Läks, kuidas läks, igal juhul poleks veel novembrikuus keegi osanud arvata, et 15-aastane neiu tuleb Eesti meistriks, näitab suurepärast närvi Euroopa tipptegijate seas ja jõuab ka maailma juunioride tasemel 15 sekka.

Liidrikoha on neidude seas haaranud võimsad Venemaa tüdrukud. Adelina Sotnikova on  kahel viimasel aastal tõusnud idanaabri suurimaks lootuseks. Moskvalanna võitis 12-aastasena kõigi suureks üllatuseks riigi meistritiitli täiskasvanute seas ja kordas seda ka tänavu. Käimasoleva hooaja alguseks oli ta lõpuks nii vana – 14-aastane –, et sai võimaluse osaleda juunioride GP-etappidel, kust ta noppis kaks võitu ega andnud teistele lootust ka finaaletapil. Ka MM-i tiitli võitis ta kaasmaallanna Jelizaveta Tuktamiševa ees viie punktiga, teised jäid juba maha enam kui kümne punktiga.

Venemaa uued kangelased

Kuigi Sotnikova on veel verinoor, tundub, et Venemaa võib tõesti uue staari tõusu oodata. Pole nad ju viiel viimasel aastal Euroopa meistrivõistlustel esikolmikussegi pääsenud. 2006. aastal võitis Irina Slutskaja oma seitsmenda EM-i tiitli ja lõpetas karjääri. Pärast teda laiutas Venemaa naiste uisutamises suur must auk. Ent tundub, et seis muutub: äsja lõppenud MM-il järgnes kahele medalineiule seitsmendana Polina Šelepen.

Traditsiooniliselt ehivad juunioride MM-il tabeli tippu ka ameeriklannad ja jaapanlannad. Kui paljud neist aga naiste seas medalile jõuavad, on omaette küsimus. Kui Jelena Glebova nelja aasta eest eestlannade senise parema tulemuse, kuuenda koha välja uisutas, võitis MM-i kulla Caroline Zhang (USA), kes jäi tänavustel kodustel meistrivõistlustel 12. kohale, tiitlivõistlustele tal asja pole olnud. Üldse on esikümnest lisaks Glebovale asja saanud kahest nai­sest: tookord hõbeda võitnud Mirai Nagasu (Jaapan) oli Vancouveri olümpial neljas ja vahetult Glebova selja taga seitsmendana lõpetanud Laura Lepistö (Soome) on nii Euroopa meister kui ka MM-i pronksinaine.

Teisisõnu, neid, kes tahavad ja jõuavad juunioride tipust täiskasvanute tippu, ei ole just palju. Seda enam, nagu on ka rõhutanud treenerid Valgemäe ja Anna Levandi, tuleb väheseid kalliskive hoida. Kui USA-s, Venemaal või Jaapanis mõni hea tüdruk teise tee valib, on kohe järgmine talent võtta. Meie endale sellist luksust lubada ei või, noortega tuleb hoolikalt ümber käia. Gerli Liinamäe jõuab isegi juunioride seas ennast veel mitmel aastal tõestada. Aga võib-olla on just tallinlanna üks neist, kes vahetab juunioride MM-i keskpärase koha täiskasvanute seas säravate medalite vastu!