Golden State Warriorsis mängiva Biedrinsi, kelle nime hääldavad ameeriklased “ändris beedrinš”, käesoleva hooaja statistika teeks kuhjaga au mistahes korvpallurile.

Vaid 20-aastase ääre- ja keskmängija keskmised näitajad mängu kohta on 30,3 minutit, 11,2 punkti, 10,11 lauapalli, 2,9 viskeblokeeringut. Kui lisada veel tema NBA paremuselt teine visketabavusprotsent (65,7), on selge, et sellise mängija toel võib Warriors kaheteistkümne aasta järel taas play-off’i jõuda.

Kogutud üheksa võitu ja seitse kaotust tähendab tavaliselt miinustes lõpetava California klubi jaoks helgemate aegade saabumist.

Pärast Gundars Vetra lühikeseks jäänud etteastet Minnesota Timberwolvesi ridades kulus lätlastel 11 aastat, et Põhja-Ameerika profiliigas uus šanss leida. 211 sentimeetri pikkuse Biedrinsi näol on tegemist hoopis teisest klassist talendiga, kelle Warriors valis 2004. aasta NBA drafti esimese ringi üheteistkümnenda mehena. Biedrins oli siis 18-aastane ning sai üleöö Läti Vabariigi noorimaks miljonäriks. Nagu Martin Müürsepp siirdus ookeani taha otse Kalevist, jäi ka Biedrins silma Läti klubikorvpalli kauaaegse lipulaeva Riia Skonto eest mängides.

Kõndiv viga

Biedrins, keda tema nooruse tõttu kõrvutati serblase Darko Miliciga, teenis võrdluse esimestel hooaegadel “auga” ära. Kiiret läbimurret ei toimunud ning paljud Warriorsi toetajad tõrkusid mõistmast, mida klubi mehes näeb. Pehmelt öeldes oli tollal NBA noorim mängija Biedrins kui platsil kõndiv viga, kel õnnestus keskmiselt 14 mänguminutiga kolmel korral vastase takistamisel eksida.

Veel valmistas Biedrinsile muret kohutav vabaviskeprotsent, eelmisel hooajal tabas ta näiteks 72-st vabaviskest 22.

Ühiskondliku töö tegija

Sel hooajal on sügis teistsugune. Arvatakse, et peapõhjus peitub Warriorsi uues peatreeneris, legendaarses Don Nelsonis, keda peetakse Dirk Nowitzki avastajaks ning kelle käe all mängis Dallas Mavericksis ka Müürsepp.

66-aastase Nelsoni õpetus on tulemusi andnud. Iga trennis mööda läinud vabaviske eest kümne dollari võrra vaesemaks jäänud Biedrinsi nõrgim koht on talutava tasemeni tõusnud. Tema üleüldine efektiivsus on meeskonna kõrgemaid. Ladusalt sujub ka koostöö Warriorsi suurima tähe, mängujuhi Baron Davisega, kes Biedrinsit usinalt õpetama kipub.

Kuigi Biedrinsi rünnak on suhteliselt ühekülgne ning talle sobivad viskekohad piirduvad kolme sekundi alaga, oskab Davis hästi ära kasutada lätlasest tsentri trumpi – väledust.

Biedrinsi nimi on tõusnud fännide seas au sisse ja mitte ainult korvpalli tõttu. Ta on üks aktiivsemaid Warriorsi heategevusüritustel osalejaid, samuti näitas noormehe sihikindlust asjaolu, et ta õppis kuue kuuga ära inglise keele.

Tulevikutäht

Andris Biedrins

korvpallur

Rahvus:

lätlane

Sünniaeg:

2. aprill 1986

Pikkus: 211 cm

Kaal:  111 kg

Klubi:

Golden State Warriors

Parim mäng:

Denver Nuggetsi vastu, 31 punkti + 10 lauapalli.

Biedrins on paremuselt

NBA:

kolmas viskeblokeerija, üheksas lauapallide hankija, teine visketabaja.