Korvpalli MM-il Jaapanis võitis Angola koondis kolm esimest mängu ja kindlustas koha play-offi, 16 parema sekka. Säärasest võiduseeriast on Aafrika meeskonnad varem ainult und näinud. Ning sellega said hakkama tänapäeva korvpalli mõistes “kääbused”. Meeskonna pikim mängija on 202 cm pikkune ning keskmine pikkus on 194 cm.

Angola vutimeeskond pääses üllatuslikult tänavu Saksamaal peetud selle ala finaalturniirile ega jäänud seal häbisse. Viigid Mehhiko (0:0) ja Iraaniga (1:1) ning 0:1 kaotus Portugalile ei jätnud aafriklasi häbisse.

Edu rahvusvahelisel areenil on saabunud vaatamata asjaolule, et alles neli aastat tagasi lõppes riigis 27 aastat väldanud kodusõda ning selle mõjusid on igapäevaelus siiani tugevalt tunda. Rahuprotsess toob siiski kaasa head majandusnäitajad. Angola näol on tegemist Aafrika kõige kiiremini areneva riigiga (majanduskasv eelmisel aastal 18 protsenti, sel aastal oodatakse 26-protsendilist kasvu). Majanduse mootorid on nafta ja teemandid.

Šokeeris Hispaaniat

Angola korvpallimeeskond kerkis aga Aafrika parimaks juba ammu. 1975. aastal Portugali ülemvõimu alt vabanenud ja kohe kolme iseseisvusrühmituse vahelisse kodusõtta kistud riigi korvpallurid pääsesid esmakordselt olümpiamängudele 1992 Barcelonas, kus suurüllatusena alistati ka korraldaja Hispaania. Angola on kaheksakordne Aafrika meister.

Üheksa aastat juhendas Angola korvpallimeeskonda portugallane Mario Palma, kes mõni kuu tagasi andis ameti üle riigi endisele parimale korvpallurile Alberto de Carvalhole. Too seostab just Palma nimega Angola korvpalli praegust tõusu.

“Olen loomulikult meeskonna tulemustega väga rahul,” ütles kunagine tippmängija Carvalho pärast kindlaid võite Panama, Jaapani ja Uus-Meremaa üle. Keskmiselt on iga mäng võidetud 20-punktilise üleolekuga. “Kuid see kõik on eelmise treeneri ja paljude mängijate aastatepikkuse tugeva töö tulemus.”

Angolal on B-alagrupis jäänud mängida veel tippmeeskondade Hispaania ja Saksamaaga. “Tean, et Hispaania on väga tugev, kuid see Euroopa meeskond peab üleolekut tõestama väljakul,” lausus Carvalho.

Tosin kolmest mängus

Pool aastat tagasi, kui MM-i alagrupid olid loositud, uskus veel peatreeneri ametis olnud Palma senisest edukamasse esinemisse: “Oleme raskes grupis, aga usume edasipääsu. Ma ei tea midagi Panamast ja ka Jaapan pole traditsiooniline vastane. Teisi tean hästi, aga ka nemad on kursis meie tugevuste ja nõrkustega. Meie mängijad on muutunud kogenumaks ning meeskonda lisandub paar värsket liiget.”

Ent Palma ei jõudnud maa korvpalliliiduga lepingu jätkamise tingimustes kokkuleppele ning nüüd peab küllalt noor koosseis harjuma Carvalho treenerifilosoofiaga. Seni näib, et nad tulevad sellega edukalt toime.

“Ta kehtestas uued reeglid ja läheneb mängule teistmoodi,” iseloomustab ääremängija Joaquim Gomes uut juhendajat. “Aga me saame hakkama. Mängijad ja treenerid töötavad suure entusiasmiga, Carvalho lisab meile enesekindlust. Terve Angola rahvas loodab meile!”

Muide, Gomes mängis eelmisel hooajal koos Gert Kullamäega Den Boschi Eiffeltowersis ja oli riigi üks väheseid võõrsil leiba teeninud pallureid.

Aafrika meister esines kindlalt juba kontrollmängudes. Näiteks alistati Aasia tugevaim meeskond Hiina 74:66, Katari turniiri finaalis võideti Lätit 83:77.