Selleks et Londoni olümpiat võimalikult suurelt ja uhkelt – nagu brittidele tavapärane – välja reklaamida, on linnavalitsuse juures 2012. aasta OM-i turundustööd juhtiv Daniel Ritterband ja tema meeskond kokku pannud põhjaliku kava, mis peaks sel kevadel ja suvel Londoni särama lööma. 

„Oleme tänavuse suve nimetanud „enneolematuks suveks” (summer like no other – toim) ja tahame välja tuua parima, mida meil on pakkuda, et need mängud tooksid Londoni näo tõesti esile,” rääkis Ritterband Eesti Päevalehele.

Linnas on juba tehtud ja veel ka tegemisel kümneid projekte. Kes Londoni St Pancrase rongijaama satub, märkab kindlasti tohutuid valgustatud olümpiarõngaid, mille Londoni turundusmeeskond on sinna üles riputanud, et nii tervitada linna saabuvaid külalisi. Need rõngad on alles esimesed omataolised, lähemate kuude jooksul kerkivad need ka linna suuremate vaatamisväärsuste juurde. Üks komplekt hakkab näiteks kaunistama ajaloolist Toweri silda. Kõik Londoni sillad peaksid saama olümpia ajaks uued uhked valguskuued.

Suur tants vallutab maa

Lisaks tuntud turistimagnetitele tahab London OM-iga külastajaid meelitada ka linna vähem tuntud paikadesse. Plaanitud on luuleõhtud gooti kalmistutel, ooperi-esitused kanalitel, balletietendused parkides. 300 tänava- performance’i kunstnikku viivad oma kunsti kõigisse Londoni 33 linnajakku. Enne olümpiat on tulemas ka moesõu, hobuste paraad juuni alguses tähistataval kuninganna troonil oleku 60. aastapäeval ehk teemantjuubelil, samuti jõelaevade demonstratsioon, mis toob Thamesile üle 1000 aluse. Olümpiamängude ajal püstitatakse parkidesse ja mujale avalikku linnaruumi suuri teleekraane, et mänge saaks kõik tasuta jälgida. Sealsamas toimuvad ka kontserdid ja spordivõistlused.

Eestlaste südamele näib lähedane omalaadne tantsupidu, mille nimeks Big Dance. Plaanis on panna üle Suurbritannia miljonid inimesed ühel ajal ühtesama tantsu tantsima – ettevalmistused selleks juba käivad ja nii koolilapsed kui ka täiskasvanud õpivad hoolega samme.

Erilist elamust lubab Ritterband pakkuda olümpiamängude avatseremoonia ilutulestikuga. „Ma ei tohi sellest kahjuks veel liiga palju rääkida, kuid luban, et see saab olema midagi täiesti erakordset ja fantastilist. Juba meie uusaastapidustuste saluuti peeti maailma parimaks, seega võite vaid ette kujutada, millega üllatame olümpia ajal,” rääkis ta.

Peale ilutulestiku lubab Ritterband teisigi suuri üllatusi. „Kuna need on üllatused, siis ma ei saa öelda, mida need täpselt endast kujutavad. Tegemist on suurte ettevõtmistega, mis kaasavad sadu tuhandeid inimesi. Ma olen kindel, et inimesed, kes sellest osa saavad, vaatavad seda tõesti ammulisui,” lubab Ritterband.

Aet Süvari Londoni-sõitu toetas Suurbritannia Eesti-saatkond.