Maailmameistrivõistlused

Jaapanis algasid intrigeerivalt, kahe esimese vooruga juhtus mõndagi tähelepanuväärset.

Juba esimesed mängud keerasid

A-alagrupis mõnegi ennustuse pea peale, kui tiitlikaitsja Serbia ja Montenegro pidi tunnistama Nigeeria 82:75 paremust. Nigeeria pole isegi Aafrika meister! Samas grupis alistas Liibanon vastu ootusi Venezuela 82:72.

Eile kaotas Serbia ülitähtsas mängus ka Prantsusmaale 61:65 ega pruugi alagrupistki edasi pääseda. See tähendaks täielikku ebaõnnestumist kolmandat suurvõistlust järjest (ei 2004 olümpial ega 2005 EM-il pääsetud kaheksa parema sekka).

Suursoosik USA (D-grupp)alustas turniiri 111:100 võiduga Puerto Rico üle, heastades kahe aasta eest Ateena olümpial saadud kaotuse. Eile oldi 121:90 üle ka Hiinast.

“Õpime üksteist üha paremini tundma. Peame töötama sama intensiivselt nagu seni ning sel juhul on meil võimalus võita kuldmedal,” ütles USA peatreener Mike Krzyzewski MM-i pressiteenistusele.

Kahe võiduga alustas ka olümpiavõitja Argentina (A-grupp, Prantsusmaaga 80:70 ja Liibanoniga 107:72).

Õnnetud leedulased

Õnnetult läks leedulastel, kes tasavägiseimas, C-grupis pidid vastu võtma kaks nappi kaotust: esmalt Türgilt 74:76 ning seejärel lisaajal Euroopa meistrilt Kreekalt 76:81. Nood meeskonnad juhivadki kahe võiduga, Türgi surus tähtsas mängus tulemusega 76:68 maha ka Austraalia vastupanu. Leedu võidab kolmandas voorus ilmselt Katari, kuid peab edasi pääsemiseks alistama seejärel ka Austraalia ja Brasiilia.

“Ma ei süüdista kedagi teist peale iseenda. Mina usaldasin mõnda mängijat, kuid nad ei tegutsenud hästi,” ütles Leedu peatreener Antanas Sireika pärast kaotust Türgile. Kreeka võitis Leedu vaatamata sellele, et jäi lauavõitluses alla 29:46 ning tabas 41 vabaviskest vaid 21.

“Oli väga närviline mäng. Kes paremini keskendub ja hingestatumalt tegutseb, jääb niisugustes kohtumistes peale,” arvas Kreeka peatreener Panayotis Yannakis.

“Eriti pärast kaotust avavoorus vajasime hädasti võitu. Kõik läks hästi, kuni päris lõpus hakkasime rumalalt eksima,” kahetses Leedu tagamängija Simas Jasaitis. “Esitasime korraliku kaitsepartii, aga otsustavates hetkedel ei peetud mänguplaanist kinni,” lisas Sireika. Kui kahe nimeka korvpallimaa (Leedu ja Serbia) võiduarve on alles avamata, siis Aafrika meister Angola pole veel kaotusekibedust tundnud (B-grupis Panamaga 83:70 ja Jaapaniga 87:62). Angola jagab juhtkohta Saksamaa ja Hispaaniaga, kes on nõrgimas alagrupis võtnud seni ootuspäraselt kindlad võidud. Saksamaa ja Hispaania on täna omavahel vastamisi.