Laupäeval avatakse Jõgeva linnas kergejõustikustaadion, mida ootasid kannatlikult mitmed põlvkonnad.

Jõgeva maakonnale (varem rajoonile) kuulus aastakümneid kurb au: ainsa maakonnana puudus neil normaalsuuruses kergejõustikustaadion.

Staadioni ehitamine maksis 16,7 miljonit krooni. Lisaks tuleb rajada tribüünid, soetada juurde inventari ja osta ajamõõdusüsteem. “Kümme miljonit tuleb riigilt, ülejäänu jääb omavalitsuse kanda,” ütles Jõgeva abilinnapea Kalmer Lain.

400-meetrisel ringil on kuus ja 100-meetrisel sirgel kaheksa jooksurada. Väljakut katab looduslik muru, mis lubab treenida ja võistelda ka heitjatel. Tulevikus saavad staadioni kasutada ka jalgpallurid.

“Kergejõustikus saab korraldada ka rahvusvahelisi võistlusi. Eelkõige peaks aga staadion pakkuma sportimisvõimalusi kõigile linnaelanikele,” ütles Jõgeva sporditööjuht Toomas Klaarmann.

Koolitundide paik

Staadioni peamiseks kasutajaks on Jõgeva gümnaasiumi ja ühisgümnaasiumi õpilased. Juba sügisel saab seal läbi viia kehalise kasvatuse tunde, kuigi inventari soetamine võtab veel aega.

Jõgeva linn taotleb rahvusvahelisest projektist staadioni inventari, ligi viiesajakohalise tribüüni ja staadionimaja ehituseks 4,7 miljonit krooni. “Toetusime selle projekti kirjutamisel sotsiaalsetele vajadustele, mis võimaldaks linnaelanikele tasuta sportimist,” selgitas abilinnapea Lain.

Staadion juurde saab kujundada spordilinnaku. Kõrval asuval ühisgümnaasiumil on juba olemas korralik väike staadion, mida saab kasutada soojendusväljakuna. Samas asuvad ka korv- ja võrkpalliväljakud ning rularamp. Talvel on aga staadioni kõrval suusarajad ja liuväli.

Sügisel alustavad staadionil õppetööd ka kergejõustikugrupid. Et Jõgeva kergejõustikku taas laineharjale viia, vajatakse treener Hendrik Lindepuu sõnul ka normaalseid talviseid harjutustingimusi. “Kui talvel treenida ei saa, läheb kõik töö tühja,” lausus Lindepuu.

Seni oli talviti võimalik treeninguteks kasutada endist lasketiiru, kuid see on varisemisohtlik. Jõgeva linn tahab kiiresti taastada talvised treeninguvõimalused.

Staadion ei sündinud sugugi lihtsalt. Kuigi selle vajadusest räägiti juba 1993. aastal maakonna spordikongressil, astuti ehitamiseks konkreetseid samme 2002. aasta sügisel ja mullu kevadel sattus ehitus poliitiliste võitluste tallermaale.

Jõgeval vahetus seetõttu isegi linnavõim. Ära jäi ka 18. juunil ehitustööde alustamiseks kavandatud jalgpallimäng FC Toompea meeskonnaga. Ehitustööd olid aga käima lükatud ja sügisel toimunud kohalikel valimistel taastus maakonnas endine jõudude vahekord. Nüüd on Skanska EMV ehitustöödega lõpusirgel.

9. septembril kell 11 algaval staadioni avapidustusel peetakse teivashüppajate grand prix-sarja finaalvõistlus ja üksteiselt võtavad mõõtu noored kuulitõukajad. Igal staadionil viibijal on sel päeval võimalus saada kirja oma tulemus kuulitõukes, mis jäädvustatakse ka tulevastele põlvedele.