Kuigi Kontaveit on juba paar aastat omavanuste turniiridel edukalt mänginud, pani ta tennisemaailma kihama detsembrikuus, kui võitis väga maineka Orange Bowli. Seejuures alistas sel nädalal maailma edetabelis 484. kohale tõusnud eestlanna nii Julia Putintseva kui ka Indy de Vroome’i, keda samuti tulevikutähtedeks peetakse.

Ajaleht kirjutab, et 16-aastane Kontaveit, kellele meeldib karjuda (tema treener kinnitab, et see aitab tal keskenduda löökidele), tiirleb juba ammu talendiküttide huviorbiidis. „Mõistagi oleks ahvatlev teda võrrelda Eesti esireketi Kaia Kanepiga, kuid sellist jõudu ja jõulisust noorel Anetil veel ei ole ning ka jalgade töö peaks paranema,” arvavad tabeli koostanud Vene ajakirjanikud. „Kuid see-eest on tal harvaesinev kvaliteet juunioride seas: oskus võita. Võita mänge liigselt pingutamata, sest Aneti karjääris on olnud väga vähe juhuslikke kaotusi. Ja viimasel Orange Bowlil alistas ta kõik endavanused tippmängijad.”

Eesti meistri täiendavaks eeliseks peetakse aga seda, et ta on juba pidanud Fed Cupi raames kohtuma naiste tenniseeliidiga. Maria José Martinez Sanchezele, Carla Suárez Navarrole ja Viktoria Azarenkale ta küll kaotas, kuid suutis veebruaris alistada maailma tolleaegse 48. reketi Tamira Paszeki (Austria).

Vasakukäeliste pealetulek

Mõistagi olid ajaleheloos esile tõstetud ka kõik need, kes troonivad juunioride edetabeli eesotsas. Liidripositsiooni hoiab Irina Hromatšova, kes on sündinud 12. mail 1995. aastal. Venelanna on tõusnud WTA edetabelis kolmesaja parema sekka, 262. kohale.
Hromatšova treener on endine Kim Clijstersi juhendaja Wim Fissette.
„Irina on universaalne mängija, kes suudab sama hästi tõrjuda kui lüüa. Lisaks on tal võitluslik iseloom ning oskus mõelda kui tennisemängija,” kirjeldas Fissette.

Tema nõrgemaks küljeks on üldfüüsiline ettevalmistus. Selle hooaja lõpuks tahab mullu Wimbledoni noorteturniiri finaalis Ashley Bartyle kaotanud venelanna tõusta vähemalt kahesaja parema tennisisti sekka. Hromatšova on vasakukäeline, nagu ka juunioride tabeli teine piiga Taylor Towsand (WTA 422). Üleeile 16. sünnipäeva tähistanud ameeriklanna võitis tänavuse esimese noorte suurturniiri Austraalias.

Tema trumbiks on seni olnud väga täpne mäng võrgus. Towsand treenib kunagise Wimbledoni poolfinalisti Kathy Rinaldi käe all.

„Taylor on väga tubli, ta on palju üldfüüsilist parandanud, ta mängib distsiplineeritult,” rääkis Rinaldi. Kiituse teenib ta ka sellepärast, et kodulembesele neiule mõjusid veel aasta eest sõidud koduosariigist Georgiast väljapoole tõelise üleelamisena. Nüüdseks on see muutunud.
Kolmas tüdruk juunioride tabelis on 24. aprillil 1996 sündinud austraalanna Ashley Barty (WTA 333).

Pärast seda, kui ta võitis mullu noorte Wimbledoni, kirjeldas Austraalia esireketi Samantha Stosuri treener David Taylor teda järgmiselt: „Ma ei näe kedagi teist, kellel oleks niisugune potentsiaal kui Ashleyl. Ta on täiendatud ja parem versioon Martina Hingisest. Temas ei ole küll sellist jõudu kui Serenal või Venusel, kuid tal on mängijaintuitsioon, mida ei saa õppida.” Kes neist tüdrukust tõepoolest maailma tippu vallutab, selgub juba paari-kolme aasta pärast.



KOMMENTAAR

Märten Tamla
Anett Kontaveidi treener

Põhimõtteliselt olen nõus, mida Aneti kohta kirjutati. Olen teistelt treeneritelt ikka küsinud, mis on mängija puhul olulisim. Sageli on vastatud, et oskus võita. Andekaid ja töökaid on palju, kuid tipus on väga kitsas. Seega tuleb palju pingelisi kohtumisi ja tippmängijaks kasvab see, kes oskab neid võita. Anett on sageli 4 : 4 või 5 : 5 seisul mängu enda kasuks pööranud.

Aneti puhul tõsteti esile sedagi, et ta on mänginud kõrgel tasemel naistega. Kõige rohkem on neist kohtumistest kasu selles võtmes, et mängu tempo on teine. Muidugi mängib ta alati maksimaalselt, kuid tipptegijaga liigub pall kiiremini ja punktivahetused on pikemad.


VEEL TIPPJUUNIORE

- Julia Putintseva, Venemaa
Sündinud 7. jaanuaril 1995, WTA edetabelis 164. kohal
- Medison Keys, USA
Sündinud 17. veebruaril 1995, WTA edetabelis 218. kohal
- Sachia Vickery, USA
Sündinud 11. mail 1995, WTA edetabelis 403. kohal
- Victoria Duval, USA
Sündinud 30. novembril 1995, WTA edetabelis 723. kohal
- Indy De Vroome, Holland
Sündinud 21. mail 1996, WTA edetabelis 1078. kohal
- Donna Vekic, Horvaatia
Sündinud 28. juulil 1996, WTA edetabelis 314. kohal
- Francoise Abanda, Kanada
Sündinud 5. veebruaril 1997, WTA edetabelis 963. kohal