Endiselt räägitakse korvpalliringkondades, et üles tunnistamata on veel mõnigi kokkuleppemäng – seni on välja tulnud neli Varsi osalusel toimuma pidanud kohtumist.

Lisaks maikuus karistuse saanud neljale treenerile Tallinnast, Paidest ja Pärnust mõõdeti sama puuga ka Audentese ja Eesti neidude koondise peatreenerile Jaanus Levkoile. Samuti jääb Audentes ilma selle vanuseklassi neidude spordimeisterlikkuse rahast.

Vars käitus ülbelt

Hiljuti toimus A-klassi võistkondade treenerite ja korvpalliliidu esindajate koosolek, kus arutati olukorda. “Ma ei õigusta end kuidagi. Sain parimas treenerieas laksu ära. Minuga niisugust asja enam ei juhtu,” tõdes aastakümneid TSIK-i ja Audentese süsteemis töötanud Levkoi, kelle käe alt sirgus omal ajal mitu 1991. aastal N Liidu meistriks tulnud korvpallurit. Ta imestas, et alaliit suhtus uurimisse pinnapealselt ja jagas kõigile võrdseid karistusi.

Levkoi hinnangul peitub kokkuleppemängude peapõhjus pehmes kalendris, kus klubid peavad mänguajad ise kokku leppima. “Pakkusin Varsi treenerile Valentina Skorohhodovale ehk kümmekond võimalust, millal omavaheline mäng pidada. Ta teatas alati ülbelt, et ei sobi, ja pakkus fiktiivset kokkulepet. Ütlesin talle, et sellest tuleb igasuguseid jamasid, aga tahtsin tol hetkel olla liiga hea inimene, mitte vastasele 0:20 kaotust tabelisse. Mängisime koos Tallinna Kaleviga Balti liigat, võistkonda kuulus ka Varsi mängijaid,” rääkis Levkoi.

Levkoi põrutas, et sügisest peab kõigil tasanditel korra majja saama. Sahinate põhjal leidub sohitegemist kõigis vanuseklassides. Hiljuti istusid koos A-klassi treenerid ja korvpalliliidu esindajad ning arutasid tekkinud olukorda. Vestluses Päevalehega on mõnigi juhendaja heitnud ette alaliidu poolt kinnitatud kehva võistlussüsteemi. Samas on osalised selle ise varem heaks kiitnud.

“Järgmise hooaja eel tuleb koostada korrektne süsteem ja paika panna kindel mängukalender,” rõhutas Levkoi.

“Mitte nii, et treenerid hakkavad omavahel kauplema. On teada, millal peetakse naiste meistrivõistluste, millal Balti liiga mänge. Noortemängudele tuleb leida oma koht. Ning kui süsteem paigas, ei saa poole hooaja pealt hakata nõudma selle muutmist, nagu tänavu juhtus.”

Elu üle võimete

5. mai Päevalehes õigustas BC Varsi eest kostnud Janika Veinpere-Pillisner kokkuleppemänge sellega, et liiga suurt koormust saavatele neidudele tuleb vahel anda puhkust. Levkoi teeks ettepaneku kehtestada noormängijatele teatud võistlemislimiidid, et andekaid pallureid liiga palju ei koormataks.

Ka märkis Levkoi, et kui mõni treener tegeleb liiga paljude rühmadega ega leia seetõttu aega osaleda ühe või teise vanusegrupiga võistlustel, on see laste petmine. “Nelja-viie grupiga pole enam võimalik kvaliteetselt töötada. Maksimaalselt võiks treeneril olla kolm gruppi, igas kuni 15 õpilast. Mõni treener elab üle võimete.”