Eesti uisuliidu juhatus tegi eile otsuse, mille järgi sõidab märtsi lõpus Tokyos peetavale täiskasvanute MM-ile Jelena Glebova. Otsus oli üllatav ja vastakaid tundeid tekitav seetõttu, et Glebova kaotas valitsevale Eesti meistrile Liinamäele nii vahetus võistluses Eesti meistrivõistlustel kui ka rahvusvahelise alaliidu kalendrivõistlustel: Liinamäe kogus Euroopa esivõistlustel 133,73 punkti, Glebova vastas universiaadil 127,87 punktiga. „Kahjuks olen mina uisuliidu juhatuse vastu võimetu,” sõnas Liinamäe treener Tiiu Valgemäe napilt. „Ega muud paraku öelda olegi,” lisas ta.

Uisuliidu juhatuse liikme Margus Hernitsa sõnul rääkis Glebova kasuks kogemus ning seegi, et juunioride MM ja täiskasvanute MM toimuvad ajaliselt väga lähestikku ja Eestist kaugel, mis muudaks Liinamäe olukorra keeruliseks. „Gerli kasuks olevaid argumente ei pea üles lugema, mõnes mõttes saan ma aru, miks hääletati Glebova kasuks, kuid sportlikku printsiipi arvestades oleks pidanud sõitma Gerli,” sõnas Hernits, kes hääletas Liinamäe poolt. Uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura sõnul oli „praktiliselt kogu juhatus ühisel seisukohal” ehk siis Glebova poolt. Kui tavaliselt suudab juhatus probleemid selgeks rääkida, siis eile läks vaja hääletamist.

Gerli on veel noor

Liinamäe sõidab veebruari lõpus Koreasse juunioride MM-ile ja Glebova paar nädalat hiljem Jaapanisse täiskasvanute MM-ile. „Otsus oli põhjendatud,” toonitas Kuura. „Soovime, et Gerli rõõmustaks meid ka edaspidi, ta on veel noor, loodame ennekõike, et ta suudab väga head minekut näidata omavanuste MM-il,” lausus Kuura ja lisas, et treenerite ambitsioonid on tihtipeale suuremad, kui reaalsed võimalused. Kuura mainis sedagi, et kuna eestlane peab MM-i alustama eelvõistluselt, tuleks Liinamäele veel üks ponnistus juurde. „Juhatuse arvates ei saa ühe võistluse põhjal veel Glebova hooajale kriipsu peale tõmmata. Las ta näitab ja tõestab end,” arvas Kuura. Glebova ise sõitis eile tagasi Türgis peetud universiaadilt, tema treener Anna Levandi telefon ei vastanud. Eesti uisuliidu juhatusse kuuluvad lisaks Hernitsale president Edgar Savisaar, asepresident Maire Arm ja liikmed Aleksander Kofkin, Katrin Siska, Aivar Kokk ja Nikolai Salnikov.