„Liigume õiges suunas, tugevast esitusest saadud heade emotsioonidega on julgem edasi minna,” lausus Tammjärv, kes sai 10 km klassikadistantsil kaheksanda ja 15 km vabatehnikasõidus 15. koha.

Alaverile meeldis hoolealuse keskendumisvõime ja oskus leida pärast väsitavat mahutööd särtsakust. „Treeningute põhjal ei söandanud pakkuda, et Karel võib tippudele nii lähedale jõuda,” ütles ta.

U23 MM-il 15 km klassikasõidus viienda ja kuuenda koha saanud Tammjärv seab suuri eesmärke samm-sammult. Ta oleks kindlasti rahul, kui suudaks Val di Fiemme MM-võistlustel korrata Oslo MM-i sama pika distantsi 26. kohta.

„Olosel oli alles esimene proov, eks sel nädalavahetusel Gällivares ja järgmisel Kuusamos saame näha, kuidas on tipud maailmakarikasarjaks valmis,” lausus Karel.

Tahteproov kaitseväes

Alaver ei pane noormehe õlgadele ootusekoormat. Ta ütles, et otsib temaga koos arenguvaru kõikides ettevalmistuse sektorites: suurendada tuleb nii jõudu, erialast jõudu kui ka erialast vastupidavust.

„Väga pikki samme ei saa ühe hooajaga astuda,” lausus Alaver. „Juhul kui on tegu andeka sportlasega ja kui ta treenib suures osas õigesti, peab see kajastuma tulemustes. Olen kindel, et samasuguse pühendumusega jätkates sõidab Karel kahe–kolme aasta pärast maailmas esikümnesse.”

Tammjärve niisugune arenguperspektiiv oleks Alaveri kõige kuulsamate hoolealuste, Andrus Veerpalu ja Jaak Mae tõusuteega võrreldes loomulik edasiminek.

Vastupidavusala tegijale on arengu sillutamisel tähtsad kaks eeldust: meeletu tahe järjepidevalt rassida ja tugev tervis. Tammjärve organism on koormuste suurenemist vapralt talunud. Tema tahtejõu proovikivi oli juulist septembri keskpaigani toimunud noorsõduri väljaõpe Eesti kaitseväes, kus ta püüdis sportlikku treenitust hoida.






Kümmel sihib MM-i finaali

Erinevalt Eestis valitsevast sügisest, on oktoobri lõpust Soomes harjutanud sprindikoondis saanud nautida lumiseid treeninguolusid, mis on võimaldanud kõik vajaliku ära teha.

Kuna Eesti suusatajad MK-sarja karusselliga aga Kanadasse kaasa ei sõida, siis jääb sprinterite ainsaks jõulueelseks MK-sarja võistluseks järgmise nädalavahetuse Kuusamo minituuri avaetapp. „Kuusamos tahaks maksimaalselt hästi ka distantsi sõita, aga tõsine sprindihooaeg läheb ikkagi lahti jaanuaris–veebruaris,” rääkis viimaste aastate edukaim Eesti sprinter Peeter Kümmel. Küll aga osalevad Eesti suusatajad detsembri keskel Skandinaavia karikasarjas.

Hooaja põhieesmärk on aga loomulikult 20. veebruaril Val di Fiemmes algav MM. Oslos jõudis Kümmel 2011. aastal finaali ning sama sihib ta ka sellelt hooajal. „Tuleb ennast maksma panna ja ära realiseerida,” rääkis Kümmel.

Pärt Talimaa