Andres, palju õnne uue koduklubi leidmise puhul! Millal sa Shenhuaga ühined?

Täna (eile – toim) alustan reisi Shanghaisse, kus kohale jõudes tuleb esmalt läbida arstlik kontroll. Nii et ärme sündmustest ette rutta – leping jõustub alles pärast arstliku kontrolli läbimist, sest klubi tahab veenduda, et palkab ikka terve mehe. Hiljuti käisin arstlikus kontrollis ka Hollandis ja kuna see õnnestus, siis ma praegu selle pärast ei muretse.

Kuidas leidsid Hiina klubi?

Esimene kontakt Shenhuaga oli juba jaanuaris ja sealtpeale oleme ühendust pidanud. Leidsin Hiina klubi tänu hollandlastele – mu agent (Chiel Dekker – toim) on kuuldavasti kunagi Hiinas töötanud ja Shenhua tehnilise direktori ametis on praegu samuti hollandlane (Stan Valckx – toim).

Kas oled juba Hiinas klubiga tutvumas käinud?

Ei, ma pole varem kordagi Hiinas käinud. Kogu mu info Shenhua klubi kohta pärineb teistelt inimestelt ja internetist. Tean, et Shenhual on suured ambitsioonid – Hiina viimaste aastate ühe edukaima klubina jahitakse kohta Aasia meistrite liigas. Enne augustis jätkuvat meistrivõistluste teist poolt ollakse seitsmendal kohal ja jäädakse liidrist maha viie punktiga – kõik on veel lahtine ja võimalik! 

Kui suurt ärevust enne nii eksootilisse ja tundmatusse paika mängima minekut tunned?

Tunnen ärevust, aga see pole negatiivne ärevus. Pigem tekitab uude ja minu jaoks nii tundmatusse kohta minek meeldivat ootusärevust.

Miks sõlmid hiinlastega esialgu vaid pooleaastase lepingu?

Just seetõttu, et mina ei kujuta täpselt ette, mis mind seal ees ootab, ja nemad ei tea veel ka minust eriti midagi. Jätsime mõlemale poolele võimaluse poole aasta möödudes koostöö lõpetada, kui nii peaks tarvis olema. Aga kui kõik hakkab kenasti sujuma, on võimalik lepingut kuue kuu möödudes veel aasta võrra pikendada. 

Kuidas kujutad Hiinas mängides ette Eesti koondise aitamist?

Nii nagu varemgi ehk tulen alati, kui olen terve ja mind koondisse kutsutakse. Tuleksin koondisse juba 12. augusti mänguks Brasiiliaga ning muidugi ka septembrikuisteks MM-valikkohtumisteks Hispaania ja Türgiga. Reisimist on muidugi palju ja lennusõidud venivad väga pikaks, mis on Hiinas mängimise juures muidugi negatiivne külg, aga selle elab üle.

Ma pole ühestki koondise mängust loobunud kerge südamega. Kahjuks olen aga vigastuste näol kogenud ka väga palju ebaõnne ning mängimata jäänud mängud Inglismaa, Hispaania või Portugaliga valmistavad siiani tuska. 

Pärast seda, kui su siirdumine Kreekasse Saloniki Iraklisesse jäi katki, imbusid meediasse ka pakkumised Hollandi klubidelt, Den Haagi ADO-lt ning seniselt tööandjalt Kerkrade Rodalt. Kui kaugele läbirääkimised nendega arenesid?

Kõigepealt parandan ära ebatäpsuse – Roda ei pakkunud mulle midagi! Mu ainus variant Hiina klubi kõrval oli ADO, kes tegi konkreetse pakkumise. Läbisin ADO arstliku kontrolli, aga eelistasin lõpuks ikkagi Hiinasse minna. 

Millisena kujutad ette mängutaset Hiina liigas?

Teiste juttude põhjal peaks sealne tase Hollandi liiga keskmise ta­seme välja andma. Hollandi tippklubid on küll Hiina tippudest selgelt üle, aga tulpidemaa liiga tagumise poole meeskonnad jääksid arvatavasti sealsete liidrite vastu mängides hätta. Rodast peaks Shen­hua arvatavasti tugevam ole­ma. Jutud, et Hiina tase ei kannata kriitikat, ei vasta absoluutselt tõele! Nagu ründajatelt ikka, oodatakse minult Hiinaski väravaid. Shenhua parim ründaja on senise 15 mänguga löönud vaid kolm väravat. Püüan teda troonilt tõugata. 

Kuidas neljale Rodas veedetud hooajale tagasi vaatad?

Mul olid seal väga head aastad, peale viimase. Viimane hooaeg, kui klubi tehniliseks direktoriks tuli Martin van Geel, kujunes tõeliseks piinaks.

Van Geel tegi suuri ümberkorraldusi ja kui ta tõi sügisel uueks peatreeneriks Harm van Veldhoveni, ei saanud ma enam mänguaega. Tundus, et van Geel otsustas, kes pääsevad väljakule. Kui kevadel lõpuks aru saadi, et väljakule saanud ründajad ei saa ikkagi hakkama, oli tabeliseisu lootusetult hilja parandada. 

Kas Hiinasse siirdumine märgib su karjääris edasi- või tagasiminekut?

Enne kui ma pole seal veel mänginud ega oma silmaga taset näinud, ei oska sellele küsimusele vastata. 

Mis keeles viiakse läbi Shenhua treeninguid?

Hiina keeles, sest peatreener on ju hiinlane. Välismaalastele tuuakse kuuldavasti tõlgid – igatahes ootab mind ees huvitav kogemus. 

Pärast hooaja lõppu Hollandis oled nädalaid veetnud aega Inglismaal, kus hoidsid end vormis ühe eratreeneri juhendamisel. Miks just Inglismaal, aga mitte Eestis?

Jah, olen olnud Manchesteri lähistel. Põhjus, miks Inglismaal viibisin, on puhtalt eraeluline – mu tüdruk elab seal.