Täna algavad Jaapanis maailmameistrivõistlused, kuhu USA läheb viimastest aastatest erineva taktikaga. Treener Mike Krzyzewski on üritanud luua meeskonda, mille tuumik lööks platsi puhtaks mitte ainult nüüd tõusva päikese maal, vaid ka kahe aasta pärast Hiinas, Pekingi olümpial.

Ameeriklasi on viimastel suurvõistlustel vedanud alt vähene kokkumäng. Vastased on kahe viimase turniiri peale kokku kuuel korral teinud jänkide selja prügiseks. Mitte miski ei meenuta enam aastat 1992, kui ülejäänud tõelisele Dream Teamile eesotsas Michael Jordaniga aupaklikult alt üles vaatasid.

Kolm noort kaptenit

Nüüd tahetakse endine seis taastada. USA võitis kõik viis kontrollmängu keskmiselt 34-punktilise vahega. Koondises pole küll Shaq O’Neali, Kobe Bryantit ega Tim Duncanit, kuid on noored vihased mehed, kes samuti tahavad saada legendideks.

Selgelt eristub liiderkolmik: Miami Heati NBA meistritiitlini viinud Dwayne Wade (24), Clevelandi äss LeBron James (22) ja Carmelo Anthony (21) Denverist. Neile kõigile usaldas Krzyzewski kaptenipaela.

Võistkonna keskmine vanus on kõigest 24,5 aastat. USA koondise mänedÏeri Jerry Colangelo meelest on noorus selle meeskonna voorus, mitte puudus. Tal on ambitsioon teostada uus maailmavallutuslik programm ja võimutseda samal määral nagu 90-ndatel.

“Heade noorte meeste kaasamine juba praegu annab võimaluse nende kokkukasvamiseks aja jooksul,” selgitab Colangelo agentuurile AP. Noored jänkid on harjunud NBA kõik-on-paigas infrastruktuuriga. Rahvusvahelised turniirid näevad välja natuke teistmoodi, mängima hakkavad ka kogemused. Lisaks on publik peaaegu alati ameeriklaste vastu.

Kuid seda kõike loodavad jänkid korvata ülevoolava energiaga. Eilsel viimasel treeningul nad naersid ja viskasid nalja.

Visked said korda?

Wade kardab, et kogemuste puudus võib välja lüüa turniiri otsustavas faasis. “Mind, LeBroni ja Carmelot ei tohiks see nii palju mõjutada, sest osalesime 2004. aastal Ateena olümpiamängudel. Peame aitama kaaslastel rahvusvahelise mänguga kohaneda,” tõdeb Wade.

Krzyzewski nõuab hoolealustelt kõva kaitsemängu. Viie kontrollmängu jooksul tehti 74 vaheltlõiget ja pandi 17 kulpi, vastased viskasid keskmiselt 76 punkti. Ent sekka sattus tasavägine mäng, Brasiilia alistati vaid 90:86.

“Meie mängudes pole leidunud minutit, mil kaitses oleks jalg sirgeks lastud. Niisuguse suhtumise pealt saab edasi minna,” nendib juhendaja rahulolevalt.

Traditsiooniliselt jagub ameeriklastel teravuse loojaid. Muu maailma maa-ala kaitse vastu on viimastel turniiridel hätta jäädud kolmepunktivisetega. Krzyzewski loodab, et viga on parandatud.

Kontrollmängudes tabati kaugviskeid 41-protsendilise täpsusega. Näiteks Brad Miller (tsenter!) tabas 7 viskest 6, Wade 7-st 4, nii Anthony kui ka Antawn Jamison 17-st 8. “Oleme visanud väga hästi,” rõõmustab peatreener. “Kardan iga päev, et midagi võib muutuda, kuid mu süda läheb visete koha pealt üha kindlamaks.”

USA-ga ühte alagruppi kuuluvad veel Itaalia, Sloveenia, Puerto Rico, Hiina ja Senegal.