Õed Nanette Christine ja Naomi Charlotta kuuluvad Tartu iluuisu-klubisse Tritsutajad, kodulinnas on neil treeneriks Irina Ivanova, pea-treeneriks aga igapäevatööd Tallinnas tegev Tiiu Valgemäe.

Kümneaastane Naomi on jääl liuelnud viis aastat, tema märtsikuus üheksaseks saanud õde Nanette pea sama kaua, sest tüdruk võeti treeningurühma, kui ta oli alles kolme ja poole aastane.

„Kui kolisime Soomest Eestisse, arvasime, et tüdrukud peavad mingit sporti tegema. Soomes olid nad tantsinud, kaalumisel oli ka ujumine, kuid lõpuks võitis laste südame iluuisutamine,” rääkis tüdrukute ema Heidy Andersson. Naomi ja Nanette on Tartu meistrid, noorem õdedest ka kahekordne Eesti meister, Naomi võitis viimati omavanuste seas teise koha.

Entusiasmi on tüdrukutes kõvasti. „Mina uisutasin viimati kleidiga, mis oli kollase ja musta värviga,“ rääkis Nanette. „Aga minu kleit oli punase ja mustaga. Tegelikult oli ka teine, rohelise ja oranžiga, kuid sellega sõites ei läinud mul hästi, nii et õnnekleit on ikkagi musta ja punasega,” lisas Naomi.

Ka ema Heidy on laste lemmik-ala nüansid endale selgeks teinud, sest mine tea, äkki sirgub veel kolmaski uisutaja samast perest – kolmeaastane pesamuna on alles kasvamas. Nelja tütrega pere vanim võsu armastab samuti jääd, kuid seda eelkõige harrastajana.

Presidendi abikaasa preemia toetussumma 1789 eurot kavatsevad Anderssonid investeerida suvel Kanadas peetavasse suvelaagrisse.

Raha läheb masti jaoks

Seekordsetest preemiasaajatest oli kõige vanem Viimsi keskkooli kümnenda klassi poiss Sten Christian Taal, kes on ühelt poolt edukas purjetaja, kuid teisalt ka väga tubli õpilane, sest aasta kokkuvõttes ühtegi nelja ta oma tunnistusele ei luba.

„Preemia oli minu jaoks väga suur üllatus,” tunnistas Taal, kes läks purjetamistrenni kümneaastaselt. „Sattusin merelaagrisse ja sealt tekkis huvi,” lisas noormees, kelle arvates ei ole hästi õppimist ja sportimist üldsegi nii raske ühitada – tema ala puhul on suurem koormus ju just suvel, koolivahe-ajal. Selle aasta suurimaks eesmärgiks on hästi esineda augusti alguses Soomes peetaval MM-il. Raha paigutab Sten aga uue purje ja masti ostmisse.

Kolmanda preemia andis Evelin Ilves seekord ujuja Elisabeth Egelile, kellel on sügav nägemispuue, kuid kes vaatamata sellele õpib  vanalinna hariduskolleegiumi tava-klassis, lisaks muusikakoolis klaverit ja keeltekoolis inglise keelt.

Preemia asutaja Evelin Ilvese sõnul on neljas kord välja antud

preemia leidnud õige vormi: kuna hinnatakse edukust nii spordis kui ka koolis, ei esitata enam kandidaate, kel on tunnistusel kolmed.

„Küll aga tahaksin rohkem julgustada kandideerima puuetega sportlasi, tahame neid tunnustada ja aidata neil end spordis leida,” sõnas Ilves.

Uuendusena läheb presidendi-proua koos mõne tippsportlasega pärjatutele kooli külla, et tunnustada neid ka omas keskkonnas ja sõprade seas.

Preemia

Ametlik nimetus: SA Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu presidendi abikaasa allfondi noore sportlase preemia

Kellele: preemia on mõeldud kuni 21-aastasele väga heade õpitulemustega õppivale noorele, see on sihtotstarbeline ja mõeldud treening- ja võistluskulude katteks.

Rahastaja:  Nordea Pank, seda antakse välja kaks korda aastas – aprillis ja novembris.

Preemiasumma: 3195 eurot

Esimesed laureaadid: vehkleja Erika Kirpu, võistlustantsijad Oliver Kips ja Kristina Morozjuk ning jalgpallur Anete Paulus

Teised laureaadid: kergejõustiklane Liina Laasma, suusahüppaja ja kahevõistleja Kristjan Ilves ning ujuja Eric Tött

Kolmandad laureaadid: kiiruisutaja Saskia

Alusalu, Levadia jalgpallipoisid ja ujuja Keit Jaanimägi

Neljandad laureaadid: iluuisutajad Nanette

Christine Andersson ja Naomi Charlotta Andersson, purjetaja Sten Christian Taal ja ujuja Elisabeth Egel