Neid põhimõtteid on haigekassa tänavusi ravilepinguid sõlmides juba rakendanud, andes suure osa üldhaiglate töömahust piirkondlikele haiglatele. Samal ajal käib sotsiaalministeeriumis koos eriarstiabi pikaajalise prognoosi töörühm, mis otsusteni ei ole veel jõudnud. Ministeeriumi tellimusel koostasid arstlikud erialaseltsid mõne aasta eest erialade arengukavad, millega haigekassa praegune tegevus on vastuolus. Ometi juhib nii ministeeriumi tervisevaldkonda kui ka haigekassa nõukogu tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Arstide liit on seisukohal, et niinimetatud geograafilise kättesaadavuse põhimõtete näol on tegemist arstiabi kättesaadavust oluliselt halvendava kavaga, mille töötas välja ravi rahastaja – haigekassa, rääkimata läbi patsientide ja erialaspetsialistidega.

Kuna praegused muudatused ei vasta patsientide tegelikele vajadustele ja põhjustavad neile lisakulutusi, teeme ettepaneku enne osapooltega läbirääkimist ja ühiste otsuste tegemist peatada haigekassa kava teostamine ja jätkata eriarstiabi osutamist haiglates vähemalt eelmise aasta tasemel.