Karpak ei saa latti alla lasta, sest mullusel MM-il kümnendat kohta saades näitas ta Eesti purjetajate viimase kümne aasta parimat tulemust olümpiaklassis. 21-aastane tallinlane ei kavatsegi seda teha, sest ta tahab jõuda olümpiale.

Juuli alguses Portugalis Lissaboni lähedal Cascais peetav MM on Pekingi olümpiamängude esimene valikukadalipp, kus saab Eestile olümpiapiletit hankida. Tõsi, kui Karpak teenib Eestile olümpiapääsme, tuleb tal selle endale saamiseks koduseid konkurente edestada.

Eestis kõvad rivaalid

Ülemöödunud reedel lõppenud EM-regatil Prantsusmaal Hyeresis ei jäänud Karpak vaiksete tuultega peetud sõitudes maailma paremikule nimetamisväärselt alla.

“Siiani peeti mind ainult tugevate tuulte sõitjaks, aga nüüd tõestasin, et saan ka nõrgas tuules hästi hakkama ja olen universaal,” ütles kahe meetri pikkune noormees, kes tugeva tuulega seilates paneb oma kehalise jõu maksma.

Üldarvestuses sai Karpak seitsmenda koha, ettepoole pääsesid ka kaks Austraalia ja üks Kanada purjetaja. Eliidist puudus mullune maailmameister Michael Blacburn Austraaliast.

“Deniss on detsembrist saadik palju purjetanud: treenisime Sevastopolis, Hispaanias Cadizis, Itaalias Garda järvel ja kuus kogunes 60–80 veetundi,” ütles treenerist isa Igor Trofimov, kes 1980. aastate alguses kuulus Lendaval Hollandlasel N Liidu koondisesse.

Ka Eesti-sisene konkurents tiivustab Karpaki kõvasti pingutama. MM-ile sõidab ta koondise teise numbrina, sest aprillikuisel Hyeres’i regatil jäi ta Argo Vooremaale alla.

“Deniss lõpetas kevadel Audentese ülikoolis äriõpinguid, ta pidi kooliülesannete tõttu vahepeal treeningulaagrist Tallinna sõitma ja ettevalmistus kannatas,” lausus Igor Trofimov. “EM-i eel harjutasime taas korralikult ja tulemust näete – see on eliitklass.”

Oma purjetamiskoolis Laseri-sõitjaid kasvatav Rein Ottoson hindas Karpaki saavutust väga tugevaks, kuid märkis samas, et nii Vooremaa kui ka veel juunioride klassi kuuluv Karl-Martin Rammo pole nõrgemad.

“Karpak on saanud nii kõvaks paljuski ka tänu kodustele rivaalidele. Minu koolis on 17 Laserit, kes pakuvad talle konkurentsi,” lausus Ottoson.

Purjekas hirmutas

Karpak läks isa innustusel esimest korda purjetama kuueaastasena. Ent paat keeras kummuli, poiss hulpis vees ja kohe kadus tal ka isu.

“See tundus hirmus,” meenutas noormees. “Seejärel ei tahtnud ma neli aastat purjetamisest midagi kuulda. Mängisin korvpalli ja ujusin, nendel aladel läks ka hästi.”

1998. aasta sügisel istus Kalevi purjetamiskooli läinud Karpak uuesti purjekasse, ja sealtpeale pühendus kogu pere Denissi sportliku hasardi toetamisele. Isa, ema ja poeg rändavad Euroopas matkaauto ja järelkäruga, millega veavad purjetamisvarustust.

Purjetaja ema Marina Trofimova keedab süüa, hoiab ratastel kodu korras ja juhendab poja kehalist ettevalmistust.

“Kui ka olmeasjad klapivad, tulevad head tulemused,” ütles Marina Trofimova, kes kuulus üle veerand sajandi tagasi N Liidu ujumiskoondisesse ja püstitas Eesti rekordeid.

“Töötame nagu ·migunide tiim, usume, et suudame nii jõuda tipptulemusteni,” ütles Igor Trofimov, kes asendas Karpaki abikaasa perekonnanimega.

Jahtklubide liit toetab liidreid

Mullu tõusis Deniss Karpak Eesti koondise parimaks Laseri-purjetajaks ning Eesti jahtklubide liit rahastas enamiku tema talvistest ja kevadistest treeningulaagritest ning võistlussõitudest.

Koondisse kuulub ka Argo Vooremaa, kes sai Karpakist väiksemat toetust. Vooremaa omakorda oli Eesti parim aprillikuisel Hyeres’i regatil ja sõidab juulis MM-ile koondise kulul, Karpak aga oma kulul. Karpaki treener ja isa Igor Trofimov on Laseri-klassi koondise juhendaja ja tema MM-ile minekut rahastab jahtklubide liit.

Treener Rein Ottosoni sõnul pole parim juunior Karl-Martin Rammo kahest koondislasest oluliselt nõrgem, seepärast ei pidanud ta õigeks ainult kahe Laseri-sõitja arvamist koondisesse.

“Vahed pole tõesti suured, vaiksetes tuultes võidavad Vooremaa, Rammo ja Karpak vaheldumisi,” ütles jahtklubide liidu peasekretär Ott Kallas. “Kuid tugevates tuultes pole Karpakile vastast. Rammo ja teised juuniorid lähetame omaealiste tiitlivõistlustele.”