„Loodetavasti saame kaasa teha MK-sarja täisprogrammi, kuid selgelt on meil ka olulisemad etapid, nagu näiteks Sotši ja Tour de Ski ning mõistagi Val di Fiemmes toimuv MM,” rääkis Eesti suusaliidu peasekretär Margus Hernits. Küsimusele, kust siis suusaliit kõige enam kokku on pidanud tõmbama, vastas Hernits, et igalt poolt. Vaid Eesti olümpiakomitee toetussumma on säilinud, vähenenud on nii sponsorite, Eesti riigi kui ka rahvusvahelise alaliidu (FIS) eraldatud raha.

„Riigil on uus valem, mida nad kasutavad. FIS-i toetus, mida eraldatakse MM-il osalenud (ka mäesuusa-MM-il) sportlaste arvu järgi, langetati tagasi mõne aasta tagusesse summasse. Seda oli eelmistel aastatel tõstetud, et aidata alaliite üle raskest finantsolukorrast. Ja sponsorid on teadagi miks summat vähendanud,” rääkis Hernits.

Samal ajal on sportlastel senine ettevalmistus läinud plaanipäraselt ja midagi rahapuudusel tegemata pole jäänud. Sprinterid Peeter Kümmel, Siim Sellis, Kein Einaste ja Timo Simonlatser harjutavad taas norraka Björn Kristianseni plaanide järgi. Uus sõpruse sõlmimine oli sprinterite initsiatiiv, sest koostöö möödunud aastal treeneriametit proovinud Tanel Ojastega ei klappinud ning lõppes kevadel. Aivar Rehemaa harjutab endiselt Anatoli Šmiguni, Algo Kärp, Karel Tammjärv ja Anti Saarepuu Mati Alaveri käe all.

Vaid logo ei müü

Kõik eelnimetatud mehed kuuluvad Eesti rahvuskoondisesse, enam ei ole A-meeskonda ja B-tiimi. „A-l ja B-l oli mõte siis, kui meil olid suured tähed ja selge taseme vahe, praegu seda enam ei ole, nii et pole mingit mõtet kahte meeskonda moodustada,” selgitas Hernits.

Kui suusatajad saavad rahulikult oma tööd teha, siis alaliidu töötajate kõige olulisem ülesanne on leida lisaraha ning samal ajal mõelda, mida sponsoritele vastu pakkuda. Enam ei ole Kristina Šmigun-Vähit, Andrus Veerpalu või Jaak Maed, kes kindla peale hooaja jooksul mõned poodiumikohad koju tõid.

„Mida sponsorile müüa, kui suurt staari ei ole?” küsis Hernits ja arutles: „Kümne aasta eest tehti otsuseid emotsiooni pealt, ettevõtte omanik ütles ja nii jäi. Praegu on aga enamik suurematest ettevõtetest rahvusvahelised, kus turundusel on korporatiivsed nõuded ja väärtused. Teisisõnu, me ei saa enam rippuda vaid selle otsas, et pakume omalt poolt sportlase dressile logo, peame niite juurde kuduma.” Lisaks on sponsoritele järjest atraktiivsemad ka rahvaspordiüritused.

Üheks niidiks on kahtlemata televäljund. Eeloleval hooajal näitab rahvusringhääling Kuusamo ja Lahti etappe Soomest ning MM-i. Uuendusena võtab aga TV 3 üle Tour de Ski ülekanded. „85% tõenäosusega võime seda juba tõepoolest väita,” kinnitas Hernits.

MK 2014 tagasi?

Äärmiselt oluline on ka MK-etapi tagasitoomine Otepääle. Oktoobris sõidab viimase MK-etapi peakorraldaja Jaak Mae Zürichisse, kus kohtub Tšehhi kolleegidega, kes samuti etapist ilma jäeti. Ühiselt püüavad nad käia välja idee, kuidas spordipidu oma riigile tagasi saada. Praegu tehakse ponnistusi veel selle nimel, et 2014. aasta alguses Otepää MK-etapp taas kalendrisse mahuks.

Küll aga on kindel, et eeloleva aasta jaanuaris-veebruaris tippsportlased meie talvepealinna ei külasta ja selle tühiku täitmiseks toimub 1.–3. veebruarini üritus, millele nime alles otsitakse – variantideks on Otepää talimängud ja Otepää talvefestival.

„Idee on koondada ühele nädalavahetusele Swedbanki noortesarja etapp, noorte meistrivõistluste etapp nii murdmaasuusatamises, kahevõistluses kui ka suusahüpetes, samuti kaks lumelauavõistlust Big Air ja lumelauakross, samuti kultuuriprogramm ja rahvaüritused,” tutvustas Hernits, lisades, et eks mõnes mõttes saab seda tõesti Otepää MK-etapi aseaineks nimetada.



EESTI SUUSATAMINE 2012/13

Rahvuskoondis:

- Algo Kärp, Karel Tammjärv, Anti Saarepuu, Siim Sellis, Peeter Kümmel, Timo Simonlatser, Kein Einaste, Aivar Rehemaa

Naiste B-koondis:

- Piret Pormeister, Laura Rohtla, Tatjana Mannima, Kaija Vahtra

Treenerid:

Koondise peatreener:

- Raul Olle

Naiste B-koondise treener

- Kalmer Tramm

Sprinterite treener

- Björn Kristiansen