Estorilis elu esimese MM-etapi võitnud hispaanlane Elias edestas Rossit lõpuks vaid kahe tuhandiksekundiga, jõuvahekorrad tehti selgeks alles viimastel meetritel. Vaimustunud MotoGP fännide ja vaatlejate arvates oli tegu üks viimaste aastate põnevama vastasseisuga.

Fortuna Honda sõitja Eliase võit Rossi ees tuvastati fotofinišiga. Sealt oli näha, et hispaanlane edestas itaallasest motoikooni esiratta läbimõõdu pikkuse vahega.

“Viimastel ringidel oli mitu närvikõdi tekitavat momenti, kuid hoidsin selget meelt ja suutsin Valentinot edestada,” rääkis Elias, kes on oma perekonnas juba kolmas heast klassist tsiklisõitja. “Kohe pärast finišijoone ületamist ei olnud ma siiski kindel, kas sain ikka võidu kätte.”

Yamahal sõitev mitmekordne maailmameister Rossi kaotas teise kohaga küll olulised viis punkti, kuid tõusis sellest hoolimata MM-sarja uueks üldliidriks.

Üldesikohta hoidnud ameeriklane Nicky Hayden tegi juba viiendal ringil avarii. Ta võib süüdistada tiimikaaslast Dani Pedrosat, kes proovis kurvis mööduda, kuid pani siis temaga “rehvid kokku”. Maruvihane Hayden lõi rusikatega vastu kruusa ning lahkus rajalt karjudes.

Viimane etapp otsustab

Rossi, kelle väljavaated MM-tiitlile ei tundunud pärast kesist hooaja algust kuigi päikselised, on viimase viie etapiga Haydenilt tagasi võitnud koguni 59 punkti ning edestab nüüd ameeriklast kaheksa silmaga. Kõik saab selgeks viimasel, paari nädala pärast Hispaanias Valencias sõidetaval etapil.

Samas oleks Estorili võidusõit võinud lõppeda ka hoopis teisiti. Kolmanda koha saanud jänki Kenny Roberts juunior tegi enda sõnul lapsiku vea, mis võis maksta talle esikoha. “Lugesin ringe valesti ning arvasin, et olen võitnud,” tunnistas Roberts jun. “Otsisin eelviimase ringi lõpus finišilippu, kuid ei leidnud seda.”

Lõbus vahepala

Estorilis toimus veel üks meedia tähelepanu tõmmanud sündmus – Oscari filmiauhinna pälvinud näitleja Daniel Day-Lewis sai kogeda, mida tähendab kihutamine Moto-GP klassi võistlustsiklil.

Motohuviline Lewis läbis koos mitmekordse GP-võitja Randy Mamolaga Ducati Marlboro Team Desmosedici kahekohalisel mootorrattal Estorili rajal kaks ringi.

“Äärmuslik kogemus,” hõiskas vaimustunud Inglise filminäitleja. “Arvan, et ületasin oma südamelöökide rekordi ning kõnelen järgmised paar minutit nüüd marslaste keeles!”

Day-Lewis on võitnud Oscari peaosa eest filmis “Minu vasak jalg” ning tal on peale selle veel kahe nimeka filmiauhinna nominatsioon.

Moto-GP tulemused

Portugali MM-etapp

1. Toni Elias (Hispaania, Honda) 46.8,739

2. Valentino Rossi (Itaalia, Yamaha) +0,002

3. Kenny Roberts jun (USA, KR211V) +0,176

4. Colin Edwards (USA, Yamaha) +0,864

5. Makoto Tamada (Jaapan, Honda) +18,419

6. John Hopkins (USA, Suzuki) 25,181

üldjärjestus:

1. Rossi 246,

2. Nicky Hayden (USA) 238,

3. Marco Melandri (Itaalia) 217,

4. Loris Capirossi (Itaalia) 209,

5. Dani Pedrosa (Hispaania) 202,

6. Kenny Roberts jun 126.