“Lootsin saada finaali, sest võistluse tasemest täit ettekujutust polnud. Kuid läks üle ootuste hästi. Olen hõbedaga väga rahul,” ütles Türi neiu ·adeiko, kes jooksis end maailma koolinoorsoo mängudel 100 m tõkkesprindis ajaga 13,88 teiseks.

Koolispordi suurvõistlusel Gümnasiaad osalesid enam kui 40 riigi õpilassportlased. Eesti koondis koosnes omaealiste (sündinud 1989.–1991. aastal) parematest kergejõustiklastest ja ujujatest, kokku käis Kreekas võistlemas 17 sportlast.

Türi majandusgümnaasiumi õpilane Grit ·adeiko jõudis pjedestaali lähedale ka kaugushüppes, saades tulemusega 5.96 neljanda koha.

Neiu närveeris

Ühtlasi täitis treener Leonhard Soomi õpilane tõkkejooksus augusti lõpus Pekingis toimuvate juunioride MM-võistluste normi. Treeneri sõnul polnud küll see tänavune eesmärk.

“MM-il tuleb tal võistelda endast kaks-kolm aastat vanematega. Kahe aasta pärast tuleb Griti juunioride MM,” selgitas Soom.

Sel kuul 17-aastaseks saav Grit ·adeiko tunnistab, et kunagi varem ei ole ta ühelgi võistlusel nii palju närvitsenud. “Käed värisesid, sest pinge oli suurm,” tunnistas neiu. “Ma polnud varem nii tugeval võistlusel startinud. Hea, et suutsin esineda võimetekohaselt. Kuigi tunnen, et jäi varu – kindlasti suudaksin paremini joosta.”

·adeiko sai oma eeljooksus 14,40-ga kolmanda koha, kuigi tõkete vahel kaotas jooksurütmi. Edasi läks tõusvas joones. Ta võitis vastutuules joostes oma poolfinaali 13,89-ga, mis oli paremuselt kolmas aeg, ja kärpis finaalis veel ühe sajandiku.

“Võistlustingimused olid rasked. Tohutu kuumus, õhk ei liikunud. Seda suuremat rõõmu tulemustest tunnen,” lausus ta.

Kaugushüppe 5.96 on noorsportlase isiklik rekord normaaltingimustes, taganttuulega on ta hüpanud 6.15. Need kaks ala ongi praegu neiu lemmikud.

“Pole veel otsustanud, mida eelistada,” ütleb ·adeiko. “Võib-olla saab hoopis seitsmevõistlus õigeks alaks, see meeldib samuti. Olen kogunud 5271 punkti, tänavu pole aga õnnestunud mitmevõistlust veel teha.”

Tütarlaps on lisaks kahele trumpalale hüpanud kõrgust 1.66 ja jooksnud 200 m 25,36, tõuganud kuuli 11.03, visanud oda 38.72 ja läbinud 800 m 2.27-ga. Valikuga ei taha neiu kiirustada. Ta usaldab treener Soomi.

“Tänu treenerile olen jõudnud nii heade tulemusteni. Türil on pärast staadioni valmimist ideaalsed treeninguolud,” ütleb ta.

Treener Soom lisab, et Griti taolist noort andekat sportlast ei ole kerge treenida. “Andekaid lapsi on treeneril alati raske juhtida. Noorte suhtes tuleb olla nõudlik,” ütles ta.

Sihib vanaema rekordit

Üheksa aastat sportinud ·adeiko tunnistab, et perekondlikud sporditraditsioonid tõid ta kergejõustikutreeningule.

“Ema räägib, et juba väikesena tahtsin kärust välja, ikka soovisin joosta ja hüpata. Sealt algas vist ka kergejõustikuharrastus,” rääkis ta.

Griti ema Deivi (neiupõlves Jäärats) jooksis 100 m 12,45 ja käsiajavõtuga 12,0. Perekonna rekord püsib aga vanaema Aili Mägi nimel, kes juba 1963. aastal jooksis Moskvas 12,0.

“Üks sportlik eemärk on kindlasti vanaema rekord alistada. Pean kiirustama, sest noorem õde Grete näitab juba paremaid tulemusi kui mina tema vanuses. Konkurents on muidugi hea,” kiitis Grit oma 13-aastast õde.

Ka treener Soomi sõnul peab Grit vanaema ja ema marke parandama. “Tema tulemused kuuluvad noorte rahvusvahelisse klassi ja nõuavad ka edaspidi tõsist suhtumist sporti, et oma eesmärkide poole liikuda,” lausus juhendaja.

Neiu suurim unistus on jõuda olümpiale. “Ma ei taha sinna minna lihtsalt osalema, vaid tahan kuuluda tegijate hulka,” kuulutas ta.

“Kreekas võidetud hõbe andis indu. Arvan, et 2008. aasta Pekingi olümpiale on mul vara pürgida. Londoni mängud kuue aasta pärast on minule õigel ajal. Enne on vaja end näidata juunioride MM-võistlustel.”

Nädalavahetusel startis Säreveres elav ja Türil harjutav Grit ·adeiko kodustel võistlustel. Laupäeval võistles ta Türi linna eest väikelinnade mängudel Põlvas (100 m, kaugus) ning eile Türi valla värvides valdade suvemängudel Paikusel (oda ja teatejooks).

“Pean mõlema eest võistlema, sest vallas elan ja linnas käin treenimas,” põhjendas ·adeiko kahel

pool võistlemist.