Alexela Mastersi esikohad jätsid endale koduse tennise liidrid Kaia Kanepi ja Jürgen Zopp. Tubli neljandiku oma mänguvõimest vastastele ette andnud Kanepi, kes lõi tagantkätt ainult lõigatult, mis pole ründelöök, kaotas teisel päeval Margit Rüütlile, kuid alistas lõpuks tulevikulootuse Anett Kontaveidi ning kasseeris esikohaga kaasnenud 20 000 krooni.

Meeste turniiril käis teistest armutult üle ATP 224. reket Jürgen Zopp, kes loovutas finaalis Daniil Proskurale ainult ühe geimi. Iseküsimus, kas Zopp on viimase aastaga läinud nii palju paremaks või konkurendid hoopis viletsamaks. Zopp on kindlasti arenenud, tal pole kodus varsti enam sparringupartnereid. Ta otsibki neid juba Soomest, kus on tema klassi mehi rohkem.

Uus hooaeg tuleb peale. Eesti paremikul kulub puhkus rohkem haavade parandusele. Kanepi hakkab välja tulema küünarnukivigastusest, Kontaveidile teeb muret ranne, Rüütlil annab endast taas tunda selg, mis tõi talle tunamullu ja  mullu ligi aastase võistluspausi. Vigastusest on paranemas Maret Ani, kes Mastersil mängimisest siiski loobus. Teda võib mõista, paljud oleksid talitanud samuti. Kuigi kodune mõõduvõtt ei anna reitingupunkte, võinuks treenimata Ani alla jääda mõnele nooremale. Kogenud ja teenekale mängijale pole seda vaja. Mastersil nähti kohati huvitavaid mänge, kuid mingeid järeldusi tulemustest ei maksa siiski teha.

Kumm sai parandatud

Kanepit kiskus Mastersile mängima mitmekuine paus. „Igatsesin kangesti võistlusolukorda, tahtsin taas tunda pinget, kuigi arst ei soovitanud osaleda,” hindas Kanepi, kes teadis enda sõnul täpselt, et praeguses seisundis ei kujune turniir talle kergeks. Esireket oli taastumisperioodil pühendanud end üldkehalisele ettevalmistusele, õiget platsitreeningut pole olnudki. „Tegin nii palju, kui küünarvars lubas. Peale tagakäe sain teisi lööke ikka teha,” selgitas Kanepi, kelle viimase päeva mäng jõululaupäeval 15-aastaseks saava Kontaveidiga otsustas turniiri võitja.

„Ma polnud Anettiga varem mänginud. See, mida kogesin, tegi rõõmu. Pidin teises setis kõik välja panema. Tüdruk on tubli,” kommenteeris Kanepi, kes arvas, et Anett võib paremgi olla kui tema ise samas vanuses. „Naiste tennis on kümne aastaga ometi edasi läinud!”

Kanepi treener Silver Karjus pakkus enne turniiri, et ta kasvandik on nagu kolme rattaga auto. „Õnneks saime turniiri käigus kummi ära parandada ja ratta jälle alla. Kaia läks mäng-mängult kindlamaks. Finaalis oligi eesmärgiks, et tagantkäe poolelt ei tuleks liiga palju vigu. Loodame, et Tai soojuses taastub Kaia vigastus kiiremini ja saame korralikult harjutama hakata,” lisas Karjus.

Kontaveit tunnistas silmade särades, et on mängu järel Kanepiga nüüd jälle millegi võrra rikkam. „Alguses olin muidugi närvis, aga teises setis hakkasin end juba kindlamalt tundma. Ma polnud kunagi mänginud tennisistiga, kes lööb palli nii kõvasti kui Kaia!” „Anett oli turniiril väga tubli,” hindas Eesti naiste tennise kunagine suurus Tiiu Parmas.

Noorukesel Kontaveidil on seljataga edukas aasta. Uuel aastal tahab ta pääseda mõnele suure slämmi noorteturniirile. „Ja mängida ka täiskasvanute turniire. Võin osaleda aastas kaheksal „suurte” turniiril, millest kaks esimest on jaanuarikuus Tallinnas. Mõlemad 10 000-dollarilised ITF-i turniirid.

Ainus, kes Zopile Mastersil natukegi vastu sai, oli kaaslane Davise karikameeskonnast Vladimir Ivanov, kes sai poolfinaalis Zopilt seitse geimi. Liidri nii suur üleolek ei tee karikameeskonnale head.

Zopp võttis Mastersit kui treeninguturniiri. Ta sai pärast Helsingi turniiri nädala puhkust: nii kitsi käega lubab tenniseproff endale lõõgastust. Juba käib ettevalmistus uueks hooajaks, mis toob Zopile kirsi tordile. Meie mees pääseb oma elu esimesele suure slämmi turniirile. Teisisõnu, Australian Openi valikturniirile. Enne seda mängib Zopp jaanuari alguses Brisbane’i turniiril, sealgi loomulikult valiksarjas.

„Sain Mastersi võidu eest 20 000 krooni,  mis korvab lennukipileti Austraaliasse. Ära sõidan kohe pärast jõule,” rääkis Zopp. „Ootan oma esimest tippturniiri väga, kuid ei pabista,” lisas Zopp.

Eesti esireket võib end nüüd rahvusvahelises ulatuses pidada mängumeeste hulka kuuluvaks. Kes suure slämmi õhustikku nuusutanud pole, on veel pooleteramehed.

„Sain tänavu koha pealt minema. Uue treeneri Pasi Virtaneniga klapime hästi, olen saanud uue motivatsiooni,” kuuldus Zopilt.

Eesti Masters-turniir

Naised

II voor: Margit Rüütel – Kaia Kanepi 6:4, 7:5; Anett Kontaveit – Anett Schutting 6:3, 6:2

III voor: Kanepi – Kontaveit 6:2, 7:6 (4), Schutting – Rüütel 6:3, 6:0.

Järjestus: 1. Kanepi 2, 2. Kontaveit 2, 3. Schutting 1, 4. Rüütel 1 võit.

Mehed

Poolfinaalid: Jürgen Zopp – Vladimir Ivanov 6:4, 6:3; Daniil Proskura – Jaan Kononov 5:7, 6:3, 7:6 (6) Finaal: Zopp – Proskura 6:0, 6:1.

Anett Kontaveit (ülemisel pildil) ja Kaia Kanepi kohtusid tenniseväljakul esimest korda. Peale jäi küll Eesti esireket, kuid jõululaupäeval 15-ndat sünnipäeva tähistav Kontaveit näitas teises setis, kui palju temas peitub.