Mõne tõstaks küll. Enne USA turneed rääkisin pikemalt Kanepiga, kes kahel korral on pääsenud suure slämmi turniiri veerandfinaali. Järgmine aste oleks seega poolfinaal. Kohta nelja hulgas Kanepile soovisingi. Ta tänas ja noogutas nõusolevalt – see oleks hea küll.

Lisaks Kanepi heale hoole sooviksin, et suuredu saadaks lätlast Ernests Gulbist. Mitte sellepärast, et tegu on naabrimehega, vaid sümpaatse ja edasipüüdliku noorukiga. Tipptennis vajab värsket verd. Sümpaatne oleks ka Küprose parima sportlase Marcos Baghdatise esikoht – äsja tegi ta selja prügiseks esireketil Rafael Nadalil. Asi see  turniir tal siis ära võita. Tegelikult ei võida tippspordis mehed metsast. Tennises võidab asetamata mängija suure slämmi turniiri kord 30–40 aasta jooksul. Kas US Openil Flushing Meadow’s jõuab see kord tänavu kätte? Tõenäosus seda küll ei kuuluta. Igaüks, kes tahab Openi-teemalisel ennustusvõistlusel täistabamust saada, peaks ikkagi eelistama mõnda teenekat mängijat.

Rahaga ei koonerdata

Tänavuse US Openi auhinnafond on 22,6 miljonit dollarit, üksikmängude võitjad saavad sellest summast 1,7 miljonit. Kui võitja on parim ka mõnel US Open Seriesi hulka arvatud  soojendusturniiril, lisandub boonusena täiendav miljon.

2005. aastal õnnestus Belgia staaril Kim Clijstersil sel moel saada tšekk 2,2 miljonile, kolm aastat tagasi pani juba legendi nimetuse teeninud Roger Federer (Šveits) taskusse 2,4 miljonit dollarit.

Korraldajad rahaga ei koonerda. Kui unistus Kanepi poolfinaalist peaks täituma, tähendaks see tšekki 400 000 dollarile. Üks asi on, mida me Kanepilt ootame, teine,  mida ta suudab. Eesti esimängija on ületanud mulluse mõõna, ta sai suure slämmi turniiril taas paigutuse. Nii ei pea Kanepi esimeses kahes ringis kokku minema mõne teise asetatud mängijaga. Ent viimastel turniiridel USA-s ja Kanadas on Kanepi mänginud ebaühtlaselt. Võiduka Palermo turniiri järel pidas ta ookeani taga kolm võistlust: Montrealis jõudis kolmandasse ringi, Cincinnatis ja New Havenis kaotas avaringis.

Naiste esireketi Serena Williamsi (USA) ja Belgia suuruse Justine Henini sunnib vigastus US Openist eemale jääma. See loob naiste turniiril meeldiva segaduse, kus vähemalt kümnel mängijal on oskusi tiitel endale jätta.

Naistel meeldiv segadus

Vanade teenete põhjal on suursoosik kahe US Openi võitja Venus Williams, kuid tema tiitlid jäävad varsti juba kümne aasta kaugusele – vanem Williams võidutses aastail 2000 ja 2001. Samuti kaks korda (2005 ja 2009) on New Yorgis võitnud Clijsters.

Mingid võimalused on ka kogenud venelannadel Maria Šarapoval, Jelena Dementjeval ja Svetlana Kuznetsoval, neljanda idanaabrina on tippvormi jõudnud ka Vera Zvonarjova. Samas: Montreali turniiri finaalis sai Zvonarjova kiiresti sugeda Taanit esindavalt Carolina Wozniackilt, kelle päralt on New Yorgis esimene asetus.

Meestest on kaks  nime kaugelt üle teiste. Esireket Rafael Nadal on US Openil olnud kaks korda poolfinaalis, kuid hispaanlase kasuks kõnelevad kaheksa esikohta tippturniiril. Federeril on neid koguni 16, sealhulgas viis esikohta New Yorgist. Arvatavasti pole suurel meistril enam nii head päevad kui paari-kolme aasta eest. Cincinnatis sai Federer siiski seitsmekuulise pausi järel taas turniirivõidu, mis tõstab ehk ta isu.

Teistel meesmängijatel pole ka kamba peale nii palju suur-võite kui Federeril. Serblase Novak Djokovici, šotlase Andy Murray ja tšehh Tomaš Berdychi või-malused tunduvad US Openil nadid. Tiitlikaitsja Juan Martin del Potro Argentinast toibub randmelõikusest ning New Yorgis ei mängi. Ja üldse, mida pidada tennises üllatuseks? Mingil moel oli seda del Potro mullune võit finaalis Federeri üle. Aga argentiinlasel oli ometi kuues paigutus!

Cornet’d ei tohi alahinnata

•• Kaia Kanepi esimene vastane Alize Cornet hoiab praegu maailma edetabelis 80. kohta, kuid tegelikult ei tohi eestlanna oma vastast kuidagi alahinnata. Veel aasta tagasi veebruaris oli prantslanna koguni maailma 11. reket. 2007. aastal võitis ta neidude French Openi, sarnaselt Kanepiga on ka temal üks WTA turniirivõit. Suurturniiridest on 20-aastasel Cornetil seni kõige paremini õnnestunud eelmise aasta Australian Open, kus ta jõudis 16 tugevama sekka. Kanepi ja Cornet seni omavahel kohtunud ei ole.

•• Kui Kanepil õnnestub võita, kohtub ta teises ringis lõuna-aafriklanna Chanelle Scheepersi või mõni kvalifikatsiooniturniirilt tulijaga. Kolmandas ringis võib aga ees oodata serblanna Jelena Jankovic.