Praegu pole Arsenalil õigust Poomiga mängijalepingut sõlmida, sest eestlasel on kuni juuni lõpuni kehtiv leping teise Inglise Premier League klubi Sunderlandiga. Vastavalt FIFA reeglitele võib Poom alates 1. jaanuarist ehk pool aastat enne lepingu lõppemist hakata uut klubi otsima.

“Mis tähendab, et kui Arsenal tahab, siis võib ta Mardiga lepingu sõlmida igal hetkel, kui nad seda vajalikuks peavad,” rääkis Poomi aastaid tagasi Inglismaale kaubelnud jalgpallijuht Aivar Pohlak.

Poomi mängijaõigused kuuluvad hetkel Sunderlandile, mille peatreener Mick McCarthy teatas, et sooviks eestlast kuulsasse klubisse tagasi. Turniiritabeli viimasel kohal asuv Sunderland pole rahul oma esiväravavahi esitustega ja peab seetõttu leidma talle väärilise vahetuse. Pärast seda, kui McCarthy kuulis, et Londoni suurklubi soovib eestlast endale siiski alles jätta, jäi tema silm peatuma Nir Davidovicile Iisraelist.

“Minu persoonaalküsimus oli puhtalt Arsenali otsustada. Nemad riskisid ja minu siia vigasena võtsid,” ütles Poom. “Oli puhtalt nende teha, kas nad tahavad minu jätkamist või mitte.”

Läks ise selgust küsima

Et olukorras selgust tuua, läks Poom juba reedel peatreener Arsene Wengeri juurde ja küsis, mis variantidega ta jaanuarist alates arvestama peab. “See oli väga lühike jutuajamine,” ütles Poom. “Ta ütles, et on minuga rahul ning kuna klubil on vaja kolme tasemel väravavahti, siis nad pikendavad minu laenulepingut.”

Poomiga pühapäeval telefonitsi vestelnud Aivar Pohlaki väitel oli eestlasest väravavaht siis väga heas tujus. “Mul oli seda hea meel kuulda, sest Sunderlandis vigastuste ravimisega sattus Mart depressiooni,” ütles Pohlak.

Kuigi Arsenali kodulehekülg pakub, et eestlane jookseb meeskonna esinduskoosseisus väljakule juba täna Carling Cupi kohtumises Doncasteri vastu, polnud eestlane ise selles nii väga kindel. “Ma tõesti ei tea, kas pääsen mängu,” ütles Poom.

Viimased neli kuud Londonis klubi kulul hotellis elanud eestlane ei hakka endale suurlinnas püsivamat elamist otsima. “Pole veel mõtet, sest poole aasta pärast olen vabaagent,” ütles vanuse poolest väravavahi parimas eas olev Poom.

“Loodan edaspidigi mängida, kui tervis lubab,” ütles ta. Karjääri jooksul tehtud 11 operatsiooni, neist seitse põlvedele, on jätnud tippsportlase tervisele jälje. “Minu viimasest liigamängust on möödas aasta, viimased paar kuud olen vormi kogunud.”

Poomi võimalused Arsenali eest platsile pääseda suurenesid oluliselt paar nädalat tagasi, kui klubi hispaanlasest varuväravavaht Manuel Almunia teatas, et pole oma kohaga sakslase Jens Lehmanni järel rahul. “Lehmann on ka väga närviline mängijatüüp ning vastupidiselt neile on Mart klubile alati väga lojaalne,” rääkis jalgpallijuht Pohlak.

Pohlaku sõnul oli Arsenal Poomi laenulepingut pikendades sundseisus, sest olukorras, kus varuväravavaht kritiseerib meedias peatreeneri mängijatevalikut, on rikkal tippklubil poole hooaja pealt väga keeruline saada endale uut tasemel väravavahti. “Kui, siis ainult väga suure raha eest. Seetõttu arvan ma, et Mardil on šanss lähiajal esimese eestlasena pääseda platsile ka Meistrite Liigas,” ütles Pohlak.

Meistrite Liiga alagrupiturniirilt kindlalt edasi pääsenud Arsenali seis koduses liigas on nukker. Hooaja poole peal püsitakse turniiritabelis kaheksandal kohal.

Teeverist sai Rootsi kõrgliiga mängija

•• Eesti rahvuskoondise ründaja Ingemar Teever sõlmis lepingu Rootsi kõrgliiga klubiga Växjö Östers IF.

•• "Teever on olnud klubi sihikul juba mõnda aega ja olnud kogu aeg ka meie esimene valik. Ta on tugev ründaja, kes on tõestanud oma väravataju," ütles Östersi direktor Ola Ryden Rootsi meediale.

•• Lõppenud hooajal mängis Teever Eesti meistermeeskonna TVMK ridades, kust ta lahkus pärast klubi juhtkonnaga tekkinud vastuolusid. Teeveri hinnangul on tehniliselt nõudliku mängustiiliga Rootsi kõrgliigaga liitumine arengus igal juhul samm edasi.

•• Lõuna-Rootsi linna Växjö klubi sai eelmisel hooajal Rootsi esiliigas teise koha ja tõusis järgmiseks hooajaks kõrgliigasse. Rootsi meistriks on 1930. aastal asutatud klubi tulnud neli korda (1968, 1978, 1980 ja 1981) ja karikavõitjaks korra (1977). Östersi staadion Värendsvallenis mahutab 15 000 pealtvaatajat.

•• Klubi põhivormi värvid on tumepunane särk ja põlvikud ning tumesinised püksid.

SPORTNET/EPL