"Sellest, et me shotlastega ei mängi, kuulsime koondise Kehtna baasis vahetult enne vastasmeeskonna platsileminekut," meenutab Lemsalu õnnetut kolmapäeva. "Olime hommikul kergelt treeninud ja siis lõunat söönud, puhkasime ja valmistusime endast parimat andma. Tallinna poole sõites juba teadsime, et kohtumine peeti meieta."

"Olime Valgevene-mängust saadud eneseusu mõju all, shotlaste vastu minekuks maksimaalselt valmis. Laagris valitses enneolematu ühtsuse vaim, arvan, et viigi mänginuks me kindlasti välja," kahetseb kapten, kes ei saanud meeskonda lahingusse viia. "Teitur Thordarsoni tulekuga võitis Eesti jalgpall palju. Muutunud on treeningu- ja arstliku läbivaatuse metoodika, mis peamine, me usume Thordarsoni värsketesse ideedesse."

Kaiserslauterni kaudu Mainzi

Sel suvel Saksamaa teise Bundesliigasse siirdudes tegi Marek Lemsalu hakatuseks paar treeningut nimeka 1. FC Kaiserslauterniga. Esimene tutvus suure jalgpalliriigiga jättis sügava mulje. "Marsid trenni, kaks kätt taskus, ja tuled pärast samal moel ära," imetlenud Lemsalu. "Sinu asi on ainult mängida, kõik muu teevad teised."

Kuigi koos noore eestlasega jooksid staadionimurul sellised ässad nagu Miroslav Kadlec, Andreas Brehme ja Pavel Kuka, ei võtnud stress maad. "See on võimalik küll, et ma ei suutnud nendes tingimustes üles näidata treenerile meelepärast agressiivsust," arutleb Lemsalu põhjuste üle, miks lepingust Kaiserslauterniga siiski asja ei saanud.

Täna näib, et liitumine tagasihoidlikuma Mainziga tähendas Lemsalu arengutee loomulikku jätku. Kaiserslauternis võinuks ta varumeheks jääda, Mainzis aga pääseb pidevalt võitlusse.

Mainz on samanimelise 250 000 elanikuga linna ülekaalukalt tugevaim klubi. Staadion mahutab 10 000 pealtvaatajat, mõneks mänguks tuleb kokku täismaja. "Mainziski tehakse jalgpallurile kõik ette-taha ära, kuid mastaabid on teised," ütleb Lemsalu, üks Mainzi kuuest välismaalasest. "Näiteks kui võõrsil Kaiserslauterniga mängisime, oli pealtvaatajaid 38 000."

Lemsalu pole Saksamaal kaotust kogenud

"Olen viimasel ajal harjutanud liinikaitset, Kaiserslauterni tagaliin aga mängib tänini - nagu valdavas enamikus Saksamaa klubidest - libero juhendamisel. Uuesti ümberõppimine olnuks tülikas, liiati tuleb koondises ju ikka liinikaitset mängida," leiab Lemsalu Mainzi siirdumisest veel ühe plussi.

Ometi ei sattunud põline keskkaitsja Lemsalu Mainzis oma õigele kohale, seal oli teine mees ees. "Treener ütles mulle esimesel kohtumisel tere ja küsis kohe, kas ma vasakkaitsjana olen mänginud. Kehitasin õlgu - olen kunagi. Nii ma äärele siirdusingi," naerab pikk punapea. "Hakkama saan, aga näen, et treener tahab mind ikkagi keskele viia."

Lemsaluga, kelle osavõtul Mainz veel ühtegi mängu kaotanud pole, jäädakse klubis rahule, ka press ilmutab nii huvi kui poolehoidu. "Ise tunnen, et füüsilist võimsust napib," jääb läbilöönu enesekriitiliseks. "äärel tuleb joosta tunduvalt rohkem kui keskel, ka rünnakul käia. Seepärast olid esimesed mängud väga rasked."

Miljon ei tee veel miljonäriks

Sel hooajal mängib Marek Lemsalu Mainzis mehena, kes on FC Floralt miljoni krooni eest üüritud. Mänedzherina toimiva Aivar Pohlaku sõnul on Lemsalu aastapalk Mainzis 600 000 krooni, mängu- ja punktipreemiana peaks lisanduma teist samapalju. Lisaks eraldati Lemsalu perele äsja kolmetoaline sisustatud korter - seni elas ta hotellis.

Küllaltki suured summad näitavad ühest küljest jalgpalli jõukust, teisalt aga pole põhjust arvata, et Lemsalu võiks teenitud miljoniga miljonäriks saada. Maksta tuleb kolmeliikmelise perekonna söögi, abikaasa Karini saksa keele kursuste ja nelja-aastase tütre Liisi tõenäolise lasteaiakoha eest, üürida tuleb autot - hinnad aga ületavad teadupärast Eesti omi. Kaks korda päevas treeniv tippmees ei saa toidupoes lähtuda hindadest, arvestada tuleb vajadusi.

Taastusvahenditele raha eriti ei kulu, sest pärast iga treeningut on saun, massaazh, soojaveevannid ja meditsiinikeskus käepärast.

Eestlane pürib esimesse Bundesliigasse

Tavad näevad ette, et kolmapäeviti pärast teist treeningut läheb meeskond, mängijate abikaasad seltsis, klubihoonesse sööma - nõnda hoitakse ühisvaimu. Naisi ei saa unustada, sest neil tuleb niigi tihti üksi kodu hoida - pärast mängueelse päeva õhtupoolset treeningut viiakse mehed hotelli, koju saab alles siis, kui mäng peetud.

üksmeelsus on hea, ja Mainzi praegune enneolematu edu mõjub sellele ainult soodsalt, kuid meeskonda edendades mõtleb iga proff ka isiklikule karjäärile. Tabeliseis lubab hellitada lootust pääseda uueks hooajaks esimesse Bundesliigasse, kuid arvestades konkurentide traditsioone pole nii kõrget eesmärki otseti püstitatud.

"Meiega ollakse pärast mullust 11. kohta rahul ka siis, kui viiendaks tuleme," arvab Lemsalu ja lisab, et kui meeskond ka kõrgemasse seltskonda ei pääse, tahab tema sinna ikkagi jõuda - kui mitte tuleval, siis ületuleval aastal. Ta usub, et võimeid ja arenguvaru peaks jätkuma.

Pohlak lisab, et Mainz ihkab Lemsalut iga hinna eest endale hoida. FC Florale tehtud juba ettepanek eestlane päriseks müüa, pakutud kaheksa miljonit krooni.

GUNNAR PRESS, ANDRES VAHER