FC TVMK plaanib klubi esindusbaasi rajada Lasnamäe kanali ääres Liikuri tänavale. TVMK on välja vaadanud maatüki, kuhu mahuks kaks kunstmuruväljakut ja normaalmõõtmetest veidi väiksem muruväljak. Meistriliiga mänge peaks klubi endiselt Kadriorus.

60-80 miljonit krooni maksva esindusbaasi rajamiseks peab linnavolikogu esmalt klubile maad eraldama. Tegemist on sarnase projektiga nagu Tallinna Levadial käsil Maarjamäe staadionil, mida nad äsja linnalt saadud heakskiidul aastakümneteks oma treeningbaasiks kohendavad.

Klubil 300 liiget

“Ilma oma baasita õiget jalgpalliklubi ikka ei ole,” ütleb Juhvelt. Tema arvates räägib treeningkeskuse Lasnamäele ehitamise kasuks tõsiasi, et linnaosas napib sportimisvõimalusi. “Nagu ma lugesin, soovib Lasnamäelt linnavolikokku valitud olümpiavõitja Erki Nool just sealseid sporditingimusi parandada. Ehk on Noolest meile selles projektis abi.”

Klubibaasi ehituse finantseerimiseks loodab TVMK abi FIFA ja UEFA arendusfondidelt ja linnalt. “Klubi üksinda seda ehitust välja ei veaks,” ütleb Juhvelt.

7,8 miljoni kroonise aastaeelarvega FC TVMK tulevik ei pruugi olla väga helge, sest senine suurtoetaja Tallinna Vineeri- ja Mööblikombinaat on oma äri Eestis kokku tõmbamas.

Aastatel 1998 ja 1999 Eesti meistriliigas Tallinna TVMK nime all viienda ja kuuenda koha saanud meeskonnast sai iseseisev jalgpalliklubi 2000. aastal, mil hooaeg lõpetati pronksikohal. Sellest alates pole esikolmikust enam välja langetud, kuid ihaldatud tiitlivõit saavutati alles tänavu.

Vaikselt laienenud palliklubis on tänaseks registreeritud 13 laste ja kaks täiskasvanute võistkonda. Lisaks moodustati jalgpalliliidu nõudmisel tüdrukute treeningugrupp. Kokku osaleb TVMK treeningutel 265 last, kes harjutavad eri staadionidel – Nõmme, Wismari, Lasnamäel Punase tänava ja Õismäe gümnaasiumi staadionil. “Iga laps käib sellel staadionil, mille lähedal ta elab,” ütleb Juhvelt.

Meistriliigas kodumänge Kadrioru staadionil või A Le Coq MiniArenal pidava TVMK hooaja keskmine pealtvaatajaarv on 142 inimest mängu kohta. Sellega ollakse pingereas viiendad, tagapool Tartu Merkuuri ja napilt ees Narva Transist.

Fänne napib

Kuigi staažikate jalgpallisõprade seas hüüdnimega Fanera tuntud meeskond mängib mitmendat aastat meistriliigas atraktiivseimat, ründavamat jalgpalli, pole TVMK fännide rohkusega saanud kunagi kiidelda.

“Meie klubi ajalugu pole nii pikk. Meeskond tekkis ametlikult ju alles 2000. aastal,” ütleb Juhvelt. “Alguses olid klubi poolehoidjad vineerikombinaadi töölised, keda tõesti palju oli.”

Täna pole TVMK enam Eesti mõistes suurettevõte ja seetõttu napib ka poolehoidjaid. Klubi loodab, et uued fännid kasvavad neist, kes klubi treeningugruppidest tippsporti ei jõua.

TVMK – pooleldi eestlaste meeskond

•• FC TVMK-d peetakse n-ö vene meeskonnaks, kuid pea pool klubi esinduskoosseisust on eesti keelt kõnelevad mängijad.

•• Klubi võtmemängijad Tarmo Neemelo, Maksim Smirnov ja Ingemar Teever on rahvuskoondises kõik põhitegijad. Võidetud meistritiitel ja meistrite liiga eelringi pääsemine tähendab klubile ümmarguselt miljoni-kroonist lisatulu. TVMK loodab tulevikus teenida Neemelo, Teeveri või Smirnovi välismaale müümisest lisa. Kõige lähemal “äraminekule” on olnud Teever, kes end tänavu ·veitsis, Rootsis ja Inglismaal näitamas käis.

•• “Kui mõni kogenud mängija lahkub, siis peavad selle koha üle võtma noored,” ütleb Ants Juhvelt.