Võiduvärav noortelt

Hispaania peatreener Luis Aragones on teinud julge käigu ja loobunud paljudest eakamatest staaridest. Üleeilse 3:1 võidumängu Tuneesiaga lõpetanud koosseisu keskmine vanus on 24,5 aastat. Võiduvärava sepistasid sööduandjana 19-aastane Cesc Fabregas ja tema töö realiseerijana 22-aastane Fernando Torres.

Eilsed Hispaania lehed polnud kiidusõnadega kitsid. Pealkirjad “Rahvuslik õhkutõus” ja “Kannatust, meiegi oleme parimad” räägivad enda eest. Keskenduti kaks väravat löönud Torresele, kelles hakatakse nägema Rauli mantlipärijat.

Esmaspäeva õhtuks kolme tabamusega turniiri suurimaks väravakütiks kerkinud Torres, kes üleajal realiseeris õnnega pooleks ka penalti, eeldas lihtsamat mängu. “Vastane oli tugevam kui me arvasime. Tähtis oli võita, ükskõik millisel viisil. Meeskond näitas kaotusseisu võiduks pööramisega oma vaimujõudu. Mõnel päeval mängid hästi ja võidad. Teinekord tuleb kannatada ja nõnda juhtus tänagi.”

Torres lisas paljutähenduslikult: “Nii kaua, kuni ründajad löövad väravaid, edeneme sel turniiril.” Vaatlejate hinnangul tuleb Aragonesil veel kohendada kaitsetööd.

Fabregas rõhutas, et Hispaania on sel turniiril võimeline võitma igaüht. “Oleme mänginud tugevate meeskondadega ja nende võitude üle väga õnnelikud. Me ei pea ühtegi vastast nähes ehmuma.”

Fabregas pääses vahetusest väljakule ka avavoorus ja sekkus samuti edukalt. Ta nentis, et ei mõtle veel algkoosseisu kohale. “See pole minu otsustada. Sain täna võimaluse, püüdsin anda oma parima ja olen tehtu üle õnnelik,” rääkis Mart Poomi klubikaaslane Londoni Arsenalis.

Aragones kaotuseta

Kui lisada 4:0 ülekaal Ukraina vastu, siis oli Hispaania kahe esimese vooruga üks sümpaatsema mulje jätnud meeskondi. “Nad näitasid kõrgeima kvaliteediga, ilmselt MM-i parimat ühepuute-söödumängu,” tunnustas Alvin Corenal (Trinidad) MM-i koduleheküljel hispaanlasi. “Xabi Alonso ja Xavi näol on neil mängujuhid, kes suudavad kontrollida iga kohtumist.”

Tuneesia vastu 8. minutil kaotusseisu jäänud Hispaania suutis väravaid lüüa küll alles mängu viimasel veerandil, aga vastane pidi ülisuure surve all ükskord murduma. Hispaania valdas palli 66 ja Tuneesia kõigest 34 protsenti mänguajast, pealelööke tegi võitja 24 vastase 4 vastu.

Vaatlejad ja meedia tunnustavad peatreener Aragonesi poolajal tehtud vahetusi, kui ta tõi platsile Fabregase ja ühe vähestest ülikogenud mängijatest, väravakütt Rauli. Just see duo vormistas Hispaania avavärava. Koondise eest 44. kolli löönud Raul näitas, et tema väravavaist pole kuhugi kadunud.

“Oleme noor meeskond ja kaotusseisu jäämine muutis mehed veidi närviliseks. Kaotasime oma mängu,” ütles Aragones. “Teisel poolajal tegutses meeskond ühtsemalt, rohkem ruumi tekkis äärtel. Tuneesia kaitse muutus haavatavaks.”

Aragonesi käe all pole Hispaania veel kaotusekibedust tundnud. Üleeile juhendas ta koondist 24. korral. Spordileht Marca resümeeris: “Hispaania on näidanud, et ta mõtleb tõsiselt, väga tõsiselt MM-tiitlile.”

Alagrupiturniiri kahe vooruga olid peale Hispaania kindlustanud koha kaheksandikfinaalis veel Saksamaa, Ecuador, Inglismaa, Argentina, Holland, Portugal ja Brasiilia.

Ajalugu

Hispaania koondis jalgpalli MM-idel

1930 – ei osalenud

1934 – kaotas veerandfinaalis Itaaliale 0:1

1938 – ei osalenud

1950 – 4. koht

1954 – ei pääsenud finaalturniirile

1958 – ei pääsenud finaalturniirile

1962 – alagrupis 4. koht Brasiilia, T‰ehhoslovakkia ja Mehhiko järel

1966 – alagrupis 3. koht

Saksamaa LV ja Argentina järel

1970 – ei pääsenud finaalturniirile

1974 – ei pääsenud finaalturniirile

1978 – alagrupis 3. koht Austria ja Brasiilia järel

1982 – vahegrupis 3. ehk kokkuvõttes 9.-12. koht

1986 – kaotas veerandfinaalis Belgiale pärast 1:1 lõppenud normaal- ja lisaaega penaltiseerias 4:5

1990 – kaotas kaheksandikfinaalis Jugoslaaviale lisaajal

1:2

1994 – kaotas veerandfinaalis Itaaliale 1:2

1998 – alagrupis 3. koht Nigeeria ja Paraguay järel

2002 – kaotas veerandfinaalis Lõuna-Koreale pärast 0:0 lõppenud normaal- ja lisaaega penaltiseerias 3:5