Jaapanis jätkuvad maailmameistrivõistlused on toonud kaasa nii seaduspäraseid kui ka üllatavaid tulemusi. Alagrupiturniir oli õnneks huvitavam, kui võistluse eel loota võis.

Samuti sõelusid viis vooru välja mehed, kel eeldusi kerkida MM-i sümboolsesse viisikusse. Eesti Päevaleht valis alagrupiturniiri tähtede viisiku, kuhu mahtusid ameeriklased Dwayne Wade (seni keskmiselt 21,3 punkti mängus) ja Carmelo Anthony (21,5), hiinlane Yao Ming (28,4-ga korviküttide edetabeli liider), hispaanlane Pau Gasol (21,5) ja... Eduardo Mingas (15,8) Angolast. Nad kõik on olnud oma meeskondade mootorid ja aidanud jõuda soovitud tulemusteni.

Eile jõudis kätte Yao tipphetk. Ta viskas 36 punkti ning Hiina alistas Sloveenia 78:77. Teiseks kangelaseks kerkis Wang Shipeng, kes tabas sekund enne lõppu võidukolmese. Need oli Wangi ainsad punktid ses mängus.

“Esitasime hiilgava partii,” rõõmustas Hiina koondise leedulasest peatreener Jonas Kazlauskas. “Ka Jumal aitas meid, see edasipääs play-offi tähendab meile palju.” Muide, USA peatreeneri Mike Krzyzewski hinnangul võitlevad hiinlased juba kahe aasta pärast kodusel Pekingi olümpial medali pärast.

Ameerika meister audis

Sloveenia pidi lootma, et Itaalia ei kaota Puerto Ricole. Itaalia võitiski 73:72, kusjuures lõpusekundil eksis kolmesega puertoriikolaste liider Carlos Arroyo... USA ja Itaalia järel sai Sloveenia siiski kolmanda ja Hiina neljanda koha. Suutnuks Puerto Rico võita, tõusnuks ta teiseks, nüüd aga jäi play-offi ukse taha.

Mullune Ameerika meistrivõistluste võitja Brasiilia (alistas toona poolfinaalis USA ja finaalis Argentina) peab nüüd häbistatult medaliheitlust pealt vaatama. “Surmagrupis” C alistati vaid autsaider Katar. Edasi pääsemiseks tulnuks eile alistada Leedu, kuid kuulsa vutimaa pojad kaotasid 74:79.

Sama grupi esikohamängus võitis Euroopa meister Kreeka Türgi 76:69, neljandana läks edasi Austraalia. Ent kängurudemaa pallurite saatust pole vaja kadestada, nende järgmine vastane on USA.

Ülisegaseks oli seis aetud A-grupis, kus selge oli vaid olümpiavõitja Argentina esikoht. Lõpuks kerkis üleeile Liibanonile kaotanud Prantsusmaa 3 võiduga ikkagi teiseks. Algselt autsaiderite sekka arvatud Liibanon ja Nigeeria selgitasid omavahelises mängus hoopis edasipääseja!

Aafriklased võitsid 95:72 ja tõusid kolmandaks, veel tiitlikaitsja rolli eviv Serbia pääses siiski neljandana edasi. Muide, kui Liibanon alistanuks Nigeeria, pälvinuks ta alagrupis teise koha ja moodustanuks koos Angolaga ühe kaheksandikfinaali paari!

Palju ei puudunud, et kaheksandikfinaalis läheks omavahel kokku kaks Aafrika riiki. Selleks pidanuks Angola alistama Saksamaa. Palju puudu ei jäänud, kuid kolmandal lisaajal (!) jäi tulemusega 108:103 peale Saksamaa ja tema liidri Dirk Nowitzki (47 punkti) tahe.

Kui Angola ja Nigeeria on olnud MM-i meeldivad üllatajad, siis ühiselt kehvasti mängisid Kesk-Ameerika riigid. Uut maailma esindavad medaliheitluses vaid USA ja Argentina. Koos Brasiiliaga pakivad kotid Puerto Rico ning oma gruppides viimaseks jäänud Venezuela ja Panama.

Eurooplased olid kohati raskustes, aga enne viimast vooru oli kaheksal meeskonnal üheksast play-offi koht kas täiesti või sisuliselt kindel. Vaid esmakordselt MM-il osalev Sloveenia kõndis tänu Hiinalt saadud kaotusele noateral, aga teist korda õnn selga ei pööranud.