MM-i tiitli asemel haiglasse

Sel hooajal Peugeot’ roolis seitse korda poodiumile jõudnud Burns, kellele veel enne otsustavat etappi pakuti vaat et kindlat MM-tiitlit, pidi rallikarjäärist üldse loobuma. Pikakasvulisel ja punaste juustega inglasel jäi naasmata oma lemmikmeeskonda Subarusse, kus ta 2001. aastal maailmameistriks tuli. Inglast asendas noor soomlane Mikko Hirvonen, kes hooaja lõpus sisuliselt vallandati.

Burns pidas samal ajal pikka ja kurnavat võitlust ajukasvajaga. See osutus arvatust palju raskemaks ja on naerunäose inglase viimaseks kaheks aastaks muust maailmast sisuliselt eraldanud.

Kuigi maailmale püüti alguses jätta muljet, et Richardi tervisega on kõik peagi korras, oli tegelikkus kurvem. Kolm kuud pärast kasvaja avastamist tunnistas Burnsi kaardilugeja Robert Reid BBC-le, et talle oli “väga haige” Richardi nägemine suur šokk.

“Jaanuari alguseks oli ta kuratlikult palju kaalus alla võtnud,” tunnistas Reid. “Ta ei suutnud omal käel voodist üles tõusta. Ma nägin teda väga, väga haigena. Richardil tuleb terveks saamiseni käia veel väga pikk tee.”

SŠotlasest eksmaailmameister Colin McRae, kellega Burns võidusõitja karjääri jooksul üldse läbi ei saanud, tunnistas, et on pärast enda rallikarjääri lõppu inglast haiglas paar korda vaatamas käinud. “See on Richardile väga raske aeg, kuid kuna ta on ravikuuri lõpetamas, püsib ta üdini positiivne,” rääkis McRae mullu suvel BBC Spordile.

Kokku veetis Burns ajuoperatsiooni järel haiglas üheksa pikka kuud. Esimest korda pääses inglane oma koju alles 2004. aasta juuni lõpus. Ja sellest alates on inglase olukord stabiilselt paranenud ning uudised tema tervise kohta valdavalt positiivsed.

Viimaste jõulude ajal saatis rallikuulsus oma fännidele koguni avaliku pöördumise, kus tänas neid toetuse eest ja lubas peagi ralliradadele naasta. Kas või pealtvaatajana.

Tänavu aprillis võttis pikaajalist keemiaravi saanud Burnsi haiguslugu hetkeks taas uuesti halva pöörde, kui ta kurtis pidevate peavalude üle ning arstid tegid talle piinade leevendamiseks erakorralise lõikuse.

Arstide teatel möödus operatsioon “väga edukalt” ning pärast seda, kui Burns oli haiglast lahkumise järel oma Andorras asuvasse korterisse lõikusest taastuma sõitnud, palusid arstid meedial, sõpradel ja fännidel austada sel perioodil Richardi perekonna privaatsust.

Ning kuigi suvi läbi polnud inglasest meedias midagi kuulda, pani ta ise hiljuti uudispommi lõhkema. Ilmus kuu aega tagasi Inglismaal korraldatud rallisõule, kus mitmed endised kuulsused Burnsi kunagiste võistlusautodega võidu kihutasid.

See oli esimene kord, mil inglast kaheaastase vaheaja järel taas avalikkuse ees liikumas nähti. Uudis, mis lubab uskuda, et Burns on lõpuks ometi pikast ja raskest haigusest lõplikult võitu saanud.

Tervist kõigile!

•• Nagu paljud teavad, haigestusin ma aasta tagasi teel Suurbritannia rallile ja pärast seda diagnoositi mul ajukasvaja. See oli täielik sŠokk. Ma olin sada protsenti pühendunud võitmaks maailmameistritiitlit ja äkitselt... Mitte miski pole tähtsam tervisest ja seetõttu pidin täielikult pühenduma sellele, et enda haigust võita.

Ma ei eita, et see on olnud väga raske, kuid ma olen jäänud optimistlikuks ja õnnelikuks, niipalju kui vähegi võimalik. Toetus, mida ma olen saanud oma arstidelt, perekonnalt ja sõpradelt, on olnud fantastiline. Samuti tahan ma tänada kõiki inimesi, kes on saatnud mulle häid soove – see on tõesti aidanud mul mõista, et minu fännid jälgivad mind endiselt ja mind ei ole unustatud.

Olen jälginud WRC sarja televisiooni vahendusel ja tahan õnnitleda Sebastieni maailmameistritiitli võitmise puhul. Ta on väga keskendunud võidusõitja ja võidu ära teeninud.

Samuti soovin ma Carlosele ilusat karjääri lõppu – ta on olnud pühendunud rallisõitja ja sport hakkab temast puudust tundma.

Minu ravikuur on olnud väga intensiivne, kuid ma olen muutunud füüsiliselt ja vaimselt palju tugevamaks. Endiselt on liiga vara mõelda, mida tulevik toob – ma kontsentreerun praegu lihtsalt sellele, et naasta normaalsesse ellu.

Arstid peavad mul endiselt teravalt silma peal hoidma, kuid kui nad lubavad mul reisida, siis loodan tulla varsti mõnda rallit vaatama... Võib-olla seal näeme!

Olge tugevad.

Richard.

(Richard Burnsi kiri fännidele 2004. aasta jõulude ajal)