Mai lõpus pidi Myllylä tunnistama laialdase dopingujuhtumi asjus kohtus, kuid istung lükati endise suusataja halva tervise tõttu edasi. Juuni alguses palus Myllylä, viidates taas kehvale tervisele, kuulutada istung meediavabaks. Kohtunik tema soovi ka rahuldas.

Myllyläst oleks võinud jääda ajalukku märge kui ühest Soome suurimast sportlasest läbi aegade: ta suhtles vabalt meediaga, meeldis kaaslastele, jättis alati lõbusa naabripoisi mulje, ja mis kõige tähtsam, võitis palju medaleid.

Ent 2001. aasta kodune MM Lahtis kustutas aastateks paljude suusasõprade silmis sära: Soome sportlased eesotsas Myllyläga jäid vahele EPO tarvitamisega. Rahvuslik uhkus asendus kiiresti rahvusliku häbiga. Kümme aastat on põrutavast sündmusest möödas, kuid kired ei ole vaibunud: kohtuprotsess käib, alles mullu tunnistas Myllylä, et tarvitas keelatud EPO-t kogu oma karjääri vältel.

Vaatas tulevikku

Eile meenutasid kaaslased 41-aastaselt meie seast lahkunud Myllylät kui emotsionaalset inimest, kes jättis liiga palju endasse. Soome suusaliidu endine juht Jari Piirainen tõdes, et viimased kuud olid eriti rasked, kuid tuli ette ka helgemaid päevi.

Norra suusatajatest tõdes Erling Jevne, et Myllylä oli suurepärane sportlane ja tore inimene, kes sattus halba keskkonda. Isegi Odd-Bjørn Hjelmeset, kes leiab alati põhjust keelatud ainetega patustajaid hurjutada, lausus, et nii kurva uudise taustal ununeb doping. „Ta oli 1997. aastal Trondheimis ja 1999. aastal Ramsaus tõeline meister, aga siis jäi ta vahele ja minu austus tema vastu vähenes,” sõnas Hjelmeset VG-le. „Kuid hetkel unustan juhtunu ja ütlen, et ta oli väga meeldiv inimene,” lisas Hjelmeset. Tema sõnu kinnitasid ka teised suusakuulsused, alustades Bjørn Dæhliega ja lõpetades Raul Ollega. „Mika oli lahe inimene, staarihaigust ta igatahes ei põdenud,” lausus Olle Delfile.

Eestlaste jaoks on kahtlemata mälestusväärseim Myllylä sõit 1999. aasta Ramsau MM-i maraton, kui esikoha pärast võitlesid vaid soomlane ja eestlane. Myllylä tõusis nelja medaliga MM-i kangelaseks, Andrus Veerpalu võitis soomlase järel aga tiitlivõistluste esimese medali.

Kui suusarajal oli Myllylä iidol, siis tavaelus ahvatles teda elu pahupool. Pärast kaheaastase karistuse kandmist ei suutnud ta tippsporti naasta. Karjääri lõpetas ta ametlikult küll alles 2005. aastal, kuid suured võidud jäid minevikumälestustesse. Viimasel viiel aastal jõudis kunagine suusaäss uudistesse peaasjalikult kehvade sõnumitega: küll tuli tal aru anda joobnult juhtimisest, küll kaklustest.

Sõprade sõnul oli Myllylä end käsile võtnud ja vaadanud helgemasse tulevikku. Eile tuli aga kurb teade.

Myllylä tähelennust murdumiseni

Olümpiamängud

1994, Lillehammer: hõbe 50 km kl, pronks 30 km v ja teatesõit

1998, Nagano: kuld 30 km kl, pronks 10 km kl ja teatesõit

MM-id

1995, Thunder Bay: pronks 10 kl

1997, Trondheim: kuld 50 km kl, hõbe 10 + 15 km ja teatesõit, pronks 10 km kl

1999, Ramsau: kuld 50 km kl, 10 km kl, 30 km v, hõbe 10 + 15 km.

Soome MV

23-kordne Soome meister

Pöördepunkt

Lahti MM-il 2001 jäi va­hele dopingu kasutamisega. Pärast võistluskeelust vabanemist ei suutnud tippu tagasi tõusta ja lõpetas 2005. aasta kevadel karjääri.