Kuna Eesti-sugune väikeriik ei suuda kunagi korraldada jalgpalli tiitlivõistlusi, on UEFA aastakongressi Tallinnas korraldamine Sireli sõnul meie lagi. “Isegi kongressi saali oli raske leida,” ütles Sirel. “Ürituseks on reserveeritud terve suurhall.”

Kokku saabub kongressiga seoses Tallinna 301 inimest. Delegaate on neist 156. UEFA 52 liikmesriigist on igaühel õigus saata siis kolm delegaati. See tähendab, et Eestil on võrdne sõnaõigus selliste jalgpalliriikidega nagu Inglismaa või Saksamaa.

Ööbivad Radissonis ja Virus

Kuigi kongress toimub neljapäeval, peab UEFA 18-liikmeline täitevkomitee enne kaks päeva Radissoni hotellis istungit. Põhitöö tehakse siiski kongressil, kus sedakorda suuri küsimusi ei otsustata. Organisatsiooniliselt on seekord kõige tähtsam küsimus, kas teha klubidele nn rahvusliku jalgpalli huvides kohustuseks hoida koosseisus kindel arv kodumaiseid mängijaid. Ülejäänud küsimused on rutiinsed: kinnitatakse UEFA eelarve jms.

Kongressil osalejad majutatakse Radissoni ja Viru hotelli, kust bussid nad ürituse hommikul suurhalli sõidutavad. Erilisi turvameetmeid jalgpallikongressi puhul ei rakendata. “Me peame end siiski turvaliseks põhjamaa riigiks,” põhjendas Sirel. “Ainus asi, mille me politseiga kooskõlastasime, oli liikluskorraldus. Et delegaatide bussid ikka probleemideta kongressile saaksid.”

Kongressivälistest üritustes plaanivad delegaadid vaadata Eesti ja Norra koondise kolma-päevast sõprusmängu Lilleküla staadionil. Enamiku ürituse kuludest kannab UEFA, eestlaste tasuda jäävad vaid busside rent ja muu olmeline.

Juhul, kui mõnele kongressil osalejale hakkab kevadine Tallinna vanalinn eriti meeldima, võivad nad Sireli sõnul seda omal soovil nädalavahetuseks nautima jääda.

Michel Platini - peakandidaat UEFA juhi kohale

Kui kolmekümne aasta eest Lääne-Saksa koondise kodusel MM-il maailmameistriks juhtinud kapten Franz Beckenbauer suutis sama korrata kakskümmend aastat hiljem USA-s peetud MM-il Saksamaa peatreenerina, siis individuaalselt oli säravaim pallivõlur prantslane Michel Platini.

Kuigi Platinil on kodumaa koondise ekskaptenina näidata ette tiitlivõit 1984. aasta EM-il, teatakse teda rohkem keskväljamootorina, keda peetakse koguni prantslaste kõigi aegade parimaks pallivõluriks. Isegi paremaks kui Zinedine Zidane.

72 koondisemängus 41 väravat löönud prantslane mängis suurema jao oma karjäärist tollal Euroopat valitsenud Itaalia superklubis Torino Juventus ja konkureeris aastaid maailma parima jalgpalluri tiitlile kõrvu legendaarse argentiinlase Diego Armando Maradonaga.

Beckenbaueri ja Platini väärtust näitab seegi, et mõlemad valiti FIFA sümboolsesse möödunud sajandi meeskonda. Kui Beckenbauer on valitud Euroopa parimaks mängijaks korra (1976), siis Platini koguni kolmel aastal järjest (1983-1985).

Kuna rahvuskoondise treenerina pole Platinil suuri saavutusi ette näidata, keskendus ta hiljem kodumaal jalgpallitöö organiseerimisele. Seetõttu on ta kerkinud põhikandidaadiks, kes pürib Euroopa jalgpalliriike ühendava UEFA presidendi kohale.

Seni juhib UEFA-d siiski kuulus rootslane Lennart Johansson. Tallinna jääb kahjuks tulemata legendaarne brasiillane Pele.