Tegelikult võiks küsimust laiendadagi: nad kõik tulid oma riigi täiskasvanute meistriks olümpiaalal ja seda tänavu juba teist aastat järjest.

Õige vastuse leidmiseks ei pea kiikama Aasiasse või Ameerikasse – piisab, kui piiluda siiasamasse Eestimaale. Unikaalse saavutuse sepistajad, kes võiksid kuuluda kas või Guinnessi rekordite raamatusse, kui keegi vaid nende kandidatuuri maineka teose kaante vahele pääsemiseks esitaks, on 21-aastased Kadri, Sander ja Eino Puri.

Kadri on võrkpallur, kes nopib Eesti meistri tiitleid GMP naiskonnas, Sander ja Eino aga jalgpallurid, kes aitasid kahel viimasel aastal FC Levadia Eesti parimaks. Tegelikult leidub Tartus sündinud ja kooliteed alustanud ning seejärel Tallinna kolinud kolmikute auhinnakapis Eesti täiskasvanute meistri tiitliteid rohkemgi, kuid tähelepanuväärseim on just nende poolt ühel ja samal aastal – 2008 ja 2009 – kogutud saak.

Annab järele teha!

Võib kihla vedada, et lähiaastatel Purid oma saavutust enam ei korda, sest pisikese Eesti piirid hakkavad neile kitsaks jääma. Sanderile juba jäid – ülehomme hakkab kehtima tema viieaastane leping Kreeka kõrgliigas mängiva Larissa linna samanimelise vutiklubiga, mistõttu ta pakkis jõulupühade ajal kodumaal asjad ning reisis 27. detsembril 36-kilose pagasiga uude elu- ja tööpaika.

Vaevalt et nii Eino kui ka Kadri lähitulevikus just Kreekamaal maanduvad, et siis seal spordikolmikute rekordite ümberkirjutamist jätkata.

„Välisklubisse pääsemine on loomulikult minugi eesmärk, aga jään realistiks ja annan endale aru, et vähemalt aastakene tuleb kindlasti veel Levadias mängida ning nime teha,” ütles sügisel Levadiaga üheks hooajaks lepingut pikendanud Eino. „Seejärel võiksid mullegi uksed avaneda – ma ei saa ju olla Sassist viletsam vend! Oleme kogu aeg sama palju ja sama pühendunult treeninud.”

Poiste ühine jalgpalluritee

Mõnes mõttes mõjub Puri-kolmikutele nende uus eluetapp, kus üks on juba kodust lahkunud ja ülejäänud kaks eeldatavasti lähitulevikus lahkumas, muidugi värskendavalt. Mitte et nad omavahel tülitseks või kuidagi läbi ei saaks. (Eino: „Kadriga pole me kunagi tülitsenud, Sanderiga sai kakeldud küll, kui veel pisikesed olime.”). Aga suhelda vahepeal ka distantsilt, kui seni ollakse lapsepõlvest saadik ninapidi koos olnud, aitab õe ja vendade olulisust paremini mõista.

„Päris harjumatu, et mul tuleb nüüd üksinda Levadia trenni minna,” ütles Eino. „Samas mõjub see omamoodi värskendavalt ning ehk sunnib rohkem mõtlema ja enda eest seisma. Oleme ju seni kõike Sassiga (Sanderi hüüdnimi – toim) koos teinud – lapsepõlves hoovis mänginud, seejärel ühes koolis ja klassis õppinud ning muidugi ka jalgpallitreeningutel käinud.”

See pole veel kõik. „Päris pisikestena oli meil kolme peale üks vanker,” meenutas Sander. „Ka siis olime kõik käed-jalad koos!”

Ja seegi pole veel kõik: vähemalt väliselt üksteisega nagu kaks tilka vett sarnanevate vendade jalgpallurikarjäärgi kulges kuni Sanderi Kreekasse siirdumiseni kogu aeg ühte rada. Koos alustati spordiklubis SK 10, koos ühineti 2005. aastal Levadiaga, koos siirduti 2007. aasta hooaja teiseks pooleks laenulepinguga Viljandi Tulevikku ning koos naasti sealt 2008. aasta alguses Levadiasse.

„Mina kolisin Tallinna varem, pärast kuuendat klassi,” meenutas Kadri, kes vahetas Tartu Tammelinna gümnaasiumi pealinnas Audentese spordikooli vastu. „Vennad tulid siia pärast üheksandat klassi ja asusid õppima Tallinna ühisgümnaasiumis. Eks nemad on omavahel tunduvalt rohkem koos olnud. Viimasel ajal on minu ja vendade elurütmid juba sedavõrd erinenud, et vahel me ei näinud üksteist neli päeva.”

Võib vist öelda, et Kadri mentoriks on olnud ema Keete, GMP naiskonna peatreener, kes on tulnud ka mängijana Eesti meistriks, ning Sanderit ja Einot on mõjutanud rohkem isa Raul, kes on tulihingeline vutifänn. Raul on tulnud ratsutamise takistussõidus Eesti meistriks ja võitnud individuaalse pronksmedali ka üleliidulistelt noorsoomängudelt. Pere spordijuured ulatuvad isapoolses suguvõsas aga veelgi sügavamale – vanaisa Endel Puri on endine raskejõustiklane ja tuntud maadlusaktivist, vanaema Valve Puri oli aastakümneid tagasi edukas ujumistreener.

Sestap ei mõjutanud Kadri, Sanderi ja Eino soovi spordis läbi lüüa raasugi ka vanemate lahkuminek aastatuhande alguses.

„Sportlikud eluviisid haarasid meid juba maast-madalast, kui Tammelinnas Kure tänava hoovides sõpradega aega veetsime,” selgitas Kadri, kes on harrastanud nii ratsutamist, kergejõustikku kui ka vendade eeskujul jalgpalli. „Meie praegused hobidki on seotud vaid sportimisega: vennad õpivad Eino tüdruksõbra Miina Põhi (Eesti üks paremaid naisgolfareid – toim) innustusel usinalt golfimängu, mulle meeldib väga mäesuusatamine.”

Gümnaasiumi lõpetamise järel sattusid kolmikud taas ühte kooli, nagu oli Tartu-päevil – nad õpivad kolmandat aastat EBS-is ettevõtlust ja ärijuhtimist. Kadri on jõudnud punktide kogumisel kõige kaugemale, Eino käib ajapuudusel õhtuõppes ning Sander peab Kreekasse kolimise tõttu tõenäoliselt kooli pooleli jätma.

„Arvan, et olen meist kõige usinam, aga vendadel tuleb see-eest kõik kuidagi loomulikult välja,” tõdes Kadri. „Koolis pidin mina alati tuupima, samal ajal kui poisid haarasid kõike lennult. Kokkuvõttes olime kõik üpris head õpilased, gümnaasiumipäevil leidus tunnistusel vaid paar kolme.”

Suviti rannavõrkpalli mängival Kadril on kolmikutest enim rahvusvahelisi medaleid ja

autasusid – näiteks tänavu krooniti ta koos Natalja Bratuhhinaga Euroopa tudengite rannavollemeistriks. Sander ja Eino on pidanud rahulduma eduga kodukamaral, kui Levadia jõudmine sel suvel Meistrite liiga kolmandasse eelringi kõrvale jätta. Tõsi, eks Eesti mõistes on omamoodi suursaavutus seegi, et Sanderist huvitusid enne Larissasse siirdumist Saksamaa suurklubid Dortmundi Borussia ja Bremeni Werder ning Šoti hiid Glasgow Celtic, kelle juures ta katsetel käis.

Ühe edu innustab teisi

Tulevikust Levadiasse naastes hakkas Sanderil Einost pare­mini minema – ta sai aina rohkem mänguaega, tõusis asendamatuks lüliks põhikoosseisus ja kinnitas kanda ka Eesti koondises, kus on seni pidanud 17 kohtumist Eino ühe vastu. Tõsi, Eino valmistub täna Portugalis aitama rahvusmeeskonda sõprusmängus Angolaga, millest Sander pidi Larissa klubi palvel eemale jääma.

„Sass spurtis minust mööda, kui tõusis Levadias üheks põhimeheks,” selgitas Eino. „Pidev pildil püsimine muutis teda kogu aeg enesekindlamaks. Aga ma ei ole kade! Vastupidi: venna edusammud annavad eneseusku, et suudan ka ise samaväärselt mängida.”

Sander lisas, et usub sajaprotsendiliselt Eino läbilööki. „Eintsil (Eino hüüdnimi – toim) on ehk olnud minust raskem end Levadias tõestada, sest tema positsioonil keskpoolkaitses on ees kogenud Konstantin Nahk ja Deniss Malov. Mina äärepoolikuna ei pidanud nii palju vaeva nägema,” selgitas ta. „Aga arvan, et juba pärast järgmist Eesti-hooaega võiks ka Eints välisklubisse pääseda.”

Välismaa-mõtteid hellitab Kadrigi, kuid naiste võrkpall pole paraku sellist masti spordiala, mida harrastades võiks nii paljudes maailma paikades muretult ära elada nagu jalgpalliga.

Kadri, kolmikutest kõige avatum ja jutukam, hõivas lapsepõlves sageli kamandaja-rolli. „Mina dikteerisin päris palju, sest poisid on alati olnud suhteliselt vähese jutuga, kes võõraste seltskonnas ise naljalt kontakti ei otsi,” meenutas ta. „Sanderi ja Einoga sõbraks saamine võtab ikka palju aega, aga kui see ükskord õnnestub, saad endale väga head ja lojaalsed sõbrad. Ammuste kamraadidega seob neid väga lähedane suhe.”

Eino: „Kadri on meist kõige kohusetundlikum ja ka avatum, kuna on kõige rohkem maailma näinud. Meie Sanderiga oleme aga iseloomult väga sarnased – mina ehk veidi rahulikum ja tema natukene tormakam.”

Vaat sellised on siis tublid kolmikud, kelle nimed tuleks trükkida Guinnessi rekordite raamatusse.

Kadri Puri

Sündinud: 7.05.1988

Klubi: GMP

Endised klubid: Tartu Panter, VK Täht, Milstrand, Audentes, Viimsi VK, GMP/Olympic.

Treenerid: Meeta Selg, Margit Kööbi, Rita Prass, Peeter Vahtra, Keete Puri.

Suuremad saavutused: tudengite Euroopa meister rannavolles 2009 ja hõbe 2008, tudengite MM-i hõbe rannavolles 2008, U-23 vanuseklassi rannavolle EM-i 7. koht 2008, U-20 vanuseklassi rannavolle EM-i 4. koht 2006, kolmekordne Eesti meister saalivõrkpallis.

Eino Puri

Sündinud: 7.05.1988

Klubi: FC Levadia

Endised klubid: Tartu SK 10, Viljan­di Tulevik.

Treenerid: Märt Räli, Urmas Hepner, Marko Lelov, Tarmo Rüütli, Igor Prins.

Suuremad saavutused: Eesti meister 2008 ja 2009, UEFA Meistrite liiga kolmas eelring 2009, pidanud enne tänast sõpruskohtumist Angolaga  Eesti koondises ühe mängu.

Sander Puri

Sündinud: 7.05.1988

Klubi: Larissa AEL 1964 (Kreeka)

Endised klubid: Tartu SK 10, FC Le­vadia, Viljandi Tulevik.

Treenerid: Märt Räli, Urmas Hepner, Marko Lelov, Tarmo Rüütli, Igor Prins, Marinos Ouzounidis.

Suuremad saavutused: Eesti meister 2006, 2008 ja 2009, UEFA Meistrite liiga kolmas eelring 2009, pidanud Eesti koondises 17 mängu ja löönud kaks väravat.