Andrus Veerpalu jäi Tartu maratoni lõpuheitluses pikamaasuusatamise ässadele alla, ent kahekordne  olümpiavõitja võis vargsi rõõmustada, sest kaua haiget teinud põlv pidas 63 km läbimisel vastu.

Küllaltki hõlpsalt juhtgrupis püsinud Veerpalu tõmbas mõlemale suusale pidamismääret ja kasutas tõusudel vahelduvtõukelist sammu, mida paranev põlv kolm nädalat tagasi hooaja esimesel etteastel Marcialongal ei lubanud veel teha. Viimase kümne kilomeetriga pagesid kaks maratonispetsi siiski eest ja võidu pälvis raja tippmargiga 2:42.27 rootslane Jerry Ahrlin tšehhi Stanislav Rezaci ees. Viiemehelises grupis rohkem kui minut hiljem lõpetanud Veerpalu sai seitsmenda koha.

“Tulemus pole muidugi hea,” ütles Veerpalu. “Aga kui pidada silmas, missugune on olnud mu hooaeg, siis võin sõitu päris normaalseks pidada.”

Kõige tähtsama hinnangu Veerpalu sõidule andis parema jala põlv – ei mingit valuaistingut! “

Veerpalu otsustab paari päeva pärast, kas osaleb 4. märtsil peetaval Vasaloppeti 90 km sõidul. “Doktor Toomas Tein vaatab mu põlve, ja kui jalg ilusasti korda jääb, siis miks mitte osaleda,” lausus ta.

Tartu maratonil osalevad pensionärid ja supermehed. “Tuli mõni vanamehenäss enne mind ka või?” See on esimene küsimus, mida M-60 vanuseklassi võitja Tõnu Odamus finišis sõbralt küsib. Odamuse saavutatud 208. koht on mehe vanust silmas pidades lausa hirmutavalt hea.

“Selles vanuses peab juba vaatama, kui tihti sõidad. Taastumiseks peab piisavalt aega jätma,” tõdes käbeda olemisega Odamus, kelle sünniaastaks on passis märgitud 1943.

Poliitilise sõnumiga liikus maratonirajal Valgamaa mees Toomas Visnap.

Pronkssõduriks riietunud suusataja pälvis nii televisiooni kui ka ajakirjanike tähelepanu.

”Tulge sõitke suuskadega, siis pole aega poliitilisi mänge mängida,” hõiskas ta.

Visnap oli valinud õige koha sõnumi edastamiseks, kohati meenutas Tartu maratoni finiš Reformierakonna juhatuse koosolekut: kohal olid nii Laine Jänes, Meelis Atonen kui ka Jürgen Ligi. Peaminister Andrus Ansip punnitas sel hetkel veel rajal.

Mittesuusatajatest sportlaste hulgas oli kõige kõvem mees olümpiahõbe Jüri Jaanson, kes lõpetas 67-ndana. Tema kolleeg Tõnu Endrekson seevastu katkestas.

“Poole peal tulid sellised lihaskrambid, et võimatu oli sõita. Olen sel aastal vaid 50 kilomeetrit suusatanud ka,” ütles Endrikson. Ó

Tartu maraton

Mehed. 1. Jerry Ahrlin, Rootsi 2:42.27, 2. Stanislav Rezac, Tšehhimaa +0.36, 3. Daniel Tynell, Rootsi +1.06, 4. Oskar Svärd, Rootsi +1.06, 5. Jörgen Aukland, Norra +1.07, 6. Marco Cattaneo, Itaalia +1.18, 7. Andrus Veerpalu +1.18…10. Raul Olle +2.33, 15. Algo Kärp +5.31.

Naised: 1. (kokku 40.) Elin Ek, Rootsi 3:07.02, 2. Lara Peyrot, Itaalia +1.39, 3. Jenny Hansson, Rootsi +3.13, 4. Anu Tähtinen, Soome +6.08, 5. Silja Suija +7.48.

Arvamus:

Rain Pruul

(...)Tartu maratonil heitleb võidule paarkümmend meest-naist, kuid üldvõit ei ole sellel üritusel kõige olulisem. Tähtsam on isiklik võit läbi eneseületamise, kuid sellest saavad vist kõige paremini aru vaid need, kes on ise suuskadel Tehvandilt Elvasse sõitnud.