Aega kaotamata kleebiti plakat saali viiva trepi kõrvale, nii et minister pidi igal juhul sellest mööda sammuma.

Kahjuks olid streikijad eile juba kooli aulas kohad sisse võtnud ega kuulnud, kuidas Jaak Aaviksoo plakatilt kirja luges ja siis veendunult väitis, et tema saaks õpetajapalgaga hakkama küll.

See-eest kuulasid nad peaaegu et ära haridusministri selgituse. Selle kohaselt on õpetajad kindlasti suuremat palka väärt. Kuid kellegi teise arvelt seda neile võimaldada ei oleks aus.

“Palk, mis õpetaja pangaarvele jõuab, on enam-vähem riigi keskmisel tasemel ja see on olnud nii viimased kümme aastat,” sõnas Aaviksoo. Õpetajate palgaküsimusega on minister enda sõnul pidevalt tegelnud.

Kuulajate kannatus aga katkes, kui minister tõi välja statistika õpetajate keskmiste palkade kohta.

“Selles on midagi valesti!” sekkus õpetaja Ahto Mäeots. “Need arvud, mis te välja toote, on võimalik saada ainult kõva ületunnitööga, mitte normkoormusega. Palun ärge ajage demagoogiat!”

Minister pole pime

Aaviksoo katse statistikasse selgust tuua tõi kaasa sumina ja vahelerääkimise, kuid ministril õnnestus siiski jätkata.

“Praegune koolivõrk on ehitatud sündimata lastele. Klassiruumid on pooltühjad. Iga sellise klassikomplekti ees seisab õpetaja, kes tahab saada väärilist palka! 80 000 last on praegu koolis vähem, aga õpetaja ametikohti on sama palju, siin on probleem.”

Aaviksoo möönis, et õpetajad ei vastuta tegemata reformide eest. “Reformid on vajalikud, õigustatud on etteheide riigivõimule, et need veel tegemata on. Mina tegelen sellega, ja see, et ma selle eest sõimata saan, on mul palga sees!” lausus ta.

Aaviksoo oli jõudnud lugeda ka teisi plakateid kooli seintel. Neil kurdeti, et õpetajad jäävad oma laste toitmisegagi hätta.

“Aga ka mina ei ole pime, loll ega selline inimene, kellel ei ole sugulasi, tuttavaid ja sõpru, kelle palgad jäävad teie omadele kaks või isegi kolm korda alla,” manitses ta.

“Aga teie palgale?” pahandati saalist.

Ministril soovitati tähele panna, et ühelgi kohaloleval meespedagoogil pole ülikonda, sest seda ei jõuta lihtsalt osta.

Aaviksoo katse samal teemal jätkata jäi pooleli, sest õpetajad soovisid minna konkreetsete küsimuste juurde.

Emakeele ja kirjanduse õpetaja Jüri Kaugerand tõi välja, et tuleb eluga toime tänu sellele, et tal on loomaarstina töötav naine. Naine saab tema omast kolmandiku võrra kõrgemat palka.

“Minu kaks õde ja vend on juba Soome kolinud. Võiksin seal ehitajana ilma igasuguse hariduseta saada tunduvalt suuremat palka,” pöördus ta Aaviksoo poole. “Palun öelge, mis peaks mind siin veel kinni hoidma ja miks ma peaksin sügisel veel siin koolis olema?”

Aaviksoo arvas, et liikumisvabadus on suurepärane asi ja tema isiklikult on kaugel sellest, et kellegi liikumisõigust piirata.

“Andke andeks, aga läheme edasi. See on lihtsalt mingi bläbläblä!” pahandas kõnekoosolekut juhtinud keemiaõpetaja Loreida Kukk, kui minister püüdis selgitada, kuidas on õpetajaid seni toetatud. “Palun vastake selgelt, mida teie kui Jaak Aaviksoo olete teinud õpetajate olukorra parandamiseks!”

“Ministeeriumis on valminud rehkendused, mille kohaselt ei saa ükski õpetaja uuest aastast alla 700 euro,” vastas Aaviksoo.

“Kui panna kokku teie lubadus palgast ja Küttise ettepanek koolide reformiks, siis tuleb välja nii, et te tahate võtta vaestelt ja jagada vaestele,” tehti märkus.

“Kui mu sõnad teile ei meeldi, siis andke mulle andeks, nii nagu mina annan teile andeks need solvangud, mida ma olen siiani kuulnud, aga tühje arstikohti on palju rohkem kui täitmata õpetajate ametikohti, mis näitab, et nii väga vähe ihaldusväärne see töö ka pole,” sõnas minister ning soovitas mitte teha asja hullemaks, kui see tegelikult on.

Aaviksoost jäi maha vihane sumin.

“Neid plakateid läheb meil veel edaspidigi vaja,” ennustasid õpetajad loosungeid kokku rullides.

Soome laeva oodates

“Tahame, et meie lapsed kasvaksid Eestis ja neil oleks mõlemad vanemad,” tõdes algklassiõpetaja Tiina Mäeots. “Minister ilmselt ei tea, et algklassides on igapäevane teema, mis kell tuleb Soome laev ja vanemaid näeb!”

Maalehe küsimuse peale, kuidas püüab minister paranda olukorda, kus õpetajad peavad teda oma vastaseks, ütles Aaviksoo, et kavatseb oma seisukohti näidata tegudega.