Kontaveiti eksamineerijaiks saavad Föderatsiooni karikanaiskonna ülejäänud liikmed Margit Rüütel ja Anett Schutting. „Kui Schutting mängib, saab meie Anett kolmanda või neljanda paigutuse, mis tähendab, et ta võib juba poolfinaalis Rüütliga kokku minna,” võtab Kontaveiti treener Andrei Luzgin hoogu maha. „Seega pole Anett veel sugugi finaalis.”

Vahelepõikeks. Luzgin on treenerina teisel ringil. Ta töötas neli aastat noorteklassist väljunud Kanepiga, juhatades noorte seas üliedukale neiule teed naiste tennises, mis on hoopis teine tera. Nüüd annab Luzgin õpetust uue põlvkonna edukamale noorele Anett Kontaveitile, kes asub ITF-i värskes maailma noorte edetabelis 200. kohal (14. juuni seisuga). Edetabelis, kuhu kuuluvad ka Anettist neli aastat vanemad noored.

Kas Kontaveit võiks Rüütlile vastu saada? „Ta lööb kole kõvasti ja mängib kõrge tempoga,” märgib Kontaveit, kes seni on Rüütliga kokku puutunud vaid paaril kergel treeningul. Eestis on aga optimiste, kes usuvad, et nooruke Kontaveit pole tasemelt üle kasvanud mitte ainult Rüütlist, vaid ka Maret Anist.

See asi pole siiski nii lihtne. Rüütli ja Kontaveiti omavahelises mängus ei pruugi otsustada üksnes tase. Määravad esijoones kogemused, mida Rüütlil on kuhjaga rohkem. Edasi, tema nooruke konkurent võib alateadlikult lasta end segada vanema mängija autoriteedist. Ta võib lihtsalt varvast väristada.

Emotsioonid jäävad peale

Kas Anett on selline tüüp, kes laseb emotsioonidel valla pääseda? „Mõnikord võib juhtuda. Aga treener, ema ja teised mind ümbritsevad inimesed on õpetanud, et ka tähtsaid punkte tuleb mängida samamoodi nagu kõiki teisigi. Üritan seda mängu ajal meeles pidada,” selgitab Kontaveit, kelle tunnistusel Püünsi koolis olid viite kõrval ainult kaks nelja.

Luzgin kinnitab, et kui mängijad jagada kahte lehte, aktiivseteks ja uimasevõitu tüüpideks, kuulub Anett kindlasti esimeste sekka. „Tüdrukute mängus võib ikka ette tulla, et emotsioonid mõnel hetkel valitsevad. Ei näe selles halba. Anett on aga alles väga noor ja tema mäng välja kujunemata.”

Treeneri meelest on ta hoolealuse areng olnud pidev ja häireteta. „Üks tänavuseks hooajaks planeeritud eesmärk jääb täitma. Oli kavatsus pääseda mõnele suure slämmi noorteturniirile, ent eestkäehoide muutmine võttis kevadel kolm kuud. See muudatus mängutehnikas tuli paratamatult ette võtta,” selgitab Luzgin. „Anetti puhul pole tarvidust midagi forsseerida, et arengut kiirendada. Kõik tuleb omal ajal. Tema koht maailma noorte edetabelis on täiesti normaalne. Oma esimese ITF-i turniiri mängis ta ju alles mullu veebruaris,” lisab treener.

Ka noor mängija ise leiab, et on seni arenenud kavakohaselt. „Minu meelest on päris hästi läinud. Eriti innustas mind tänavu kevadel Rootsis saadud esimene ITF-i turniiri võit. Harjutamise soov on minus alati tugev olnud, nüüd püüan veel usinam olla. Kui kool läbi, harjutan mõnel päeval kolm korda. Üks treening on sel juhul üldkehaline, mida teen juba kolm aastat Sven Andresoo juhendamisel,” kommenteerib Kontaveit.

Käimasoleval Wimbledoni suurturniiril tal erilisi lemmikuid pole. „Muidugi hoian pöialt Kaiale. Ja sellist turniiri jälgin loomulikult suure huviga,” sedastab ta.

Millal Anett ise Wimbledoni jõuab? „Küll jõuan!” tuleb vastuseks.