Uus vereanalüüs määrab, kui suur risk on inimesel surra mõnesse haigusesse järgmise viie aasta jooksul. Test on märkimisväärne saavutus arstiteaduses, kuid tõstatab samuti küsimuse eetilisusest, kirjutab HS. Kui paljud tahavad kuulda, et surevad varsti?

Eesti-Soome uuringut juhtinud Soome molekulaarse meditsiini instituudi professor Markus Perola ja meditsiinieetika dotsent ning Eteneni (Soome sotsiaal- ja tervisala eetilise konsultatiivnõukogu) peasekretär Rithva Halila vastasid Helsingin Sanomate küsimustele.

Perola sõnul on uuringu tulemused suuresti üllatavalt ja potentsiaalselt väga märkimisväärsed, sest inimesed, kes ei olnud uurimisfaasis haiged, nende puhul oli tulemus veelgi selgem.

Halila suhtub uuringutulemustesse kriitiliselt ja leiab, et need kõlavad pigem ajakirjandusliku liialdusena, mis ületab uudistekünnise ja ei põhine teaduslikel alustel. "Ma ei suuda aru saada, kuidas võiks üldiselt vereprooviga hinnata surmariski."

Perola ütles HS-ile, et test võiks käiku minna juba viie aasta pärast, kui kõik hästi läheb. Uurimustulemusi peab veel praktikas rakendama ja testima, ütles ta.

Kellele testi tegema hakatakse? Perola: "Testi tegemine uudishimust ei ole aksepteeritav kliiniliselt ega eetiliselt. Selle taga peab olema kindlus, et testi tehti patsiendi heaolu nimel ja võib mõjutada diagnoosi."

Halila: "Olen selle suhtes kriitiline, sest on inimesi, kes on oma tervise pärast mures. See võib viia arusaamani, et selline test on oluline."

Eluea pikendamise suhtes oli Perola lootusrikas. "See aitab leida inimesi, kelle kehas on midagi halvemuse poole liikumas. Tehes seejärel täpsemaid teste, võib isegi surmasid ära hoida.

Kuid kas inimesed tahavad teada, et nad tõenäoliselt surevad viie aasta jooksul? "See on debatt, mida peab pidama. Eriti siis, kui testi tehakse ka üldiselt tervetele inimestele." Hetkel Perola testi ei soovitaks. "Peame tegema lisauuringuid ja pidama maha arutelud. Milleks oleme ühiskonnana valmis?"

Halila ei sooviks oma sõnul teada, kas ta võib järgmise viie aasta jooksul surra. "Kuid teisalt, kui tean, et risk haigestuda kasvab, võiksin seda vähendada elustiili muutes või seda [haigestumist] aeglustada."

Head lugejad, mida teie arvate? Kuidas suhtuksite vereproovi tegemisse ja kas tahaksite teada (juhul kui vereproovi tulemused seda näitavad), et teil on suur tõenäosus järgmise viie aasta jooksul surra?