Pühapäeval Budapestis kehva ujumise tõttu napilt MM-medalita jäänud Imre Tiidemann hakkab otsima spetsialisti, kes nõrgimaks langenud ala järjele aitaks.

"Viimast korda ujusin korralikult 1996. aasta olümpiamängudel Atlantas," tõdes MMi neljas mees. "Harjutamissüsteemi tuleb täielikult muuta. Senised otsingud paaris ujumistreener Tõnu Meijeliga pole tulemusi andnud."

Kohtunud eile Meijeliga, ütles Tiidemann: "Otsustasime, et vaatan treeningupäevikud põhjalikult läbi ja püüan veale jälile saada. Samal ajal katsume koos Meijeliga leida spetsialisti, kes mu ujumisasju kõrvalseisja pilguga vaataks."

Trennikaaslase Kajaku edu rõõmustas

"Kui tulemust teades tagasi vaadata, siis kõik muu õnnestus Budapesti eel enam-vähem," arutles Tiidemann. "Vehklemisega oli veidi raskusi, sest epeekoondis läks Jänedale laagrisse ja nendega harjutamiseks tuli kolm korda nädalas hulk maad maha sõita."

Enne MMile minekut oli Tiidemann Eesti Päevalehega vesteldes ennustanud, et heas vormis epeemehi saadab Iraani MK-etapil suur edu, ja Andrus Kajak võitiski. "Kahju ainult, et Kajak ja Kaido Kaaberma nii vara omavahel kokku läksid, see võinuks vabalt finaalis juhtuda."

MMil vehkles Tiidemann tugevatega suurepäraselt, kuid loovutas päris nõrkadele võite. Ta soostus väitega, et ülitugevate treeningupartnerite tõttu ei oskagi ta ehk nõrkade vastu minna: "Nõrgematega kohtudes tuleks kasutada lihtsamaid taktikavariante."

Ungarlase Gabor Baloghi kullavõit üllatas Tiidemanni, ta arvanud, et peoperemehed mängivad nimekama Akos Hanzely peale. "Nüüd ei saa Hanzely enam Sydneyst mõelda. EMil võitis Peter Sarfalvi ja nüüd Balogh, aga üle kahe mehe ühest riigist olümpiale ei pääse, võitku kolmas või kõik ülejäänud katsevõistlused."

Kui rahvusvaheline alaliit poleks poole aasta eest vaadanud ümber oma varasemat otsust lubada olümpiale tänavuse MMi esikuuik, olnuks Tiidemannil endal nüüd Sydney-pilet taskus. Paraku kahandati arv ühele ja lükati suurem kohtade jagamine olümpia-suve algusele.

Ometi pole lootused juba tänavu eesmärgini jõuda kadunud, selleks tuleb 25. septembril võita Sydneys MK-finaal.

Ründab Varssavis sõjaväelaste kulda

Järgmise viievõistluse peab Tiidemann augusti lõpul Varssavis, kus selgub sõjaväelaste maailmameister. See pole hõlpturniir, sest eeldatavasti tuleb kohale kogu äsjase MMi esinelik, lisaks mitmed teised ässad.

Varssavi ja Sydney MK-finaali vahele võivad mahtuda mõned Maailmatuuri etapid, kuid nende toimumine pole Tiidemanni sõnul veel kindel: "Kui nad toimuvadki, ei pruugita mind kutsuda. Saanuks ma MMilt medali, siis kutsutaks, aga nüüd võidakse eelistada mõnd eksooti -- aafriklast või lõunaameeriklast."

Igatahes ei saa Tiidemann endale praegu pikka puhkust lubada. "Ega oskagi vist puhata," muigas atleet. "Pidasin paar päeva vahet, kuidagi imelik hakkas, ja nüüd lähen juba tütrega ujuma. Kahe nädala vältel hoian toonust jooksmise ja ujumisega, siis võtan jälle tehnilised alad ette. Tehniliste alade pingest tuleb närve veidi taastada."

7.-8. augustil plaanib Imre Tiidemann vehelda Haapsalus Valgel Daamil Andrus Kajaku ja Kaido Kaaberma vastu.

Imre Tiidemann

Sündinud: 24. septembril 1970.

Mõõdud: 179 cm, 74 kg.

Perekonnaseis: abielus Oksanaga, tütar Liisa (8).

Põhitreener: Johannes Peets.

Saavutused: olümpiamängude 7. koht 1996, MMi 4. koht 1999, MK-etapivõidud 1994 Roomas ja 1997 Budapestis, MK-finaalist kaks 3. kohta, juunioride MMi meeskondlik hõbe 1990 ja kuld 1991, paljukordne Eesti meister.