Worldloppeti sarja mainekaima jõuproovi ajaloos oli Olle alles teine mitte-rootslane, kes lõpumeetritel võidupärja kaela sai. 1997. aastal võidutses Mihhail Botvinov.

Läks eest

27. kilomeetril

Juba esimese distantsikolmandiku lõpus sai Olle hakkama julge sammuga: rebis grupist üksi lahti. "27. kilomeetril hakkasin teiste eest ära libisema. Sain algul väikese edumaa, mis järk-järgult suurenes," rääkis Olle. "Ühtki rasket momenti ei tekkinud, sest sain rajalt täpseid teateid. Viimast kümmet kilomeetrit oli turvaline suusatada. Teadsin, et keegi ei saa enam minu esikohta ohustada."

Üksi äramineku taktika kujunes Olle sõnul välja sõidu käigus. "Enne võistlust poleks osanud arvata, et kõik nii kindlalt välja kukub. Kuid sõidu ajal hakkasin vaikselt rünnakut sättima," kommenteeris Olle.

Finishijooneni jõudis Olle 4 tunni 14 minuti ja 38 sekundiga. Järgmine mees, rootslane Oskar Svärd saabus alles 4.38 hiljem ja edestas sekundiga kaasmaalast, Vasaloppeti mullust võitjat Staffan Larssonit.

Olle võiduaeg tähendas kiirust umbes 21 km/h ehk iga 10 km pikkuse lõigu läbis ta keskmiselt 25,5 minutiga. "Libisemine polnud siiski kõige parem. Kaks aastat tagasi, kui olin siin kuues, oli kiirus märksa suurem. Siis sõitsime lausa jäärennis," võrdles Olle.

Osa võidust

Peep Koidu arvele

Kuigi Raul Olle oli Vasaloppetil elu vormis, poleks ta unistus määrdemeistri abita pruukinud täituda. Nagu varemgi, valmistas Olle suusad ette Peep Koidu. "Suusk libises hästi ja pidas 90 kilomeetrit vastu," kiitis Olle.

Olle on mitmel hooajal pendeldanud Worldloppeti ja maailma karikasarja vahel. Tänavused sõidud on näidanud, et talle sobivad kõige paremini pikad klassikalise tehnika distantsid. "Talve algul tegin MK-sarja teatesõitudes ka paar korralikku etteastet. Kuid 10 kilomeetrit on minu jaoks ikkagi liiga lühike maa. Hea vastupidavuse juures kipub mul kiirust ja särtsu vajaka jääma," põhjendas Olle edu pikematel distantsidel.

Järgmisel nädalal võinuks Olle ehk edukalt kaasa lüüa Holmenkolleni 50 km klassikasõidus, kuid Worldloppeti esikoha jahtimine nõuab tema jätkamist selles sarjas. "Võtan Shveitsis osa Engadini 42 km pikkusest vabatehnikas maratonist," teavitas Olle. "Loodan saada võimalikult head tulemust, kuid palju sõltub ka konkurentide õnnest või ebaõnnest."

Esimesed 27 km Ollega koos sõitnud Meelis Aasmäe kaotas võitjale lõpuks 9.01-ga ning sai hinnatava 16. koha. Näiteks Tartu Maratoni kunagine võitja Håkan Westin (Rootsi) pidi leppima alles 22. ja tuntud Venemaa äss Aleksei Prokurorov 35. kohaga. Kokku osales Vasaloppetil 16 500 suusatajat.

Ollele saatsid eile õnnitlustelegrammi president Lennart Meri ja peaminister Mart Laar.