Hommikuti enne kolmetunnist veetreeningut sõitis Rammo 54 kilomeetrit rattaga. Kord väntas üks austraallane 21-aastase Tallinna ülikooli kehakultuuritudengiga kaasa, kuid see võttis teda nii võhmale, et ta pidas õigemaks sama päeva purjetamistunnist loobuda.
„Tippkonkurentsis kaasa rääkimiseks pead olema kehaliselt väga hästi valmistunud ning kui Karla tasapisi oskusi ja kogemusi omandab, on ta tubli,” lausus Ottoson, kelle õpilastest stardivad Fremantle’is ka Anne-Mari Luik Laser Radialil ja Lauri Väinsalu Finnil. Teeneka treeneri koolis on õppinud ka Argo Vooremaa, kelle ülesanne on sama mis Rammolgi – tuua Eestile Laseril olümpiakoht.
„Ütlesin purjespordikooli avades, et keegi meie kasvandikest võistleb 2012. aasta olümpia ja nüüd on mul suur lootus, et õpilased täidavad minu antud lubaduse,” lausus Ottoson.

Karpakil head šansid

Fremantle’is peetaval rahvusvahelise purjetamisliidu (ISAF) MM-võistlustel jagatakse kümnes jahiklassis lõviosa Londoni olümpiamängude pileteid. Ülejäänud pääsmetele konkureeritakse järgmisel kevadel paadiklasside eraldi peetavatel MM-idel.
„Loodan, et Deniss Karpak Finnil ja Laseri poisid täidavad Austraalias olümpianormi, suure tõenäosusega saavad nad ülesandega hakkama,” ütles Eesti koondise esindaja Ott Kallas, kellega koos on üle nädala Austraalia läänerannikul suvepalavuse ja kuuetunnise ajavahega kohanenud viis Eesti purjetajat.

„Esimesena tutvus India ookeani oludega purjelaudur Henri Kaar, kes nägi enda sõnul ka haikala,” lausus Kallas möödunud nädala lõpul. „Riburada on merel käinud ka Karpak ja Väinsalu. Laser Radialid on loositud, peagi lähevad ka Anne-Mari Luik ja Anna Pohlak paadiga veele.”
Teisipäeval lendasid maakera kuklapoolele ka Rammo, Vooremaa, purjelaudurid Ingrid Puusta, Johannes Ahun ja Kevin Jakobson ning klassis 49er võistlevad Tõnis Haavel ja Lenart Kivistik.
„Ilmselt on palju loota, et meie purjetajad täidaksid olümpianormi kõikides paadiklassides, ent väikest šanssi näen ma igaühel,” lausus Kallas.
Pekingi olümpial Laseril 24. koha saanud Karpak on tõusnud Finnil kolme hooajaga rahvusvahelisse koorekihti ja vaid äärmine ebaõnn jätaks maailma edetabelis 15. kohal asuva Eesti koondise esinumbri Fremantle’is olümpiapääsmeta.
„Ettevalmistus läks korralikult, arvan, et mul on head šansid,” ütles isa Igor Trofimovi käe all harjutav Karpak, kes timmis vormi Musta mere ääres Sevastopolis, mis 1980. aastatel oli ka üks Tõnu ja Toomas Tõniste peamisi harjutamispaiku.
Ottoson meenutas, et Nõukogude Liidu koondislastena said kaksikvennad 1988. aasta olümpiahooaja talvel harjutama sõita ka Kuubale, mis treeneri hinnangul lõi hoolealustele vajaliku hüppelaua ja lubas neil 21-aastaste noorukitena võita Souli olümpial klassis 470 hõbemedali.

Pikk sõit sponsorite kulul

Nüüd asendab Kuubat Ameerika Ühendriikide lõunaranniku kuurort Miami, kus Rammo on harjutanud kahel talvel ja kavatseb minna ka järgmise aasta jaanuaris.
„Karla sai Miamis kõva koormuse: sõitis sada kilomeetrit rattaga ja treenis kuni viis tundi merel,” rääkis Ottoson.
Fremantle’i akvatooriumi valitsevad tugevad hoovused ja kõrged lained ning regati ajaks ennustatakse ka tugevat tuult.
„See teeb võistlemise kehaliselt raskeks ja purjetaja peab olema äärmiselt keskendunud, et suuri vigu vältida,” lausus Ottoson. „Mul on hea meel, et Karla sai kakskümmend päeva Perthis oludega tutvuda ja täispingega treenida.”
Rammot toetavad ühel tema lühikese sportlaskarjääri tähtsamal võistlusel ka ema ning elukaaslane Stina-Sandra koos oma emaga, kelle ülesannete hulka kuulub purjetajate masseerimine. Nad üürivad endale paadisadama lähedal maja.
Lõviosa Austraaliasse sõidu kuludest katsid purjetajad oma toetajate abiga. Eesti jahtklubide liit rahastab sportlasi tulemuste järgi: mida kõrgem tase, seda rohkem toetust.
„Alaliidul polnud majanduslikke võimalusi kogu koondist olümpia katsevõistlusele saata, kuid tore, et nii paljud purjetajad leidsid pikaks sõiduks vahendeid,” ütles Kallas.

Purjetajad MM-il

ISAF-i MM-il ehk olümpia kvalifikatsioonivõistlustel Perthi lähedal Fremantle’is osalevad:
purjelaual RS:X Ingrid Puusta, Johannes Ahun, Henri Kaar ja Kevin Jakobson; Laser Radialil Anne-Mari Luik ja Anna Pohlak;  Laseril Karl-Martin Rammo ja Argo Vooremaa; Finnil Deniss Karpak ja Lauri Väinsalu;  klassis 49er Tõnis Haavel ja Lenart Kivistik, Staril Alar Volmer ja Mihkel Kosk.
Igas klassis jagatakse välja 75 protsenti olümpiakohtadest.