Aleksander Tammert on teda kimbutanud tervisehädad seljataha jätnud, enestunde üle finaali eelõhtul ei kurtnud. Eesti rekordimees, kes pääses neljapäeva hommikul toimunud kvalifikatsioonist  lõppvõistlusele juba avakatsel, on vaatamata vahepealsele kubemevalule lahinguks valmis.

“Ei ole hullu midagi. Enesetunne on kogu aeg paremuse suunas liikunud ja tunnen end juba päris hästi,” ütles Tammert eile õhtul optimistlikul toonil.

Kubemetrauma andvat end tunda sügavamaid venitusi tehes. “Eks sellega tuleb lihtsalt arvestada ning venitada lihaseid teistmoodi.”

Alekna ei muretse

Mis tulemus kehas on, ei julgenud olümpiapronks Tammert ennustada. “Kõik sõltub sellest, millised augud viimasest kaheksast-üheksast treeninguvabast päevast on sportlikku vormi jäänud. Aga n-ö teise ešeloni meestega, kes heidavad 66 meetri peale, usun suutvat rinda pista,” arvas Tammert.

Tema sõnul määrab medalitaseme suuresti ilm. “Kui on vihmane, siis peaks 66–67 meetriga medali kätte saama. Ideaalsetes oludes ei pruugi sellest aidata.”  

Ka selle hooaja maailma edetabelit 71.08-ga juhtiv olümpiavõitja ja maailmameister Alekna on tänaseks lõppvaatuseks valmis.

“Tegelikult muretsemiseks põhjust pole. Vorm ja enesetunne lubavad lõppvõistlusel anda endast parima, nagu tähtsatel võistlustel alati,” kinnitas Leedu kettahiid oma maa ajakirjanikele.

“Kõiki lõppvõistlusele pääsenuid tuleb võtta võrdsete konkurentidena. Muidugi on väga tõsine vastane Kanter, samuti Tammert,” arutles lõppvõistluse eelõhtul Alekna.

Gerd Kanter ütles juba enne kvalifikatsioonivõistlust, et  tema probleemiks suurvõistlustel on enese kontrollimine. “Kuidas hoida jõudu kontrolli all. Aga olen viimasel ajal muutunud stabiilsemaks ja see annab enesekindlust. Olen Göteborgis tippvormis ning võistlust ei pelga.” Neljapäeval hommikul heidetud 66.71 seda ka kinnitas. “Gerd on vaimselt ja kehaliselt valmis. Loodan, et kulla annab 69.50,” väitis Kanteri treener Vesteinn Hafsteinsson.


Vana Tammert panustab Aleknale

•• Haiglas võimalikku operatsiooni ootav Aleksander Tammert seenior ei taha ennustada tänase kettaheitefinaali tulemusi.

•• “Tahaksin, et võidaks Virgilijus Alekna. Kui ta heidab võimsalt, võidab ta kindlasti; kui ülivõimsalt, siis veel enam. Isana tahaksin, et minu poiss oleks hõbedal, kuid seekord eelistaksin Gerd Kanteri võimalusi,” muigab Tammert.

“Medal peab ikkagi perekorda tulema, olgu siis noor Sass kolmas. Tema kõige tõsisem konkurent on ülikogenud Lars Riedel. ”