Augustis tuld võtnud kahe Tartu jalgpallimeeskonna, meistriliiga keskmike Tammeka ning Maagi ühinemine vaibus juba samal kuul üsna proosalisel põhjusel: nimelt ei jõudnud klubide ametnikud kokkuleppele, mis nime peaks lapsuke kandma. Tammeka ei tahtnud loobuda oma nimega kaasnevatest tavadest, Maag aga jõukast sponsorist.

Õndsa üksmeeleni jõuti eelmisel nädalal. Uus klubi ristiti JK Maag Tammekaks ning sündmus tegi lõpu Tartu jalgpalli lõhestatusele.

“Ma ei nimetaks seda Tammeka või Maagi võiduks, see on kogu jalgpalli võit,” sõnas JK Maagi juhatuse liige Alari Jõesaar ja tunnistas, et nime paikapanemine oli suur probleem. “Terve mõistus lõpuks võidutses ja mõlemad pooled tegid järeleandmisi. Maagi nimi jäi Tammekast ettepoole, sest neilt tuleb siiski kõige suurem osa sponsorrahast.”

“Kas siis Tammeka Maag oleks parem olnud? Ei, selle pärast me küll ei põe,” kinnitas Tammeka president Priit Tiru. “Need inimesed, kes meile juurde tulevad, on väärikad ja annavad klubile palju juurde. See on peamine.”

Meeskonna eelarveks on ilmselt ligi viis miljonit krooni. Senini olid mõlema klubi eelarved eraldi olnud üks-kaks miljonit. Abi loodetakse ka linnalt.

Ratnikov saab peatreeneriks

Peaeesmärgiks nimetavad klubi juhid meistrivõistluste esinelikusse jõudmist, samuti pääsu Balti Liigasse ning eurosarja. Kindel on, et nelik Levadia-Trans-Flora-TVMK peab järgmisel hooajal Tartusse tulles senisest märksa hoolikam olema.

Peatreeneriks saab suurte kogemustega Sergei Ratnikov, kes lõppenud hooajal juhendas Tammekat.

“See oli üks ühinemise prioriteete – tema eesti keele valdamine, see, et treeningud oleksid eesti keeles. Sellel pole tähtust, kas oled rahvuselt venelane või eestlane,” rääkis Jõesaar ning lisas, et abitreeneriks jääb Maagi senine peatreener Sergei Zamogilnõi. “Ratnikov on tõeline isiksus. Zamogilnõi aga hea taktik.”

Ratnikov ise sai ühinemisest ja oma peatreeneriks saamisest teada alles paar päeva tagasi. “Eks ta väike üllatus oli, aga ühinemine oli kõige õigem otsus. Mina näen asja nii, et on üks tugev tiim ja teised Tartus toetavad meid ning meie omakorda neid.” rääkis ta. “Anname kõigile võimaluse enda näitamiseks. Samuti jääb meil üks võistkond duublisse.”

Lisaks oma kasvandikele on reaalne, et võistkonda tuuakse tugevdama ka välisjõudu või endisi Tartu klubide mängijaid. Ratnikov erutus Norras mängiva Aivar Anniste nime kuuldes. “Vaat selle mehe ma võtaksin kohe võistkonda! Aga tal on veel Norra lepingust kaks aastat järel.”

Ühinenud klubist jääb meistriliiga üks koht üle, millele on Eesti jalgpalliliidu esindaja Mihkel Uibolehe sõnul esimesena õigus just välja kukkunud Viljandi Tulevikul.

Võrkpallurid arendavad kolme ala

•• Maagi juhatuse liikmed, endised võrkpallurid Alari Jõesaar ja Raivo Simson veavad lisaks ka Pere Leiva võrkpalliklubi ning Salva/ Tartu Kuremaa korvpallimeeskonda Nemad on  “peasüüdlased” selles, et endine JK Merkuur pärast tunamulluse hooaja kokkuleppemängude fiaskot veel pinnale tõusis.

•• “Meil on võrkpalliga kogunenud kaheksa aastat kogemust ja arvan, et sponsorite usaldus on võidetud,” rääkis Jõesaar. “Ka korvpallimeeskonnaga on meil kolme aastaga väike salaplaan tõusta meistriliigasse.”