Kettaheitja Aleksander Tammert võitis laupäeval USAs Stentoni võistluse Eesti rekordiga 66.95, senisest tipptulemusest kaugemale heitis ta veel kahel katsel.

Tammerti ketas kandus Eesti rekordini juba esimeses voorus -- 65.36 ületas aasta tagasi Abileneis heidetu sentimeetri võrra. Kuivõrd tookord alistas Tammert Kalev Külvi rekordi samuti sentimeetriga, võis teda tõeliseks täpsuskütiks pidada. Aga suured sündmused ootasid ees.

Absoluutsesse tippklassi kuuluv 66.95 sündis kolmandas voorus ning tõstis Tammerti maailma tänavuses edetabelis viiendale reale. "Päris ootamatu see tulemus mulle polnud," rääkis Tammert eile. "Vorm ei tundunud fantastilisena, aga paha polnud ta ammugi mitte."

Oskus kasutada head tuult

Dallasest 100 km kaugusel asuvas linnakeses paistis päike ja puhus soodus tuul. 26-aastase Aleksander Tammerti seeria (65.36 - 59.44 - 66.95 - 62.06 - 62.50 - 66.48) andis taas kord märku, et mees oskab endast heades oludes maksimumi võtta. "Kui siin hea tuule ära tabad, võid kaugele heita," hindas rekordimees. "Euroopas selliseid tuuli ei puhu."

"Sassi oskus tuult kasutada kuulub maailmaklassi," kinnitas poega nõustav Aleksander Tammert seenior Tallinnas. "Füüsilised võimed on ju konkurentide omadest selgelt viletsamad. Sass surub lamades rinnalt 185 kilo, 65 võrra vähem kui näiteks Virgilijus Alekna."

Teiseks tuli Stentonis Jason Tunks (Kanada) 64.78 ja kolmandaks Janus Robberts (LAV) 61.18-ga.

Tõstekang peab

litreid koguma

"Minu poolt Sassile planeeritud elu tippmark küündis 67,5 meetrini, tänaseks on see tulemus peaaegu käes," arutles vanem Tammert. "Nüüd võib ketta tõepoolest 70 meetrini mõelda. Selliseks tulemuseks tuleb hakata rinnalt 210 kilo tõstma."

"210-st peaks tõesti piisama, suuremad numbrid tähendaksid boonust. Ühtlasi vajan 70 meetrini jõudmiseks toetust, praegu ei saa ma endale isegi arsti nõuandeid lubada," täiendas sportlane. "Teadust on vaja."

Loomulikult ootavad huvilised, et rekordimees heiteriista ka augustikuisel Sevilla MMil kaugele läkitab. "Ma kardan Sevilla kohta midagi öelda," tunnistas isa. "Ma tean, et ta närvid on täiesti korras, aga apse tuleb suuta vältida."

"Usun, et saan Euroopaski varasemaga võrreldes meetreid juurde, kogu tähelepanu koondan aga Sevillale," lootis poeg.

Juuni hakul võistleb Tammert Tartus

"Ma pole hooaja baastreeninguid veel lõpetanud," ütles Tammert. "Nädala hakul teen korra-paar tugevalt, siis võtan tuure vähemaks, et võistlusteks taastuda. Aga vormi põhjalik lihvimine

ootab ees."

Neljapäeval heidab Tammert Abileneis, kust on loota taas häid tuuli ja korralikku tulemust. Viimase nimel jätab ta sõitmata Portlandi, kus võitjat ootab 7500 dollari suurune auhind. "Portlandi-sõit kulutaks aega ja jõudu," lisas heitja.

22. mail plaanib noorem Tammert heita St. Lousis ja 30. mail Eugeneis, siis istub lennukisse, et 1. juunil Tartus Gustav Sule memoriaal kaasa teha.

Ema sai Atlandi tagant kingituse

Kui Eha Tammert eile hommikul ärkas, helises telefon -- poeg Aleksander teatas Dallasest, et valis emadepäeva kingituseks Eesti kettaheiterekordi.

"Loomulikult on see väga ilus kingitus," sõnas ema heldinult. "Veel paar päeva varem ütles Sass, et ei planeeri selleks võistluseks kuigi head tulemust. Nüüd jääb loota, et ta hakkab ka kehvemates Euroopa oludes kaugele heitma."

Isa Aleksander Tammert seenior kinnitas, et poisist sai kettaheitja tänu emale. "Jah, ma arvasin omal ajal küll, et kuulitõukajat tast ei tule. Kui Sass poistega kive loopis, märkasin head viskekätt. Arvasin, et temast võiks tulla odaviskaja või kettaheitja," rääkis Eha Tammert tagasihoidlikult, jättes poja koolitaja au ikkagi isale. "Võimalik, et ta võinuks juba varem kõrgete tulemusteni jõuda, kuid sihipärane kergejõustikutreening algas ju alles keskkooli lõpetamise järel."

Kui poeg aastate eest Atlandi taha sportima ja õppima läks, olnud ema süda muret täis, kuid täna vaatab ta sündmuste kulgu täiesti rahulikult. "Siin pidin ikka mina tema asju ajama, aga nüüd on ta nii iseseisvaks muutunud, et ma enam sugugi ei närveeri," naeratas Eha Tammert.

"Iga kord, kui Sass koju tuleb küsin talt: ega sa ometi päriselt Ameerikasse kavatse jääda? Ta on mulle ikka lubanud, et tuleb tagasi kohe, kui spordi ja õppimisega ühele poole saab," rääkis ema. "Sass loodab, et hea haridus annab ka Eestis korraliku ameti."

Gunnar Press