"Olin õhtuks nii väsinud, et ei nautinud unenägusidki," naeris vägilane Erki Noolt ja teisi Eesti koondislasi abistava Ants Kiisaga hommikuselt linnajalutuskäigult tulles. "Ega võistlus ise otseti kurna, aga eelmisel ööl ei maganud ma pingete tõttu korralikult ja ka pärast võistlust ei lasknud kõrgendatud emotsioonid tukastada."

"Treener Dave Wollmanni ma eile õhtul telefoni otsa ei saanud, number oli kinni," kahetses Tammert. "Täna proovin uuesti. Tahaks lihtsalt paar sõna juttu ajada, mõnd kavalat soovitust kuulata ja veidi eneseusku lisaks hankida. Wollmann on hea psühholoog."

Kulda läheb püüdma neli meest

Lõppvõistluse koosseisu analüüsides võttis Tammert tõeks, et mitme väga tugeva mehe ootamatu autilendamine kasvatas teiste võimalusi: "Muidugi on Li Shaojiest või Robert Fazekasest jagusaamine tõenäolisem, kui olnuks Frantz Krugeri või John Godina edestamine. Pääs kaheksa hulka muutus reaalsemaks."

Tiitlipretendentide ringi mahutas Tammert Lars Riedeli ja Jürgen Schulti, Anthony Washingtoni ning Virgilijus Alekna. Üllatada võivat GP-etappidel ringlemata valmistunud Vladimir Dubrovshtshik. "Tal on hirmsasti jõudu," põhjendas Tammert kehvema tehnikaga mehe esiletõstmist. "Kui teised otsivad enne võistlust tunnetust kergema kettaga, siis tema loobib kahe ja poole kilo raskust kangilitrit."

Heitja ehitas autopilooti

Eile õhtul käis Tammert kettaheiteringis mõtlemas. Analüüsis eelmise päeva ilusat sooritust, püüdis selle sünnilugu enesesse programmeerida. "Ma ju tean, mis ma selle heite ajal tegin, nüüd tuleb kõike lõppvõistluse esimesel katsel automaatselt korrata. Kui kohe korralik tulemus kirjas, võib hakata veidi riskides paremat püüdma. Kui pole vaja paaniliselt üleastumist karta, võin pikemat tõmmet proovida ja heite lõppfaasi kiirendada."

Täna hommikul magab Tammert une täis -- mida hiljem ta ärkab, seda parem, sest siis püsib õhtul kauem erksana. Väikese jalutuskäigu järel teeb vägimees hommikuvõimlemiseks venitusharjutusi, siis püüab raamatut lugedes ja telerist kümnevõistlust vaadates staadionile minekuni lihast lõdvana hoida.

"Ega ma Erkile liiga innukalt kaasa elada saa, närvi tuleb oma võistlemiseks hoida," muheles Tammert.