Pärast edukat jalgpalli EM-i 2008. aastal jäi Venemaa vutikoondis kuulsa treeneri Guus Hiddinki juhtimisel ootamatult eemale eelmise suve MM-ist. Õnneks pääseb Venemaa kodusele MM-ile garanteeritult ning uue koondise ülesehitamiseks on ka veel aega.

Suurem probleem on kahe ja poole aasta pärast toimuvate Sotši talimängudega. Eelmise talve olümpial Vancouveris jäi Venemaa riikide medaliarvestuses šokeerivale 11. kohale. Tänavuse talve tiitlivõistlustel läks Venemaal veelgi halvemini. Kui arvestada olümpiaalade tiitlivõistluste tulemusi, siis jäi Venemaa riikide tinglikus medaliarvestuses lausa 13. kohale, võideti vaid kaks kuldmedalit.

Et Sotšis sellist läbikukkumist vältida, sõlmis Venemaa olümpiakomitee tänavu kevadel lepingu Kanada firmaga Allinger Consulting, kes nõustas Vancouveri mängude eel Kanada koondist, kellest saigi mängude kõige edukam riik. Venelased loodavad, et Kanada konsultandid kordavad samasugust trikki ka nendega. Igatahes makstakse konsultantidele viis miljonit dollarit – raha selleks annab Venemaa gaasimonopolist Gazprom – ning vastu ootab Venemaa nii head nõu treeningmeetodika, treeningukavade, koondise moodustmise ja muu kohta, et Sotšist võidetaks vähemalt 14 kuldmedalit!