Tennise Meka suudab ajaga kaasas käia. Mõne nädala eest lõppenud French Openi organiseerijad kadestasid: Wimbledonis on uus katus ja tennisekeskus laiub 18,5 hektari suurusel maa-alal. „Meil pole katust, Roland Garros peab mahtuma 8,5 hektarile ja laieneda pole kuhugi!” nutavad prantslased.

Tavadest lugu pidavaid inglasi tuleb tänada, et nad on huvilistele ja mängijaile alles hoidnud muruväljakud koos tennise lapsepõlvega. Ka Wimbedoni valikturniir, kust Kaia Kanepi murdis  põhivõistlusele, ei mängita mitte keskuses, vaid Roehamptonis asuvatel Inglise panga väljakuil.

Ja veel. Esimese turniiri toimumisaastal 1877 sündinud austraallane Norman Brookes osutus 1907. aastal esimeseks turniiri võitnud välismaalaseks. Ja ühtlasi esimeseks vasakukäeliseks võitjaks. Sel aastal külastas Wimbledoni esmakordselt kuningliku perekonna liige, Walesi prints.

Neiupõlves oli Eesti esireketi Kanepi leib liivaväljakud, kus ta tundis end kõige kodusemalt. Seejärel sobitas ta sinasõpruse kõvakattega väljakutega. Muruväljakuid Kanepi esialgu lausa vältis, ka mullu ei mänginud ta enne Wimbledoni ühelgi soojendusturniiril. Sellepärast oli ta ka murul edutu: neljast Wimbledoni turniirist on ta vaid 2007. aastal jõudnud teise ringi.

Tänavu tuli Kanepil esmakordselt Wimbledonis alustada valikturniirilt. Selle takistuse ületas Kanepi kergelt. Enamgi, enne Wimbledoni põhiturniiri on ta Inglismaal pidanud üheksa mängu, millest võitis kaheksa. Tunnusmärk, et Kanepil pole enam vaja muruplatse karta. Ent kõik tuleb välja panna juba avaringis, sest eilne loosimine andis vastaseks kuuenda asetusega Samantha Stosuri Austraaliast.

Naiste turniiril nähakse tänavu peamise soosikuna edetabelijuhti Serena Williamsit. Ent ameeriklanna oli favoriit ka French Openil – ja mis sellest välja tuli? Finaali jõudsid Francesca Schiavone (Itaalia) ja Stosur, kellele keegi ei osanud sellist edu ennustada.

Võimalusi Wimbledoni võiduks on mitmel naismängijal. Meeste seas on soosikuid vähem. Korraldajad riputasid netti meeste turniiri eelülevaate, kus leidus vaid kaks nime, muruväljakute esikäsi Roger Federer Šveitsist ning edetabelijuht ja liivaväljakute kuningas Rafael Nadal (Hispaania).

„Muidugi on muruväljakuil peetavad turniirid minu jaoks olulised, sest olen olnud edukas ja pean võite kaitsma. Kuid hooaeg kokkuvõttes on palju tähtsam,” nentis Federer, kes kaotas Halle turniiri finaalis austraallasele Lleyton Hewittile ja pidi loovutama esireketi nimetuse Nadalile. Federeril jäi üks nädal tipus puudu, et korrata 286 nädalat ATP reitingutabeli tipus olnud Pete Samprase (USA) rekordit.