Kalevi korvpallur Kendrick Johnson viskas pärast laupäevast võitu Tartu Rocki üle särgi seljast. Põhjus polnud õhupuuduses, vaid ameeriklase soovis näidata: “Olen mees!”

SEB meistriliiga finaalseeria kolmes esimeses mängus ei paistnud Johnson millegi erilisega silmaga. Viiendas kohtumises sai 187 cm pikkune tagamängija rohkem palli, kogus 78:74 võidumängus 19 punkti ja valmistas kullast ühe võidu kaugusel seisnud tartlastele palju peavalu.

“Johnson esitas suurepärase partii,” ütles Kalevi ründaja Catalin Burlacu. “Muutsime veidi taktikat, leidsime veel ühe lisakäigu ja kasutasime Kendrickut paremini.”

Inimlik kontakt paranes

Taktikanipi nuputamisest olulisemaks pidas aga Kalev/Cramo peatreener Veselin Matic eneseusu taasleidmist, millele aitas kaasa Peep Vainu reedene seminar. Kalevi juhendaja tunnistas, et neljanda kohtumise 68:88 lüüasaamine pani hoolealuste moraalile väikese hoobi.

“Pean meeskonna psühholoogilist ettevalmistust väga tähtsaks,” lausus Matic. “Peep Vain on nagu meie neljas treener. Ta aitas korvpallureid motiveerida ka play-off’i eel. Mängijad ulatasid üksteisele käe ja tulid jälle väljakule võidutahtega.”

Isegi siis, kui keegi kalevlastest järjekordselt vabaviskeid mööda loopis, toksas kaaslane teda julgustavalt. Burlacu, kelle kaks tabavat vabaviset panid võidule punkti,

leidis, et motivatsiooni tõstmise seminar viis kalevlasi üksteisele lähemale.

“Mängijad said rääkida elust enesest, mitte korvpallist. Avasime ennast ja õppisime kaaslasi paremini tundma,” ütles 10 punkti kogunud rumeenlane, kelle vasaku jala reie tagakülg oli sidemega kinni seotud.

“Kui otsustasin mängida, ütles arst: “Sa oled hull.” Jah, olen hull, aga ma ei saa lasta meeskonnal alla käia. Mängin ühe jalaga, aga mu kaks kätt on terved ja saan edasi võidelda,” jätkas Burlacu.

Johnsoni katmisel hätta jäänud Rocki snaiper Gert Kullamäe näebki ohtu, et Kalevi välismaalased võtavad vastutust üha rohkem enda kanda. Finaalseeria parima etteaste teinud Travis Reed panustas 24 punkti ja seitse lauapalli.

“Peame olema Johnsoni, aga eriti Reedi katmisel hoolsamad,” ütles Kullamäe. “Burlacut võidakse ju kiruda, aga ka tema segamiseks tuleb olla valmis. Ta hankis kaalukal momendil ka lauapalli.”

Nelja võiduni kestev finaalseeria jätkub homme Tallinnas Saku suurhallis, kus Rock on sel hooajal Kalevi alistanud kõigil kolmel korral.

“Loodame, et suudame tänavu esmakordselt Rocki ka Tallinnas võita ja seeria viigistada,” lausus Kalevi ründaja Rait Keerles, kelle sõnul mõjusid nii kehale kui ka vaimule turgutavalt reedese treeningu ärajätmine ja ööbimine Elva lähedal metsas asunud Vaide puhkemajas, kus valitses vaikus ja rahu.

“Enne neljandat finaalmängu tegime pika koosoleku ja treeningu, see ruineeris,” lausus Keerles. “Nüüd tulime mängule palju värskemana.”

Rock–Kalev 74:78

Rock. Tein 12 + 10 lp + 5 s, Kullamäe ja Allingu 10. Kalev. Reed 24 + 7 lp, Johnson 19, Burlacu 10, Kangur 9 + 11 lp. Lauapallid: 35 – 35. Kahepunktivisked: 39/21 ja 34/18. Kolmepunktivisked: 19/5 ja 29/8. Vabavisked: 35/21 (1. poolajal 19/8)  ja 26/14.

Arvamused

Teet Laur,

Tartu meeskonna endine treener

Treenerite Brazyse ja Matici kõikidest otsustest on raske aru saada. Vahel unustavad nad mõne mehe kauaks pingile, eriti käib see Matici kohta. Näiteks laupäeval proovis ta Heiko Niidast, aga teda võinuks juba kasutada üle-eelmises kohtumises, kui Rock oli suurelt ees. Samas on kõrvalt lihtne targutada.

Kujutan ette, kui suur psühholoogiline pinge mõjutab nii treenereid kui ka pallureid. Kalevlased ei saanud viis korda rõngalegi pihta! Mulle meeldis Tanel Sokk, kes lõi teravust, vedas Kalevi rünnakuid hästi lahti ja tegutses kõrge kasuteguriga. Gregor Arbet ei teinud ka musta tööd.

Raske oli eeldada, et Rock suudab panna kodus i-le punkti. Vastased on võrdsed ja väärivad teineteist. Kalev oli ju sel hooajal varemgi võitnud siis, kui selg oli vastu seina surutud. See annab neile ka järgmiseks kohtumiseks jõudu. Aga et võita, peavad nad tegutsema teravalt ja vabavisked korvi saatma.

Samas pole Kalev Tallinnas suutnud Rocki võita. Seeria läheb aina pikemaks, Tartu meeskonna pingilt tõuseb rohkem mehi, kes võivad punkte tuua. Kalevi skoor sõltub peamiselt välismaalastest.