Kui murdmaasuusatamises on veel rivis ligi neljakümnesed Eesti ässad Andrus Veerpalu ja Jaak Mae, siis laskesuusatamises näitab pikaealisust 40-aastane lätlane Ilmars Bricis. Vähe sellest, et püsib rivis: Bricis võitis nädalavahetusel Beitostølenis IBU karikavõistlustel meeste sprindi, kus Kauri Kõiv oli 20. kohal.

Loobumisteemadel tehakse naljagi. Ala kuulsaim nimi, kuuekordne olümpiavõitja ja 14 MM-tiitlit pälvinud 36-aastane Ole Einar Bjørndalen teatas, et ei saa tänavu loobuda, sest MM-võistlused laskesuusatamises ja murdmaas lähevad osaliselt kokku. Tema aga tahab koos murdmaameestega sõita MM-il 15 km vabastiilis – see võimalus avaneb aga alles 2013. aastal! Bjørndalen on kahel MM-il, 2005 ja 2007, Norra murdmaakoondises olnud, lisaks on pärjatuim laskesuusataja võitnud ka ühe sealse MK-etapi.

Pearõhk Hantõ-Mansiiskil

Humoorika eesmärgi püstitas hooaja eel ka mullu MK-sarja Pokljuka jälitussõidus teise koha saanud Eesti veteran Roland Lessing, kes teatas bravuurikalt, et tahab tänavusel talvel võita esikoha Mammaste karikavõistlustel ja saada auhinnaks kiiktooli: siis temal televiisorist hea vaadata, kuidas teine veteran Indrek Tobreluts Sotši olümpial medali pärast heitleb.

Laskesuusatamise hooaja keskseim start on kindlasti märtsikuine MM Hantõ-Mansiiskis, kus võib näha ka nii-öelda kadunud tütreid. Nimelt saab Venemaa täht ja kahe aasta tagune individuaaldistantsi maailmameister Jekaterina Jurjeva detsembris dopingukaristusest priiks ja tahab taastada oma koha koondises. Et uuesti võistlema pääseda, tuleb tal IBU-le tagasi maksta 66 200 eurot auhinnarahasid. Seda summat Jurjeval pole, ent Venemaa alaliit lubas sportlasele siiski appi tulla.

Venemaa laskesuusatajail tulebki endalt pesta dopinguplekid, sest eelmisel hooajal jäi keelatud ainete tarvitamisega vahele koguni viis sportlast. Lisaks Jurjevale veel Albina Ahhatova, Dmitri Jarošenko, Andrei Prokunin ja Veronika Timofejeva. Venelastele peaks dopingujamade seljataha jätmine olema seda olulisem, et suvel kirjutas laskesuusakoondisega lepingu alla Norra murdmaakuulsus Thomas Alsgaard, kes peab järjele aitama koondislaste suusapoole. Ja vaevalt tahab Mati Alavergi, kui temast saab suurriigi suusakoondise peatreener, dopingusuppi helpida.

Siiski on laskesuusamaailmas toimunud ka väikseid liikumisi. Horvaatiale nii olümpialt kui ka MM-ilt pronksi võitnud Jakov Fak võistleb uuel hooajal naaberriigi Sloveenia eest, mille koondisega ta on niikuinii aastaid koos treeninud. Üleminek pole siiski sajaprotsendiliselt kindel, kuna Horvaatia alaliit pole kinnitanud, kas ta on kätte saanud nõutud 100 000 euro suuruse üleminekutasu.

Liiguvad sportlased, liiguvad ka treenerid. Masu ajal säästurežiimil töötav Eesti alaliit palkas endale peatreeneriks lätlase, soomlased said nimekama mehe. 46-aastane austerlane Josef Oberlacher peab oma laskesuusaakadeemiat ja ta on juhendanud mitmeid maailmanimesid, eesotsas Bjørndaleniga.

Veidi ka seltskonnakroonikast. Imeilus Helena ehk tuntud rootslanna Helena Jonsson abiellus ekslaskesuusataja Daniel Ekholmiga. Rõõmsa uudise kõrval vaevavad Rootsi koondist aga samad mured, mis kimbutavad eestlasigi. Peatselt tuleb välja vahetada mitu veterani (Carl Johan Bergman, Björn Ferry, Anna Carin Olofsson-Zidek), kellele aga võrdväärset vahetust võtta pole.

Hooaja tähtsaima võistluse järel võib aga uuenduse saada laskesuusatamise olümpiakava. Nimelt peab ROK otsustama, kas suurvõistluste programmi lisandub segateatesõit. Lisaks laskesuusatamise laienemisele ootavad sarnast otsust ka naiste suusahüpped, suusarennisõit, iluuisutamise võistkonnavõistlus, kelgutamise teatevõistlus ning suusa- ja lumelaua slope-style ehk pargivõistlus.