Mõni nädal tagasi valis Eesti Päevalehe sporditoimetus laskesuusataja Eveli Saue lõppenud aasta parimaks talisportlaseks. Samas tabelis sai Jaak Mae neljanda ja Andrus Veerpalu viienda koha.

Viimaste sündmuste taustal võime aga küsida, kellele me uuel hooajal pöialt hoidma hakkame. Saue otsustas vähemalt ühe hooaja jagu tippsporti vahele jätta, Mae enam suurtel võistlustel ei stardi ning karjääri lõpetanud Veerpalu võitleb oma puhta nime eest dopingutondi endaga.

Nii olemegi jõudnud aega, mida juba mitu aastat kardetud ja mille kohta ärevalt küsitud: mis saab siis, kui suur murdmaakolmik Veerpalu, Mae, Kristina Šmigun-Vähi lõpetab? Veel hullem, nüüd on ka viimasel talvel stabiilselt hästi sõitnud ja lasknud Saue otsustanud vaheaasta kasuks!

Ilma paanikata

Tegelikult ei juhtu muidugi midagi hullu. Põlvkondade vahetus on käes, peame lootma rohkem noortele. Kuid tõsi on, et küsimusi hõljub õhus märksa rohkem kui vastuseid.

Esiteks, kuidas hakkab minema juunioride MM-ilt kolm pronksmedalit võitnud Kaarel Nurmsalul, kes vahetas kahevõistluse suusahüpete vastu? Kas teda treenib jätkuvalt Petter Kukkonen?

Teiseks, kas omavanuste tiitlivõistlustel kahel aastal esi-kümnesse jõudnud Karel Tammjärv suudab läbi lüüa ka meeste seas? Oslo MM-i 26. koht Eestile tulutoonud alal, 15 km klassikasõidus andis lootust.

Temagi puhul on küsimus muus: kelle käe all ta tulevikus treenib, sest koondise pikaaegne juhendaja Mati Alaver on andnud mõista, et kui Veerpalu dopingujuhtum saab eestlastele halva lõpu, tema treenerina ei jätka.

Kolmandaks, mida suudavad sprinterid? Kuna järgmine aasta on tiitlivõistlustevaba, peab silma paistma MK-etappidel. Peeter Kümmel kinnitas, et finaalikoht ei ole midagi võimatut, sama ootaks kindlasti ka klassikasprindis Kein Einastelt.

Neljandaks, laskesuusatajate põhiküsimus on, kas neile leitakse taustajõud ja treener, kellega ka sportlased rahul on. Kas uus naiste põlvkond eesotsas Kristel Viigipuu ja Darja Jurlovaga suudab maailma konkurentsis silma paista?

Ja viiendaks, kui kuumaks lähevad tunded jääl? Iluuisutamise Eesti meistri ja EM-il 13. koha saanud Gerli Liinamäe ning uuel nädalal MM-il võistleva Jelena Glebova selja tagant paistavad Svetlana Issakova ja Alex-andra Jasmine Costa.

Pealkirja küsimuse vastus on: ei ole see talisport surnud ühti, neid, kellele pöialt hoida, jätkub. Kuid tase pole paraku vähemalt mõnda aega enam see, millega oleme harjunud.