Ideaalset vahekorda on raske leida, kuid optimaalset küll. Jalgpallis eelistab maailmaorganisatsioon nii-öelda poliitiliselt korrektset, mitte aga tugevaimat osalejate nimekirja. Tänavuste tulemuste põhjal edestavad Euroopa ja Lõuna-Ameerika ülejäänuid liiga veenvalt.

Pärast laupäeva õhtul peetud mänge olid eurooplased saanud muude maailmajagude meeskondade vastu 9 võitu, 2 viiki ja 4 kaotust. Lõuna-Ameerika vastavad näitajad olid 5-0-2 ning Okeaanial tänu Austraalia avavooru võidule 1-0-0.

2 Aasia, Aafrika ja CONCACAF-i tsooni riikide üldskoor oli aga 3 võitu, 6 viiki, 12 kaotust, neist iga maailmajagu oli enne eilset saanud vaid korra võidurõõmu maitsta.

Euroopast on aastaid kostnud hääli, et nende kvoot on liiga väike. 32 finaalturniiril mängivast meeskonnast 14 on Vanast Maailmast. Võiks olla 16. Meenutagem, et ukse taha jäid näiteks Euroopa meister Kreeka, eelmise MM-i pronks Türgi, samuti Taani, Venemaa, Iirimaa...

Samas on suuremate pettumuste valmistajate sekka sattunud mitu Euroopa meeskonda. Kahe alagrupimänguga kaotasid edasipääsulootuse nii Poola kui ka Serbia ja Montenegro, nad ei löönud kaotusmängudes ka ühtegi väravat. MM-i vääriline polnud Ukraina 0:4 allajäämine Hispaaniale.

3 Lõunaameeriklastest on ansamblist langenud vaid Paraguay, samas on säranud Argentina ja Ecuador. Lõuna-Ameerika valikturniiril mängib vaid kümme meeskonda (neist enamik on aegade jooksul ka MM-finaalturniirile pääsenud) ning on selge, et 4,5 kohast enamat on FIFA-l neile raske anda.

Praegusel MM-il on Lõuna-Ameerika esindatud nelja meeskonnaga – nagu ka CONCACAF ja Aasia. Ehk oleks õiglasem moodustada Alaskast Tulemaani ulatuv Panameerika tsoon, mis saaks kokku kaheksa kohta? MM-finaalturniiri tase ainult tõuseks.

4 Aafrika on viimaste aastakümnete tulemustega teeninud välja viis kohta. Austraalia liitub järgmisest tsüklist Aasia tsooniga. Nii Aafrika kui ka Aasia-Austraalia kvoot võiks olla neli kohta. Nõnda jääkski Euroopale üle 16 ja Panameerikale 8 kohta. Ning oleks loogiline, et MM-i korraldaja koht läheb automaatselt maailmajao kvoodi sisse (nt järgmise MM-i korraldab LAV, ülejäänud Aafrika riigid mängivad 3 koha peale).