Alagrupis täiseduga lõpetanud Portugal kinkis brasiillasest peatreenerile Luiz Felipe Scolarile kümnenda võidu järjest MM-i finaalturniiridel. Aastal 2002 võitis Brasiilia Scolari käe all kõik seitse mängu.

“Kümme võitu MM-il on tähis, mis kaunistaks igaühe karjääri, eriti minu oma,” lõõpis Scolari, kes jäi hoolealuste võitlusvaimuga rahule. “Me ei teinud selles mängus kõike parimal moel, aga võitlesime hästi algusest lõpuni.”

Luhtunud võimalused

Mehhiko peatreener Ricardo La Volpe kahetses käest lastud väravavõimalusi. “See oli meie põhiline mure. “Teenisime penalti, aga ei löönud palli sisse. Meil on ründajad ja jõuame ka löögipositsioonidele ning edaspidi on vaja ka pall väravasse toimetada.”

Portugal asus 24. minutiks juhtima 2:0. Juba viieminutilise mängu järel andis Simao karistusalas juveliiri täpsusega söödu Manichele, kes avas täpse löögiga ristnurka skoori. Poolaja keskel märkas slovakist vilemees Lubo‰ Michel teraselt, et Mehhiko kapten Rafael Marquez muutis pärast nurgalööki käega palli suunda. Penalti realiseeris Simao.

Portugallased rahunesid liialt ja Mehhikol tekkis kiiresti mitu head võimalust. Omar Bravo pealelöögi suutis vv Ricardo tõrjuda üle põiklati. Järgnenud nurgalöögi ajal unustas Portugal panna kaitsja kaugema posti juurde ning just sinna Jose Fonseca pealöök maandus.

Mehhiko oli haaranud initsiatiivi. Kuigi teisel poolajal teenis Luis Perez teise hoiatuskaardi ja pidi väljakult lahkuma, suutsid mehhiklased ka kümnekesi vastasele survet avaldada. Ent Bravo luhtas mitte ainult penalti, vaid ka üks-üks olukorra.

Scolari andis viiele mehele, kes saanud kollaseid kaarte, puhkust. Nende seas olid keskväljaliidrid Cristiano Ronaldo ja Deco.

Angola vajanuks nüüd edasipääsuks kolmeväravalist võitu Iraani üle. 60. minutil asutigi Flavio löögist juhtima, kuid 75. minutil asiaadid viigistasid. Angola lõpetas alagrupis kolmanda, Iraan neljanda kohaga.

Angoola turniiriga rahul

“Domineerisime 90 minutit ja väärinuksime võitu,” arvas Iraani horvaadist peatreener Branko Ivankovic.

Tema Angola kolleeg Luis Oliveira märkis: “Me ei mänginud eduseisus küllalt targalt. Aga kokkuvõttes olen rahul, sest paljud eeldasid, et meie värav lüüakse palle täis. Seda ei juhtunud.”

Portugal kohtub kaheksandikfinaalis Hollandiga juhul, kui too ei võitnud eile hilisõhtul Argentinat, ja Mehhiko Argentinaga. Hollandi võidu korral moodustusid vastupidised paarid.

Kommentaar

Tarmo Neemelo

Helsingborgi jalgpallur

Rootslastele tähendas avavooru viik Trinidadiga suurt pettumust. Ka kohtumine Paraguayga möödus üle kivide-kändude, inglaste vastu tegutsesid nad aga juba väga hästi.

Pärast esimest vooru kirjutas enamik Rootsi lehti meeskonnas valitsevatest sisepingetest, toodes näiteks Ljungbergi ja Mellbergi tüli. Praeguseks näib, et pingetest on jagu saadud, mängu Rootsi – Inglismaa oli nauditav vaadata.

Kohtumises Inglismaaga suutis Rootsi luua palju ohtu standardolukordadest, ehkki neid oli palju ka Trinidadi vastu. See näitab edasiminekut.

Allbäck ja Larsson on eesliinis tegutsenud päris ohtlikult.

Kaheksandikfinaalis Saksamaaga saab otsustavaks kaitseliini töö. Sakslased on kodus olnud väga resultatiivsed.