Teatavasti ei suutnud Põlva vallavolikogu läinud aastal nelja kuu jooksul pärast vallavanema umbusaldamist ametisse kinnitada uut vallavalitsust.

Vastavalt kohaliku omavalitsuse seadusele tõi see kaasa tegutsemisvõimetuse ning volikogu kõigi liikmete volituste ennetähtaegse lõppemise.

Kuigi kaebajad leidsid, et nende volituste lõppemine enne tähtaega vähendab oluliselt volikogu esinduslikkust, asus Riigikohus seisukohale, et see on paratamatu tagajärg, mis kaasneb kohaliku omavalitsuse seaduses sätestatud otsuste tegemata jätmisega.

“Volikogu liikmete volituste automaatse lõppemiseta ei oleks tõhusat mehhanismi, mis tagaks oluliste otsuste tegemise seaduses sätestatud aja jooksul,” seisab kohtuotsuses.

Asendusliikmetest volikogu võib nüüd rahus sügiseste valimisteni töötada, sest kohtuotsus on lõplik. Kuni selle otsuseni oli võimalus, et endine volikogu koosseis võib tagasi tulla.

“Mis puutub eelmise volikogu tegutsemisvõimetuse ajal tehtud otsustesse, siis jäävad need jõusse, ei näe põhjust neid ümber vaadata,” selgitab vallavolikogu esimees Janno Rüütle.