„Minu eesmärk oli hoida laskmine kontrolli all, liikuda rajal kiiresti ning jääda sealjuures rahulikuks,” rääkis Bø Norra ajakirjanikele. „Tundub, et sain seekord iseenda valitsemisega hakkama, võin ennast nüüd ässaks nimetada ja õnnest nutta,” rõõmustas ühe korra tiirudes eksinud noormees, lisades, et kunagi varem pole olnud nii raske konkurente finišisse oodata.

„Mind vallanud tunde kirjeldamiseks ei leiaks ma isegi siis sõnu, kui võtaksin appi sõnaraamatu,” lausus maailmameister. „Kui austerlane (Christoph Sumann – toim) viimases tiirus laskma hakkas, arvasin tõesti, et lähen hulluks. Kartsin, et ta jätab mu hõbedale. Mulle poleks see hõbemedal kohe kuidagi meeldinud,” lisas ta.

Bø pole vähemalt kodumaal tundmatu mees, sest juba juunioride MM-idel võitis ta kuus medalit. Stryni poiss, kellel on viis õde-venda, oli lapsena lootustandev murdmaasuusataja, kuid ometi otsustas kolida Lillehammerisse, kus alustas laskesuusatreeninguid. Sama ala on valinud ka tema neli aastat noorem vend Johannes Thingnes Bø.

Tobrelutsu hiilgav algus

Viimase, neljanda tiiruni püsis pulss kõrge ka eestlastel, sest 34-aastane Indrek Tobreluts väljus kolmest tiirust puhaste paberitega. Paraku jäi otsustaval hetkel kaks märki üles.

„Kõige rohkem on kahju viimasest lasust, kiirustasin veidi, oleksin pidanud pool sekundit ootama,” analüüsis Tobreluts, kelle 24. koht on seni eestlaste parim tulemus MM-ilt. Suusad, mis ei ole senistel võistluspäevadel just kõige paremini lipanud, töötasid eile hästi. Tobreluts tunnistas, et viimase tiiru tulemus on peamiselt kinni mõttejõus. „Oleksin pidanud veel rohkem keskenduma,” tõdes ta.

Kõige mõttetum on spordis rääkida „oleksidest”, ent kui Tobreluts oleks suutnud ka viimase tiiru puhtalt lasta, sõitnuks ta end esikuuikusse. Ent nagu ütles sportlane ise: stardis oli 80 meest, kes kunagi on olnud kümne hulgas ja 60 meest, kes kunagi on jõudnud poodiumile – kõik nad võivad distantsi lõpus „olekseid” vaagida. Täna on kavas naiste tavadistants, kus ka Eveli Saue tahab näidata MM-i paremat tulemust.