Tänavu on osalejaid seitse, sest kui FIFA andis osalusõiguse ka Jaapani meistrile, teatas kohalik jalgpalliliit, et kahte klubi välja ei panda. Et maa meisterklubi Urawa Red Diamonds võitis ka Aasia Meistrite liiga, sai teise Aasia esindajana osalusõiguse finaalis jaapanlastele kaotanud Iraani klubi Foolad Sepahan. Seega peetakse kuue mängu asemel seitse - neljanda veerandfinalisti selgitamiseks kohtuvad esimeses mängus Foolad Sepahan ja Okeaania meister Waitakere United (Uus-Meremaa).

Selle paari võitja mängib veerandfinaalis Urawa Red Diamondsiga, teise poolfinalisti selgitavad Aafrika meistrite karikaturniiri tänavune võitja Etoile du Sahel (Tuneesia) ja Kesk-Ameerika parim Pachuca CF (Mehhiko). Nende paaride võitjad kindlustavad endale veel kaks mängu. Esimese paari võitja läheb 13. detsembril peetavas poolfinaalis vastamisi UEFA Meistrite liiga valitseva meistri AC Milaniga, päev varem mängib Aafrika või Kesk-Ameerika klubimeister Boca Juniorsiga. Kohamängud on kavas laupäeval, 16. detsembril Yokohamas. Eesti aja järgi kell 9 algab pronksimäng ning kell 12.30 finaal.

Boca Juniorsil on kaasas "maskott"

Turniiri finaalisoosikud on nii nagu eelmistelgi kordadel Lõuna-Ameerikast ja Euroopast. Argentina meistrivõistluste esimese poole (Apertura) järel kolmandal koha paiknev Boca Juniors on oma kuuest Copa Libertadorese võidust neli saavutanud viimase seitsme aasta jooksul ning meeskonnal on edu tõotav "maskott". 33-aastane kaitsja Hugo Ibarra (pildil) on erinevates finaalides Boca Juniorsi sinise ja kuldse värviga särki kandnud kaheksas erinevas finaalis ning alati on Buenos Airese klubi need mängud võitnud! 2001. aasta Intercontinental Cupi mängus Müncheni Bayerniga Ibarrat meeskonnas polnud ning Boca kaotas. Tokyo on Bocale olnud edukas paik, sest 2000. aastal võideti Intercontinental Cupi mängus Madridi Reali ja kolm aastat hiljem ka AC Milan. Boca peatreener on 51-aastane Miguel Angel Russo, põhitegijad väravavaht Mauricio Caranta, kaitsjad Daniel Diaz ja Claudio Morel Rodriguez, poolkaitsjad Ever Banega, Neri Cardozo ja Pablo Ledesma ning ründepaar Martin Palermo ja Rodrigo Palacio. Kahjuks ei saa kaasa teha Juan Roman Riquelme, kelle ületulek Villarrealist sai teoks alles eelmisel nädalal.

AC Milani seisud koduliigas pole küll kiiduväärsed (14. vooru järel ollakse alles kaheksandal kohal), kuid UEFA Meistrite liigas kindlustasid Carlo Ancelotti hoolealused endale teisipäeval alagrupis esikoha ning osalusõiguse kaheksandikfinaalis. MM-il on Itaalia klubil võimalus endale teha kena sünnipäevakingitus, sest AC Milan asutati kahe inglase, Herbert Kilpini ja Alfred Edwardsi poolt just 16. detsembril 1899.

1925. aastal asutatud Etoile du Sahel jõudis Aafrika ihaldatuima klubitiitlini esimest korda alles sel aastal, ehkki Aafrika paremikku on kuulutud juba pika aega. 1995. aastal võideti CAF-i karikasari (UEFA karikasarja Aafrika analoog), kaks aastat hiljem ka Aafrika karikavõitjate karikas ning 1998. aastal alistasti Aafrika Superkarika pärast peetud mängus penaltiseerias Raja Casablanca (Maroko). 1999. aastal võideti taas CAF Cup, 2003 viimane karikavõitjate karikasari ja mullu CAF Confederations Cup. Tänavu saadi esimeses Aafrika Meistrite liiga finaalis jagu Egiptuse suurklubist Al Ahly.

Mehhikos on aastaid omavahel tiitlite pärast võidelnud neli suurt - America, Chivas, Cruz Azul ja Pumas -, kuid viimasel kümnendil on nelikust saamas viisik. 1901. aastal asutatud CF Pachuca (Mehhiko vanim klubi!) võitis 2006. aastal Mehhiko liiga neljandat korda viimase seitsme aasta jooksul ning tänavu alistati CONCACAF Champions Cupi finaalis penaltiseeria järel Guadalajara Chivas. Pachuca parimad on väravavaht Miguel Calero, keskkaitsja Aquivaldo Mosquera (mõlemad Kolumbiast), poolkaitsjad Gabriel Caballero ja Andres Chitiva ning ründajad Cristian Gimenez ja Luis Angel Landin.

Esimene Jaapani klubi MM-võistlustel

Urawa Red Diamonds on esimene Jaapani klubi, kes FIFA MM-ile pääsenud. See õigus teeniti võiduga Aasia Meistrite liigas, kus finaalis alistati iraanlaste Foolad Sepahan kahe mängu kokkuvõttes 3:1. Kaks aastat järjest Jaapani meistriks kroonitud Urawa klubi edu taga on sakslased. Esimese tiitlini vedas meeskonna mullu Guido Buchwald, kellelt võttis enne tänavust hooaega teatepulga üle Holger Osieck. Red Diamonds on asutatud 1950 Kobes, kaheksa aastat hiljem kolis Mitsubishi kompanii meeskond Tokyosse. Aastal 1965 oldi Jaapani liiga asutajaliikmeid. J-League'is on Kolm Teemanti populaarseim klubi - 2006. aastal vaatas nende mänge kokku 774 749 pealtvaatajat.

1944. aastal Esfahanis asutatud Foolad Sepahan jõudis Iraani meistriliigasse alles hooajal 2001/2002 ning lõpetas üheksandana. Järgmisel hooajal oldi juba tegijad ning lõpetati Teherani klubide hegemoonia - seni olid Iraani meistriks tulnud vaid pealinna klubid. Meeskonna täht on 2002. aastal Aasia mängudel võidutsenud koondises mänginud ja Ateena olümpiaturniiril kaasa löönud Maharram Navidkia, kel Bundesligas (VfL Bochum) küll kanda kinnitada ei õnnestunud. Rünnakul on tugevaim tegi olümpiakoondise Ateenas poolfinaali aidanud Emad Mohammed. Iraanlaste vägesid kamandab 1996. aastal Horvaatia parimaks treeneriks valitud Luka Bonacić.

Okeaania jalgpalli esindav Waitakere United on MM-il osalevatest klubidest kõige noorem - selle koosluse ajalugu algab alles 2004. aastaga. Okeaania jalgpalliliidu karikaturniirile (O-League) pääses Waitakere vaid tänu sellele, et Vanuatu klubi Port Vila Sharks loobus osalemisest. Uustulnukad osutusid edukateks. Alagrupp võideti ning finaalis oldi paremad Fidži meistrist Ba'st. Võõrsil küll kaotati 1:2, kuid kodus võideti 1:0 ning tänu võõrsil löödud väravale saadi O-League'i meistritiitel. Meeskonna peatreener on Steve Cain, juhtmängijad väravavaht Michael Utting, Allan Pearce, Rupesh Puna, Salomoni saarte ründaja Commins Menapi ja brasiillane Pedro Santos.

 KLUBIDE MM-i AJAKAVA                                                                                  

07.12, kell 12.45 Tokyo: Sepahan (Iri) - Waitakere United (Nzl) [1]*
09.12, kell 07.45 Tokyo: Etoile Sportive du Sahel (Tun) - Club de Futbol Pachuca (Mex) [2]
10.12, kell 12.30 Toyota: V1 - Urawa Red Diamonds (Jpn) [3]
12.12, kell 12.30 Tokyo: V2 - Boca Juniors (Arg) [4]
13.12, kell 12.30 Yokohama: V3 - AC Milan (Ita) [5]
16.12, kell 09.00 Yokohama: K4 - K5
16.12, kell 12.30 Yokohama: V4 - V5

*Kõigi mängude algusajad Eesti aja järgi.

SPORTNET
Foto: Reuters